Doortje Cau

’Je weet nooit wat je kunt tot dat je het probeert’

Naam: Doortje Cau
Leeftijd: 20 jaar
Vooropleiding: Juridisch Administratieve beroepen aan het Koning Willem 1 College in ’s-Hertogenbosch.

Doortje is in 2019 gestart aan de Associate degree HRM op de Avans Academie in ’s-Hertogenbosch. Na het behalen van haar mbo-diploma, wilde ze niet nog eens vier jaar lang studeren. Toen ze kennis maakte met de Ad opleidingen, was ze vrijwel meteen verkocht. Twee jaar lang een praktijkgerichte opleiding, wie wil dat nou niet?

Waarom heb je gekozen voor de Associate Degree?
In 2019 ben ik gestart met de studie Associate degree Human Resource Management op de Avans Academie in ’s-Hertogenbosch. Na het afronden van mijn mbo-diploma wist ik niet of ik wel door wilde studeren. Het was voor mij wel vrij zeker dat ik niet nog eens 4 jaar wilde gaan studeren. Daarom is mijn keuze gevallen voor een Associate degree. Het is meer praktijkgericht en er wordt op een andere manier les gegeven. Verder wist ik dat ik graag iets in de richting van HR wilde doen, omdat ik dit vak ook heb gevolgd op mijn vorige studie en dit mij erg aansprak. Tijdens mijn vorige studie heb ik veel te maken gehad met verschillende rechtsvakken. Deze kennis heb ik mee kunnen nemen naar mijn nieuwe studie. Op deze studie krijg je ook te maken met verschillende rechtsvakken. Zo heeft een vooropleiding soms zijn voordelen. Maar maak je niet druk, dat heb je niet per se nodig, want zoals mijn quote al zegt: ‘’Je weet nooit wat je kunt tot dat je het probeert’’. 

Ben je tevreden over de keuze die je destijds hebt gemaakt?
Ik denk het wel. Ik wist destijds dat ik graag een studie wilde kiezen waar je de schakel tussen mens en werk bent en waar kun je dat beter zijn dan bij de opleiding Human Resource Management. Het woord zegt het al, human ookwel mens. Ik dacht dit wordt de keuze en ik zie wel wat de opleiding mij brengt. Nu moet ik zeggen dat de studie een goede keuze is geweest en mij tot nu toe verschillende kanten van het vakgebied heeft laten zien.  

Kan je iets meer vertellen over je opleiding?
De studie bestaat uit twee jaar en is praktijkgericht op hbo-niveau. In het 1e jaar maak je vooral kennis met de opleiding en het HR-vakgebied en het studeren op het hbo. Dit was in het begin zeker wennen. Maar even terug over de opleiding zelf. Het is een praktijkgerichte opleiding. Op de studie hebben we dan ook geen tentamens. Het gehele jaar door zijn we bezig met het bijhouden van portfolio’s en hebben we tussendoor een mondeling assessment. Dat is nu wat ik er leuk aan vind. Je hoeft niet alle theorie uit je hoofd te leren om dit uiteindelijk toe te kunnen passen op een tentamen. Uiteindelijk moet je met al die kennis en onderzoek een correct portfolio aanleveren of assessment afleggen. Tijdens het 1e studiejaar kom je verschillende kanten van het HR-vakgebied tegen. Zo wordt er zowel zelfstandig als in groepsverband gewerkt. Iedere periode heb je weer een nieuw groepsproject met nieuwe studenten. Op deze wijze leer je ook al je medestudenten kennen. Als ik terug kijk op het eerste studie jaar kan ik nog herinneren dat we bij een project een gehele onboarding, werving- en selectieprocedure hebben ontwikkeld. Over deze termen kom je meer te weten tijdens de opleiding, maar dit was een leuke ervaring om te mogen meedenken in een organisatie. 
 

DoortjeCau.png

Er is dan ook geen stage in het eerst studiejaar. De stage vindt pas plaats in november van het tweede studiejaar (8 maanden). Dit is dan ook anders dan op de meeste studies, omdat die vaak starten in september of februari. Voor het zoeken van de stage ben je zelf verantwoordelijk, maar de docenten zullen zeker helpen als je vragen hebt. Je wordt dan ook goed begeleid tijdens de studie door de docenten. De docenten komen veelal zelf uit het werkveld om ons deze kennis mee te geven. Ook zie je dat de docenten naast dat ze lesgeven, ook een eigen onderneming hebben waar ze advies uit brengen. Dat vind ik mooi aan deze opleiding. Je krijgt directe voorbeelden uit het werkveld waar je echt mee te maken te kunt krijgen. 

Hoe ervaar je de afstudeerperiode? 
De afstudeerperiode is anders dan andere stages die ik voorheen gelopen heb. We hebben nu te maken met het coronavirus waardoor er niet op locatie gewerkt kan worden. Ik ben voor een langere periode thuis aan het werk. Dit is niet wat je van een stage verwacht, maar dat is nu niet anders. Op deze manier ervaar je de afstudeerperiode toch anders. Verder heb ik het naar mijn zin, en leer ik elke dag steeds weer iets nieuw bij. Iedere dag is weer een dag met nieuwe uitdagingen!

Wat wil je graag bereiken in de toekomst?
Dat is een goede vraag! Hierop durf ik nog geen antwoord te geven. Maar een ding weet ik zeker en dat is dat ik eerst mijn diploma wil behalen. Daarna kijk ik wel of ik verder wil gaan studeren of juist mijn kennis wil gaan toepassen in het werkveld. 

Tip voor de studiekiezer
Ik denk dat het belangrijkste is dat je iets gaat doen wat je zelf leuk vindt. Ben je hier nog niet zeker over, oriënteer dan goed. Volg online Opendagen, voorlichtingen of ga Proefstuderen. Door je meer te verdiepen in wat je graag wilt, is het uiteindelijk gemakkelijker om een studiekeuze te maken. Het klinkt cliché, maar het zal je zeker helpen. Wil jij graag een praktijkgerichte opleiding doen op het hbo? Dan kan ik je zeker aanraden jezelf te gaan verdiepen in de twaalf verschillende Associate degree opleidingen. 

Veel succes met het maken van een juiste studiekeuze!
Mocht je vragen hebben, stel ze gerust! Je kunt me bereiken via de mail: [email protected]