Nieuws 31 januari 2024

'Boekenclub: Samen kletsen over een boek is net zo leuk als over een Netflix-serie'

Jamie Goelema - boekenclub
Als je een gemiddelde scholier vraagt wat zij liever doen: lezen, Netflix of Tiktokken? Dan kun je het antwoord waarschijnlijk al raden. Er wordt steeds minder gelezen en dat heeft negative effecten op de leesvaardigheid. Romy Wiegers, docente Communicatie bij Avans Academie Associate Degrees startte een boekenclub voor studenten die meer willen lezen. Jamie Goelema, student Ad (Associate degree) communicatie, vertelde ons hoe zij de boekenclub ervaart en wat haar beste leestips zijn.

The best of both worlds

Jamie is 23 jaar en zit in haar tweede jaar van de opleiding Ad Communicatie. “Na de havo zag ik hbo eerst als enige optie. Ik dacht: Ik móét wel. Maar dit was totaal niks voor mij, het was veel te theoretisch! Ik wilde gewoon graag dingen doen. Ik studeerde Horecamanagement aan het mbo, maar dit voelde weer te praktisch. De Associate degree was voor mij echt een uitkomst, dit sluit perfect aan bij mijn behoeften. Binnenkort start mijn stage bij de politie in Den Bosch, spannend, maar ik heb er heel veel zin in!”

Goede voornemens

“Ik ben nog niet zo lang begonnen met lezen. Mijn nicht las veel en dat inspireerde mij om ook meer te gaan lezen. Het is toch beter bestede tijd dan op je telefoon zitten. Ik had met mezelf afgesproken dat ik in 2023 twaalf boeken wilde lezen, elke maand één. Uiteindelijk werden dat er acht, maar ik heb nu wel de smaak te pakken.

Toen mijn docente Romy met het voorstel kwam om met meerdere studenten hetzelfde boek te lezen en dit samen te bespreken, was ik gelijk enthousiast. Het leek mij een fijne stok achter de deur om te blijven lezen!”

De boekenclub

“Eind 2023 zijn we gestart, dus we zijn nu bezig in ons tweede boek. De boekenclub bestaat nu uit acht studenten: eerstejaars, tweedejaars, jongens en meiden door elkaar. Dat is echt super leuk! Je leert daardoor weer nieuwe mensen kennen. Normaal gesproken zie en spreek je eigenlijk nauwelijks studenten van het andere leerjaar. De boekenclub zorgt voor meer verbinding samen.

We komen één keer per maand samen en bespreken dan het boek dat we samen hebben uitgekozen. De genres variëren, dus er is ruimte voor iedereens stijl of smaak. We lezen nu Harry Potter en hiervoor lazen we Daar waar de rivierkreeften zingen. Het bespreken van het boek is heel relaxed en gezellig. Je moet het niet zien alsof je een overhoring krijgt of je wel goed gelezen hebt. Het is eerder samenkomen om te kletsen over het boek wat je leest, maar ook gewoon over de opleiding en andere dingen. Samen kletsen over een boek is eigenlijk net zo leuk als over een Netflix-serie!"

Jamies beste leestips

  1. Begin klein! Ga niet gelijk een moeilijk boek lezen van 800 bladzijdes. Begin met de boeken van favoriete series of films.
  2. Leg je telefoon weg. Het is voor mij ook nog steeds verleidelijk om mijn telefoon te pakken. Ik leg mijn telefoon aan de andere kant van de kamer of lees in bad en laat mijn telefoon in mijn slaapkamer.
  3. Routine. Ik probeer voor school kort 10 minuten te lezen en ook in de avond voor ik ga slapen. Elke keer een paar bladzijdes werkt misschien beter dan van jezelf verwachten dat je gelijk uren gaat lezen!
  4. Haal je boeken bij de kringloop! Boeken kunnen best wel duur zijn. In Den Bosch ga ik altijd naar Terre des Hommes. Je kunt daar je tweedehandsboek inleveren en de opbrengsten daarvan gaan naar een goed doel. Daarnaast kun je daar voor 4 of 5 euro bijna alle boeken vinden.
  5. Overweeg een E-reader. Het is even een investering, maar als je veel leest is het het zeker waard. E-books zijn een stuk betaalbaarder én je kunt de boeken (en de kosten dus) met elkaar delen.   
  6. Mijn laatste tip is natuurlijk: sluit aan bij een boekenclub! 😉

 

Enthousiast geworden?

Wil jij ook meer gaan lezen en nieuwe mensen ontmoeten? Als Ad-student ben je zeker welkom! Je kunt mailen naar [email protected] om je aan te melden.