Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de toelating, studiekosten, inschrijving of andere zaken rondom studeren bij Avans Academie? Op deze pagina geven we antwoord op de meest gestelde vragen. Check of je antwoord ertussen staat!

Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Je kunt altijd contact met ons opnemen. 

Toelating

Vind het antwoord op de meestgestelde vragen over de toelating voor een Avans Academie Associate degree opleiding.

Kan ik als havist ook een Associate degree volgen?

Jazeker! Als havist, maar ook als vwo’er ben je van harte welkom! Hou je ervan om meer bezig te zijn met de praktijk dan met de theorie? Dan is een Associate degree waarschijnlijk iets voor jou. 

Moet ik een studiekeuzecheck doen voor een Associate degree?

Avans Academie Associate degrees biedt een studiekeuzescheck aan. Deze check doen we in de vorm van een intake en bestaat uit opdrachten en een gesprek. De opdrachten ontvang je per mail waarna je een gesprek kunt inplannen als daar behoefte aan is vanuit jou of de opleiding. Lees meer over de studiekeuzecheck

Moet ik voor een Associate degree een taaltest Engels doen?

Ja. Bij de start van de voltijd-Associate degree, wordt er een Engelse taaltest afgenomen. Aan de hand hiervan wordt jouw niveau van Engels vastgesteld. De docent kan daarna bepalen welke lessen nodig zijn om op het gewenste niveau te komen. Voor de Associate degrees toetsen we aan het eind van de opleiding op 4 onderdelen. 2 onderdelen (Lezen en Schrijven) moet je op B1 beheersen, de andere 2 (Spreken en Luisteren) op B2.

Kan ik met een negatief studieadvies voor mijn bachelor wel starten met een Associate degree?

Ja, met een bindende afwijzing voor de bachelor mag je je wel inschrijven voor de voltijd Ad-opleidingen. De reden daarvoor is dat het onderwijs van de Ad-opleidingen anders is dan dat van de bachelor. Het kan zijn dat een Ad-opleiding daarom beter bij jou past. 

Wat als ik niet aan de toelatingseisen van de opleiding voldoe?

Je moet dan deelnemen aan het 21+ toelatingsonderzoek. Dit onderzoek wordt afgenomen door Aob Compaz en kost € 330. Je maakt zelf een afspraak via de website. Na een positieve test stuur je het rapport per mail naar [email protected]. Dat doe je vóór 1 juli. Pas wanneer wij akkoord geven, meld je je aan via Studielink. Vervolgens start de intakeprocedure. 

 

Studiekosten Associate degree

Vind het antwoord op al je vragen over de studiekosten van een Associate degree.

Hoeveel collegegeld betaal je voor een Associate degree?

Als je studeert aan Avans Academie Associate degrees dan betaal je per studiejaar je collegegeld. Wat de kosten zijn kun je terug vinden op onze pagina over studiekosten

Wanneer betaal ik het instellingstarief?

Niet iedereen komt in aanmerking voor het wettelijk collegegeld. Je moet aan enkele voorwaarden voldoen. Heb je al een bachelor afgerond? Dan kan dat ook gevolgen hebben voor je collegegeld. Als je niet aan de voorwaarden voldoet, dan betaal je het instellingstarief. De hoogte hiervan voor studiejaar 2023-2024 is €8.852. Check volledigheidshalve de collegegeldmeter.

Zijn er nog overige studiekosten?

Naast collegegeld betaal je voor boeken en ander lesmateriaal. Een laptop is vaak handig, maar niet altijd verplicht. Zodra jouw aanmelding voor een opleiding compleet is ontvang jij van ons een boekenlijst. 

Mijn vraag staat er niet bij, wat nu?

Wat jammer dat wij jouw vraag nog niet hebben kunnen beantwoorden. Neem gerust contact met ons op als je, je vragen alsnog wilt stellen. 

Inschrijving

Vind het antwoord op de meestgestelde vragen over de inschrijving voor een Avans Academie Associate degree opleiding.

Voor wanneer moet ik me inschrijven voor een Associate degree?

Voor een Associate degree kun je je tot en met 1 juli aanmelden. We adviseren je echter om, in verband met de studiekeuzecheck, uiterlijk 1 juni aan te melden. Controleer of je voldoet aan de inschrijvingsvoorwaarden.

Hoe moet ik me aanmelden voor een Associate degree?

Aanmelden doe je via Studielink door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 werkdagen. Houd hier rekening mee. Na je aanmelding nodigen we je uit om een studiekeuzecheck te doen. 

Kan ik me voor meerdere opleidingen aanmelden?

Ja! Je kunt je zeker voor meerdere opleidingen aanmelden. Je definitieve keuze moet wel vóór 1 juli worden gemaakt.

Wanneer start de opleiding?

Iedere Associate degree-opleiding start in september. Het is niet mogelijk om bij Avans Academie in februari te starten.

Welke vooropleiding moet ik hebben gedaan?

Je bent altijd welkom na het afronden van je havo, vwo of mbo-niveau 4! Bekijk de opleidingspagina’s voor meer informatie.

