Nieuws 6 maart 2024

In de technische- of bouwsector als vrouw: "Ik vermijd liever de term mannenwereld".

In de technische – en bouwsector is de afgelopen jaren het aantal vrouwelijke medewerkers gegroeid. Toch blijft het aantal vrouwen in deze sector nog steeds flink in de minderheid en dat is zonde, vinden Anouk(links) en Dianta (rechts). Wil je weten wat Anouk & Dianta leuk vinden aan hun sector en hoe zij het ervaren om als vrouw in de minderheid te zijn binnen hun sector? Lees dan verder.

Anouk van Leeuwen

Anouk is 19 jaar, eerstejaars Ad-Built Environment studente en werkt in de bouwsector.

Dagje mee opperen

“In havo-4 zocht ik een bijbaantje. Mijn stiefvader is metselaar en vroeg of ik een dagje wilde komen helpen opperen (stenen en specie klaarzetten voor de metselaar). Ik ontdekte hier dat het een hele leuke wereld was: gezellige sfeer, buiten hard werken en door teamwork echt iets opbouwen. De collega’s van mijn stiefvader keken in eerste instantie wel een beetje vreemd op dat ik, een meisje van 14-15 jaar oud, ze kwam helpen. Toen ze zagen dat ik mijn best deed en hard doorwerkte, hadden ze eigenlijk alleen maar waardering voor mij.”

Weet je dat wel zeker?

“Toen ik vanuit de havo de stap maakte naar de bouwwereld waren mijn klasgenoten wel verbaasd. Ook vanuit mijn omgeving kreeg ik soms wel een vragende blik, vooral vanuit bescherming: je wordt vies, het is zwaar, met alleen maar mannen, wil je dat wel? Het feit dat ik een van de weinige vrouwen zou zijn in de sector, heeft mij geen seconde tegengehouden. Ik wist wel dat het een ‘mannenwereld’ was, zoals ze dat dan noemen. Ik kies niet voor de bouw om enige vrouw te zijn, ik kies het omdat het mijn passie is en ik het werk gewoon geweldig vind.”

Als vrouw in de bouw

“Ik heb eigenlijk weinig nare ervaringen, gelukkig maar! Het past gewoon goed bij mijn karakter. Ik houd ook van een lolletje en ik plaag de andere bouwvakkers net zo goed terug. Ik heb ook niet het idee dat er een onderscheid wordt gemaakt of dat ik meer geplaagd wordt dan anderen. Kan jij de waterpas even bijvullen? Dat is een grapje die elke nieuweling om zijn oren krijgt. 

 

Ik krijg waardering voor mijn werk en mijn collega’s weten wat ze aan mij hebben. Met pijn in mijn hart moet ik het toegeven, maar als vrouw heb je soms wel iets sneller je fysieke grens bereikt. Daar wordt niet stom over gedaan, daar is gewoon begrip voor. Als ze zien dat ik me voor 100% inzet dan zetten zij ook een stapje extra voor mij en helpen ze me."

Gewoon doen!

“Ik vind wel dat er meer vrouwen moeten komen in de bouw. Ze kijken anders naar dingen, ze letten op andere dingen. Een goede balans tussen man en vrouw doet elke sector goed toch? Wees gewoon jezelf, wees gemotiveerd en leergierig. Voor vrouwen die twijfelen om een (voor vrouwen) atypische sector zoals de bouw te kiezen zou ik zeggen: Gewoon doen! Laat je niet tegenhouden, als je iets leuk vindt is het toch zonde om het niet te doen?”

Dianta de Vries

Dianta is 26 jaar en docente Engineering bij Avans Academie Associate degrees.

Vermijd de term ‘mannenwereld’

“Ik heb Aviation Engineering gestudeerd. Ik was daarin qua verhouding zeker in de minderheid, tijdens mijn minor was ik zelfs de enige vrouw. Je valt daardoor wel meer op, maar verder heb ik het niet als probleem ervaren. Iedereen vindt het juist heel leuk dat je er bent en ze zijn heel lief voor je. Ik heb me (gelukkig) nooit heel erg moeten bewijzen, of ervaren dat ik onderschat werd.

 

Veel mensen refereren naar het technische domein als een ‘mannenwereld’. Ik vermijd liever de term ‘mannenwereld’. Dat houdt naar mijn mening het probleem alleen maar in stand. De technische wereld is wel een directe wereld. Je hebt in dat opzicht wel voordeel in de sector als je stevig in je schoenen staat, maar dat kan een vrouw ook.”

Genderrollen

“Als docent van AAAd, maar ook zeker gewoon als Dianta, vraag ik me weleens af hoe het nou komt dat meiden minder vaak kiezen voor het technische domein. Hebben ze last van maatschappelijke druk, vooroordelen en stereotypes uit deze branche of vinden ze gewoon andere dingen leuk?  

 

Het zit natuurlijk voor een groot gedeelte ook in onze cultuur en manier van opvoeden: de traditionele genderrollen. Vanuit die rollen zijn we niet gewend dat een vrouw ook handig kan zijn of technisch inzicht kan hebben. Laatst zat ik op de fiets en hoorde ik een moeder tegen haar kindje zeggen dat het voorlicht kapot was. Ze zei: Ah, dat maakt papa straks wel. Dan denk ik: Nee! Dat moet jij maken! Zo krijgt mijn nichtje een keukentje voor haar verjaardag en mijn neefje een werktafel. Maar dit hoeft niet bepalend te zijn, daar ben ik zelf het levende bewijs van. Ik ben ook niet met een accuboormachine in mijn hand geboren. Ik ben redelijk beschermend opgevoed zelfs, maar ik was eigenwijs en ontdekte daardoor toch hoe leuk ik het vond.”

Vrouwen in het technische domein

“Wij zien als docenten zeker de toegevoegde waarde van vrouwen binnen het technische domein. Dit is niet alleen gericht op geslacht, maar op diversiteit in het algemeen. Hoe meer diversiteit in je groep, hoe meer andere kennis en ervaring ze meenemen. Daardoor kunnen ze veel meer van elkaar leren.

 

Over het algemeen zijn vrouwen in de fijne motoriek wat beter ontwikkeld, wat ook erg goed van pas komt in de technische sector. Maar ook dat moet je niet generaliseren, want binnen onze studenten hebben we ook jongens die erg secuur kunnen werken. Het is allemaal niet zo zwart-wit.

 

Er is nog wel ontwikkeling nodig als het gaat om vrouwen in het technische domein. Vrouwen die klussen of in de techniek werken zouden geen vragende blikken moeten opleveren. Als je als vrouw een technische opleidingen wil doen dat mensen zeggen: Oh leuk! In plaats van: Weet je het zeker!? Die ‘weet je het zeker-vraag’ krijgt mijn vriend, die ook in de techniek zit, nooit. Ik leg dat naast me neer en ben daar niet mee bezig. Ik ben gewoon mezelf en pas me niet aan om in deze branche te werken. Als je denkt dat je techniek leuk vindt, kom het proberen. Laat je niets wijs maken over dat het een hele moeilijke harde wereld is, want dat is het helemaal niet. Die vooroordelen en stereotypes, laat die lekker voor wat ze zijn en geef het een kans!”