Student aan het woord over de Ad Ondernemen

Chiel van Gerwen

'De docenten maken de opleiding'

Naam: Chiel van Gerwen
Leeftijd: 23
Opleiding: Ondernemen (Ad Ondernemerschap & Retail Management), tweede jaar, voltijd
School: Avans Academie Associate degrees
Vooropleiding: mbo – Florijn College
Woonplaats: Breda

Waarom heb je gekozen voor een Associate degree? 

Ik ben gestart met de mbo en ben na niveau 4 doorgegaan naar de hbo-opleiding Commerciële Economie bij Avans. Dit lukte me niet, ik ben vervolgens gaan werken als officemanager. Ik mocht onder andere trainingen aan medewerkers verzorgen. Dit was leuk, maar het gaf me geen uitdaging.

Hoe kom je bij terecht bij de Ad Ondernemen?

Ik wilde naar school, maar twijfelde wel. Wilde niet voor de tweede keer een tegenslag. Ik zocht iets anders. Korter en praktijkgericht. Eerst dacht ik aan Marketing Management, maar als snel bleek Ondernemen in combinatie met mijn bedrijf een logische keuze. Dit bedrijfje ben ik gestart toen ik 16 was. Het begon hobbymatig met het wassen van een heel dure auto van mijn oom. Dit was erg leuk om te doen en voor ik het wist was de hele straat klant.

Hoe kwam je erachter dat er een Associate degree bestond?

Via school hoorde ik al eens over een Ad-opleiding, maar hier werd een beetje lacherig over gedaan. Het was in hun ogen geen volwaardige hbo opleiding. Ik had daar geen oren naar, omdat ik dacht dat ik een bacheloropleiding zou gaan volgen.

Welke tip kun je nog meegeven aan de docenten van je opleiding?

Ik ben van de eerste lichting, een soort proefkonijn. De opleiding zouden ze nog iets duidelijker kunnen vormgeven, het is nu vrij abstract voor een Ad’er. En een cursus Excel zou heel wenselijk zijn.

 

Wat ga je de komende periode doen?

Ik ben afgestudeerd bij mijn eigen bedrijf Take & Wash. Hier ben ik bezig geweest Hierna ben ik de bedrijfsprocessen beter in beeld gaan brengen en gaan kijken naar mijn eigen functie. Ik ben nu operationeel directeur, maar dat klink zo zwaar.  

Als laatste, wat is je het meest bijgebleven van de afgelopen 2 jaar?

Het was fijn om erachter te komen wat er allemaal komt kijken bij een eigen onderneming. De verschillende modellen die je toe moet passen, de processen die in kaart gebracht moeten worden en de marges die je in de gaten moet houden. Ik kijk terug op een fijne samenwerking met mijn docenten. Zij zorgden voor een goede coaching voor mijn bedrijf, zij maken deze opleiding.

Chiel ontving een bijzondere vermelding van VNO-NCW MKB Nederland vanwege het opzetten van zijn vierde succesvolle onderneming.