Onderwijs

Vind het antwoord op al je vragen over het onderwijs van Avans Associate degrees.

Is Avans Academie onderdeel van Avans hogeschool?

Ja! Avans Academie is dé academie van Avans hogeschool met Associate degree-opleidingen en is dus onderdeel van Avans. 

Hoeveel Associate degree-opleidingen biedt Avans Academie aan?

Op dit moment biedt Avans Academie 16 opleidingen aan: Bedrijfskunde, Built Environment, Communicatie, Engineering, Finance, Finance duaal, Sociaal Werk (voorheen Health & Social Work), Human & Resource Management, Informatica, Logistiek, Logistiek duaal, Management, Marketing (Sales & Online Marketing), Ondernemen, Zorg & Veiligheid en Zorg & Veiligheid duaal.

Kan ik een Associate degree ook in deeltijd volgen?

Dat kan, maar niet bij Avans Academie. Voor meer informatie over de deeltijd Associate degree-opleidingen verwijzen we je graag naar www.avans.nl.

Hoe ziet een lesweek eruit?

Hoe een lesweek eruit ziet, verschilt per opleiding. Bekijk daarom de opleidingspagina’s voor meer informatie.

Zijn er ook online-lessen?

Dit verschilt per opleiding. Bekijk de opleidingspagina’s voor meer informatie.

Hoe groot zijn de klassen?

Dit verschilt per opleiding. De maximale grootte van een klas is ongeveer 25 studenten.

Werk je veel in groepsverband of meer individueel?

Er zijn zowel projecten in groepsverband, maar ook individueel. Dit verschilt per opleiding. Bekijk de opleidingspagina’s voor meer informatie.

Zijn alle lessen in het Nederlands?

Alle lessen, op het vak Engels na, worden gegeven in het Nederlands.

Wat is niveau 5?

Hbo-niveau 5 (Associate degree) zit tussen mbo-niveau 4 en hbo-niveau 6 (bachelor) in. Wanneer je je hbo-niveau 5 hebt afgerond, ontvang je een erkend hbo-diploma. Check deze pagina voor meer informatie over de Associate degree.

Kan ik doorstromen naar een bachelor-opleiding?

Ja dat kan! Bij Avans Hogeschool heb je de mogelijkheid om zonder studievertraging door te stromen naar een verwante bacheloropleiding. Dat betekent dat je met een op maat gemaakt tweejarig programma van 120 studiepunten je bachelordiploma kunt halen na je Associate degree. Lees hier meer over het doorstuderen.

Voor ouders

Meer informatie over het studeren van uw kind bij Avans Academie?

Voor ouders hebben wij een magazine gemaakt met meer informatie. Bekijk hier het AAAd – Ouders magazine.

Gebouw

Vind het antwoord op al je vragen over het gebouw van Avans Acadamie.

Waar zit Avans Academie?

Avans Academie bevindt zich in ’s-Hertogenbosch op het Paleiskwartier. Het adres is:
Statenlaan 29-67
5223 LA  's-Hertogenbosch

Hoe is Avans Academie te bereiken?

Avans Academie is op loopafstand te bereiken vanuit het Centraal Station van ’s-Hertogenbosch. De academie is goed te bereiken met de bus en trein, check hiervoor 9292 voor de actuele informatie. Via Google Maps kun je gemakkelijk jouw route bepalen voor zowel de fiets als de auto.

Is er een parkeerplaats voor studenten?

Nee, er is helaas geen parkeerplaats voor studenten wanneer je naar school komt voor onderwijs. Je kunt in de buurt van de academie parkeren tegen betaling, bijvboorbeeld in de parkeergarage van het Paleiskwartier.

Hoe ziet het gebouw van Avans Academie eruit?

Om jouw een idee te geven bij hoe het gebouw van Avans Academie eruit ziet hebben wij een video gemaakt. Bekijk hier de rondleidingsvideo van Avans Academie.

Is het een rolstoelvriendelijk gebouw?

Ja! Het is een rolstoelvriendelijk gebouw. Naast dat de academie beschikt over een lift, zijn er ook invalidetoiletten aanwezig.

Mag je als student gebruik maken van de lift?

Indien je beschikt over een liftpas, die je kunt aanvragen bij locatiediensten, kun je gebruik maken van de lift.
De lift is niet zomaar voor iedereen toegankelijk. 

Heeft Avans Academie een kantine?

Ja! Op de begane grond bevindt zich de kantine waar je tussen 10:00-15:00 uur terecht kan. Op bijna iedere verdieping staat ook een koffie/thee automaat én een automaat waar je fris, water en een aantal snacks kunt kopen.

Hoe is de sfeer binnen de academie?

De sfeer wordt als heel positief ervaren. Dat blijkt onder andere uit de Nationale Studenten Enquête 2023.
Studenten zijn over het algemeen tevreden tot zeer tevreden over het onderwijs bij Avans Hogeschool. De inclusiviteit, de sfeer van de opleiding en de deskundigheid van de docenten blijven sterke troeven. Avans scoort op vrijwel alle thema’s beter dan vergelijkbare hogescholen.

