Associate degree

Steeds meer mbo’ers en praktische havisten kiezen na hun opleiding voor een Associate degree, een verkorte hbo-opleiding van 2 jaar met veel praktijkopdrachten. Heb je na 2 jaar studeren de smaak te pakken? Dan kun je eenvoudig doorstromen naar een verwante bacheloropleiding.

Associate degrees in Den Bosch

Wat is een Associate degree?

  • Tweejarige hbo-opleiding
  • Onderwijsniveau 5 - brug tussen mbo en hbo bachelor
  • Praktijkgericht met ondersteunende theorie
  • Opdrachten en vraagstukken vanuit het werkveld
  • Erkend hbo-diploma

Associate degree in het kort

Wat is een Associate degree?

Associate degree betekenis

Een Associate Degree (Ad) is een tweejarige hbo-opleiding met een praktijkgerichte opzet. Het niveau ligt tussen mbo-4 en hbo-bachelor. Een Associate degree is een slimme zet voor mbo-4 studenten, praktische havisten of mensen met een aantal jaren werkervaring.

Tijdens de opleiding ga je aan de slag met praktijkopdrachten en ondersteunende theorie. Als je de opleiding hebt afgerond, ontvang je een internationaal erkend hbo-diploma. Met een Associate degree diploma kun je gaan werken, je kansen op de arbeidsmarkt vergroten of doorstromen naar een aansluitende hbo-bachelor opleiding.

Korte hbo opleiding

2-jarige hbo-opleiding

Wil je graag doorstuderen? Maar twijfel je of een hbo-bacheloropleiding iets voor jou is? Dan is een Associate degree een goed alternatief. Het is een tweejarige hbo-opleiding met een wettelijk erkend hbo-diploma. De korte hbo-opleidingen van Avans Academie zijn ontwikkeld door een samenwerking tussen hbo, mbo en bedrijfsleven. Ze sluiten daarom zowel goed aan op de praktijk als op een vervolgopleiding aan het hbo. Een korte opleiding is ideaal voor studenten met een praktische instelling. 

Interesse in een korte opleiding aan Avans Academie? Ontdek ons aanbod van tweejarige hbo-opleidingen

Voltijd & duaal

Onze Associate degrees (Ad's) opleidingen zijn voltijd of duaal te volgen. Ze duren slechts 2 jaar, maar je bent er wel 4 tot 5 dagen per week mee bezig.

Niveau Associate degree

Niveau

Niveau Associate degree

Het niveau van een Associate degree ligt tussen mbo-4 en hbo-bachelor. Het is een tweejarige opleiding op hbo-niveau. De Associate degree opleiding is internationaal erkend en geaccrediteerd met een wettelijke graad, de Associate degree. Ad's zijn in samenwerking met het bedrijfsleven ontwikkeld om het gat tussen het mbo en hbo te dichten.

Brug tussen mbo en hbo

Met een Associate degree breid je je praktische kennis uit en verdiep je je in theoretische vraagstukken. Deze combinatie maakt dat je straks op een hoger niveau aan het werk kunt dan met je mbo-diploma. Of dat je juist eenvoudig doorstroomt naar een verwante hbo-bachelor, als je toch door wilt studeren.

 

Verschil Associate degree en bachelor

Verschil tussen Associate degree en bachelor

Steeds meer mbo’ers en praktische havisten kiezen na hun opleiding voor een Associate degree in plaats van een bachelor. Maar wat is het verschil tussen een Associate degree en een bachelor? Een Associate degree zit qua niveau tussen mbo-4 en en bachelor in. Een Associate degree opleiding duurt twee jaar en een bacheloropleiding duurt vier jaar. Bij een Associate degree heb je meer praktijkgericht onderwijs en ga je aan de slag met vraagstukken vanuit het werkveld. Bij een bachelor zit je vaker met je neus in de boeken om eerst de theorie te begrijpen voordat je je kennis in de praktijk gaat toepassen. 

Doorstuderen

Doorstuderen na een Associate degree

Je kunt natuurlijk gaan werken wanneer je je diploma hebt behaald. Met een Associate degree heb je een goede kans op een baan. Maar misschien heb je de smaak te pakken en wil je doorstuderen na je Associate degree. Je kunt doorstromen naar een bacheloropleiding. Dit kan een bachelor van Avans Hogeschool zijn of van een andere hogeschool.

Bij Avans Hogeschool heb je de mogelijkheid om zonder studievertraging door te stromen naar een verwante bacheloropleiding. Dat betekent dat je met een op maat gemaakt tweejarig programma van 120 studiepunten je bachelordiploma kunt halen na je Associate degree.

Lees meer over doorstuderen na een Associate degree

Vergelijking onderwijsniveaus

Mbo 4

MBO
Onderwijsniveau 4
4 jaar

Associate degree

HBO
Onderwijsniveau 5
2 jaar

Bachelor

HBO
Onderwijsniveau 6
4 jaar

Toelatingseisen

Lees meer over de toelating bij een Associate degree.

Lees meer

Kosten

Je betaalt collegegeld. Daarnaast betaal je voor boeken en ander lesmateriaal.

Lees meer

Contact

Stel al je vragen over studeren aan Avans Academie Associate degrees.

Lees meer
img alt
Stel je vraag aan

Avans Academie