Nieuws 16 juni 2021

Studenten Avans Academie werken aan zorginnovaties

Foto's: Angeline Swinkels

Bij Avans Academie Associate degrees werken studenten van verschillende opleidingen samen aan maatschappelijke vraagstukken. De afgelopen weken werkten 20 groepen van maximaal 7 studenten aan een project over innovatie in de zorgtechnologie. Woensdag hebben de studenten hun ideeën aan de jury gepresenteerd.

Studenten van de Associate degrees-opleidingen Engineering, Health & Social Work en Informatica bogen zich de afgelopen weken over de vraag: hoe innoveer je in de zorg? Want de wereld verandert nu sneller dan ooit. En de zorg verandert mee. Nieuwe technologieën bieden nieuwe mogelijkheden. Nieuwe zorgtechnologie kan het werk van zorgpersoneel een stuk eenvoudiger of effectiever maken.
 

Rollator verbeteren

De studenten konden kiezen uit 3 vraagstukken. Ze mochten een rollator verbeteren. Een oplossing bedenken om patiënten zelfstandig te laten omrollen in bed. Of ze konden aan de slag gaan met een sta-op-hulp voor een normale stoel. De oplossingen moesten daarbij geschikt zijn voor een specifieke doelgroep. Mensen met reuma bijvoorbeeld. Of mensen die revalideren.

In multidisciplinaire teams werkten studenten om met verschillende disciplines samen te werken en over de grenzen van hun eigen vakgebied heen te kijken. Gisteren presenteerden ze hun oplossingen aan de jury, voor het eerst sinds lange tijd weer in ons pand aan de Statenlaan in Den Bosch. De jury bestond uit leden van het managementteam van Avans Academie Associate degrees en Jeroen Hankel , projectleider van project ‘Thuis’ van BrabantWonen en BrabantZorg.
 

En de winnaars zijn…

Thijs, Femke Jessie, Anne en Geerte wonnen het multidisciplinaire event voor de innovatie van zorgtechnologie. Zij bedachten een sta-op-hulp voor in een gewone stoel voor mensen die minder mobiel zijn, zoals ouderen. “Een oplossing, waarvan je eigenlijk verbaasd bent dat die nog niet bestaat. Een simpele oplossing, die ook direct bruikbaar en inzetbaar is”, aldus de jury.

De studenten noemen de sta-op-hulp ‘ERIK’, wat staat voor Elektrisch Regelbaar Ieders Kussen. Het zitvlak van het kussen gaat langzaam schuin omhoog, zodat de gebruiker makkelijker kan opstaan uit de stoel. Aan het kussen hangt een stevig hengsel, zodat je het overal mee naartoe kan nemen. En er zijn verschillende hoezen beschikbaar, zodat de stijl van het kussen bij iedereen past. Geerte volgt de opleiding Engineering. Thijs, Femke, Jessie en Anne studeren Health & Social Work. Thijs: “Het was een heel leuk, leerzaam en ook gezellig project. Vanaf dag 1 vormden we een goed team. Geerte hield zich vooral bezig met het ontwerp en creatie en de andere studenten gingen in gesprek met de doelgroep over de behoeften en wensen.”

Het winnende team ontving het Award voor de innovatie van de zorgtechnologie als erkenning voor deze uitstekende prestatie. 


Het winnende team