Studiefaciliteiten

Vind het antwoord op al je vragen rondom de studiefaciliteiten bij Avans Academie.

Bij wie kan ik terecht voor alles betreft studentzaken?

Het academiebureau ondersteunt de directie, docenten en studenten. Je kunt hier terecht voor al je vragen over studentzaken.
E | [email protected]
T | 088 - 525 83 32

Bij wie kan ik terecht met vragen omtrent begeleiding, welzijn of ontwikkeling?

Student Support is je eerste aanspreekpunt voor vragen over begeleiding, ontwikkeling en welzijn. Je twijfelt bijvoorbeeld over je studiekeuze, je wilt weten wat de mogelijkheden zijn met een functiebeperking of chronische aandoening of je wilt leren omgaan met stress en persoonlijke omstandigheden.

Bij wie kan ik terecht wanneer mijn studie beïnvloedt wordt?

Studentendecanen zijn er voor vragen over alles wat je studie kan beïnvloeden. Ze helpen je bijvoorbeeld met je functiebeperkingtopsportcarrière of persoonlijke problemen. Ze vertellen je meer over mogelijke aanpassingen of tegemoetkomingen, begeleiden je bij (dreigende) studievertraging of helpen je als je twijfelt over je opleiding. Zij zijn er ook voor vragen over wet- en regelgeving of studiefinanciering. En bij klachten, bezwaren en beroepsprocedures.

Heb ik een eigen coach tijdens de opleiding?

Als student zijnde heb je een eigen studieloopbaanbegeleider. Je hebt veel contact met jouw studieloopbaanbegleider om ervoor te zorgen dat jij goed de studie kunt doorlopen.

Evenementen

Vind antwoord op je vragen over de verschillenden evenementen die Avans Academie organiseert.

Kan ik bij Avans Academie komen sfeerproeven?

Ieder schooljaar organiseert Avans Academie verschillende evenementen waar je als studiekiezer kunt sfeerproeven. Houdt de evenementenpagina goed in de gaten om te kijken wanneer je kunt deelnemen aan een evenement.

Kan ik online kennis maken met Avans Academie?

Voorafgaand aan een fysieke Open dag kun je deelnemen aan een Online Open avond. Iedere opleiding vertelt dan inhoudelijk over de opleiding én je kunt alle vragen stellen die je hebt. Ook zijn er (bijna) altijd huidige studenten aanwezig die zijn of haar ervaring vertellen over Avans Academie. Bekijk de evenementenpagina wanneer de eerst volgende Online Open avond plaats zal vinden. 

Kan ik meelopen bij een opleiding?

Ja! Na iedere Open dag vindt er een ronde Proefstuderen plaats. Je kunt je hiervoor aanmelden via de evenementenpagina onze webiste. Uiteraard volg je een les bij een opleiding naar keuze. Wanneer je te laat bent voor het aanmelden hiervan of je ziet online geen mogelijkheid meer tot Proefstuderen kun je altijd contact opnemen met het Academiebureau om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Kan ik een Online Open avond terugkijken?

Nee, helaas niet. Wel kun je alle opleidingspresentaties in de vorm van PowerPointpresentaties bekijken. Check daarvoor deze pagina.

Keuzemodules

Wat zijn keuzemodules?

Binnen de koers van Avans wordt er ingespeeld op een veranderende wereld. Een wereld waarin banen continu veranderen en studenten meer keuzevrijheid willen. Waarin mensen meer en meer oog hebben voor de lange termijn en het welzijn van anderen. Daarom leidt Avans wendbare, veerkrachtige professionals op die zich blijven ontwikkelen en bijdragen aan een duurzame toekomst. Avans Academie Associate degrees vult dit op haar eigen manier in middels keuzemodules. 

In het tweede jaar van jouw studie ga je tijdens blok 5 en 6 jezelf verbreden en/of verdiepen op thema’s die jou aanspreken bij jouw eigen opleiding of een andere opleiding. Zo geef je meer verdieping en/of verbreding aan jouw studiepad en persoonlijke ontwikkeling. Bekijk hier het Keuzemodule magazine van schooljaar 2023-2024.

Stage

Vind het antwoord op de meestgestelde vragen over stages bij Avans Academie.

Wanneer loop je stage?

Per opleiding verschilt het wanneer je stageloopt en hoeveel uren je stage moet lopen. Check de opleidingspagina’s voor meer informatie over het stagelopen per opleiding.

Moet je zelf opzoek naar een stage?

Ja, je moet zelf op zoek naar een eigen stage. Indien je zelf geen stage kunt vinden, kun je gebruik maken van de stagebank van Avans Academie.

Kan ik stagelopen in het buitenland?

Ja, het is zeker mogelijk om bij Avans Academie stage te lopen in het buitenland. Je moet dit wel zelf afstemmen met je opleiding. Hiervoor kun je ook jouw studieloopbaanbegeleider benaderen. 

Geen antwoord kunnen vinden op je vraag?

Dat kan natuurlijk. Gelukkig kun je contact opnemen met Avans Academie. Kijk op onze contactpagina wie je verder kan helpen.

Neem contact op