Famke Bouman

'Hard werken wordt beloond'

Naam: Famke Bouman
Leeftijd: 20 jaar
Vooropleiding: vmbo-t - Van Haestrechtcollege te Kaatsheuvel | havo - Dr. Mollercollege te Waalwijk 

Waarom heb je gekozen voor de Ad Finance?
Ik heb voor de opleiding Associate degree Finance gekozen, omdat het een praktijkgerichte opleiding is waar diverse opdrachten aanbod komen. De Ad Finance zorgt ervoor dat je breed wordt opgeleidt, waardoor je na afronding van de opleiding direct aan het werk kan in het werkveld. Daarnaast is het een tweejarige opleiding op hbo-niveau. Dit was dan voor mij ook een logische doorstroom na de havo, aangezien ik erg op keek tegen een bacheloropleiding. Daarnaast is de opleiding opbouwt uit een stukje theorie waarbij bijpassende projecten worden uitgevoerd. Zo leer je de stof op verschillende manieren toe te passen. Daarnaast kan je de geleerde stof toepassen tijdens de stage in het eerste en tweede jaar. Dit was dan ook zeker een punt van de opleiding waarom ik voor de opleiding heb gekozen. Tijdens de stageperiodes leer je veel ten aanzien van de opleiding, maar je gaat je ook richten op je persoonlijke ontwikkeling.

Ben je tevreden over de keuze die je destijds hebt gemaakt?
Destijds vroeg ik mijn vaak af of ik wel de goede keuze had gemaakt. Nu ik bijna aan het einde van mijn opleiding ben, alle theoretische vakken en projecten heb behaald en me vanaf nu ga focussen op mijn eindstage, kan ik bevestigen dat ik de juiste keuze heb gemaakt ten aanzien van een Associate degree en de richting Finance. Een Ad is nog erg nieuw en nog niet bij iedereen bekend. Gedurende de opleiding ben ik erachter gekomen dat bedrijven fan zijn van Ad-studenten. Er zijn verschillende richtingen die je op kunt gaan na afronding van deze opleiding, namelijk: toch gaan doorstromen naar een voltijd of deeltijd bacheloropleiding of je kunt meteen gaan werken in de Finance branche. Je kan beginnen als junior assistent accountant, maar ook op een financiële afdeling ben je breed inzetbaar. Ik kan dan ook vol overtuiging zeggen dat ik nog altijd blij ben met mijn keuze en achteraf gezien niet anders had gewild. 

Kan je iets meer vertellen over je opleiding?
De opleiding Ad Finance is erg breed. Het is een volwaardige hbo-opleiding op niveau 5. Tijdens de opleiding komen diverse onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan de theoretische vakken: Bedrijfseconomie, Bedrijfsboekhouding en Belastingrecht. Dit is dan ook de basis van de opleiding. Doordat er per periode projecten aan bod komen is er dan ook zeker sprake van een afwisseling van opdrachten en uitvoerende werkzaamheden. Dit vind ik persoonlijk erg leuk, hierdoor leer je dan ook veel vanuit het werkveld. Er zijn een aantal projecten die in samenwerking gaan met een echt bedrijf. Hierdoor raak je nog meer gemotiveerd, omdat je je opdracht zo goed mogelijk wilt aanleveren. De Ad Finance opleiding bevindt zich op de Statenlaan in ‘s-Hertogenbosch. Dit is een kleinschalige locatie wat zorgt voor een prettige leeromgeving. De opleiding bestaat ook uit kleine klassen, hierdoor is het laagdrempelig om vragen te stellen aan de docenten, maar ook aan klasgenoten. 

Famke Bouman.png

Hoe ervaar je de afstudeerperiode?
Het afstudeerjaar ervaar ik als pittig, maar zeker haalbaar. Ik zeg altijd maar zo, als je iets wilt is het haalbaar. Doordat de meeste projecten in samenwerkingsverband zijn is het van belang dat je aanwezig bent tijdens school, zodat je samen met je groepje het project kan uitvoeren. Daarnaast zijn er vaste theorie momenten waarin uitleg wordt gegeven. De theoretische examens en projecten zijn haalbaar, maar er zal zeker inzet getoond moeten worden.

Wat wil je graag bereiken in de toekomst?
Na afronding van de opleiding wil ik eerst ervaring op gaan doen in het werkveld. Dit omdat ik merk tijdens de stage dat de theorie die op school aanbod komt, daadwerkelijk in het werkveld terugkomt. Ik denk dat wanneer ik een aantal jaar ervaring heb opgedaan, het studeren mijn gemakkelijker af zal gaan, omdat ik mijn dan beter in de theorie kan vinden. Ik zou wellicht in de toekomst willen doorstuderen of een cursus willen volgen, zodat ik me specifiek een bepaalde richting op kan gaan. Ik weet op dit moment nog niet wat dit zal worden. Ik hoop in de loop der jaren erachter te komen waar mijn kwaliteiten liggen en hier samen met mijn werkgever op verder te borduren.

Tip voor de studiekiezer
Ga eens kijken bij de Open dag van de Ad Finance en een soortgelijke bacheloropleiding. Ga in gesprek met studenten van de opleiding om zo nog meer informatie te krijgen. Ook kan je jezelf afvragen ben ik meer theoretisch aangelegd (bachelor) of vind ik een combinatie tussen theorie en praktijkgerichte projecten/stages (Ad) leuk. Het antwoord op deze vraag zal veel duidelijkheid creëren voor jezelf.