Ilse Koppens

'Scientists dream about doing great things, Engineers do them'

Leeftijd: 21 jaar
Vooropleiding: mbo 4 Technicus Automotive Engineering, Summa College Eindhoven/High Tech Campus Helmond


Ilse is in 2020 gestart met de Associate degree Engineering aan de Avans Academie in ’s-Hertogenbosch. Hiervoor heeft ze Automotive Engineering gestudeerd aan het Summa College in Eindhoven. De school is tijdens haar studie verhuist naar de High Tech Campus in Helmond. Na deze opleiding heeft ze een halfjaar de hbo bachelor Werktuigbouwkunde op de Avans in ’s-Hertogenbosch gestudeerd. Het niveau van deze opleiding lag te hoog. En daarom is ze gaan kijken naar een opleiding die beter past bij haar mbo-achtergrond. Zo is ze bij de Associate degree opleidingen bij Avans Academie uitgekomen.

Waarom heb je gekozen voor de Associate degree Engineering?
Doordat de opleiding hbo bachelor Werktuigbouwkunde te hoog gegrepen was, ben ik gaan kijken naar een opleiding die beter bij mij zou passen met een mbo-achtergrond. Tijdens de Ad Engineering worden er ook werktuigbouwkundige vakken gegeven, maar ook Mechatronica en Engineeringsvakken. Hierdoor is deze opleiding veel breder. Van kleins af aan heb ik al passie voor de techniek en zoek ik graag uitdaging in het vinden van nieuwe technische onderwerpen. Ik vond het na een halfjaar proberen bij de hbo bachelor opleiding en na een halfjaar te hebben gewerkt bij een bedrijf als functie tot productie engineer, dat het jammer zou zijn als ik zou stoppen met studeren. Tijdens mijn werk dat half jaar had ik ontdekt dat ik nog veel meer kon leren als ik zou doorstuderen. 

Ben je tevreden over de keuze die je destijds hebt gemaakt?
Ik ben heel tevreden met de keuze die ik heb gemaakt. Ik kan mijn kennis over de techniek verder uitbreiden. Je leert op een andere, professionelere manier projecten aan te pakken. Vaak krijg ik de vraag of het niet moeilijk was om het studeren weer op te pakken nadat ik een halfjaar gewerkt had. Ik had het enorm naar mijn zin bij het bedrijf waar ik werkte en heb er een hele fijne tijd gehad. De eerste paar weken van de studie was het wel weer wennen om in het schoolritme te komen. Het scheelde dat we een hele leuke, hechte en voornamelijk kleine klas hadden met vijftien personen. 

Kan je iets meer vertellen over je opleiding?
Als je affiniteit hebt met de techniek is deze opleiding geschikt. Tijdens deze studie ben je niet alleen veel met theorie bezig, maar mag je ook veel met je handen bezig zijn. De projecten zijn erg gevarieerd en uitdagend. Het fijne is dat niet elk vak wordt afgesloten met een schriftelijke toets, maar met een eindopdracht. Bij de opleiding ben je veel bezig met elektrotechniek, mechatronica en werktuigbouwkundevakken. Zo is er veel variatie in de lesstof en word je breder opgeleid. 

3IlseKoppens.png

Hoe ervaar je het eerste jaar?
Het eerste leerjaar is uitdagend en je bent ongeveer 40 uur per week met je studie bezig. Je krijgt vier blokken van elk zeven weken les. Na deze zeven weken les heb je nog een aansluitende toetsweek en een week waarin je assessments afrond van dat blok. Voor de projecten en het afronden van alle assessments in een blok heb je maar een beperkte tijd. Het is dan ook belangrijk dat je alles goed kunt plannen. De opleiding telt drie vaste leraren waarvan één leraar je studiecoach is. Door de kleinere klassen en een klein docententeam heb je een hechte band met studenten en docenten. 

Wat wil je graag bereiken in de toekomst?
Ik heb affiniteit met de landbouwsector. Ik wil graag Productie Engineer worden bij een bedrijf in deze sector. Daar wil ik graag landbouwmachines, voertuigen of productiemiddelen gaan ontwikkelen. Het lijkt me een uitdaging om me binnen een bedrijf door te ontwikkelen om projecten te gaan draaien of uiteindelijk de leiding te gaan geven over een team. 

Tip voor de studiekiezer 
Als je veel hebt met de techniek en je graag na je mbo 4 of havo-diploma verder willen studeren. En je liever een opleiding wil kiezen van twee jaar in de richting van engineering, is deze opleiding geschikt. Je kunt altijd voor meer informatie op de website vinden bij Ad Engineering of een mail sturen met je vraag via het gegeven mailadres op deze website. Het is verder ook erg zinvol als je Open dagen of -avonden zou bezoeken of een meeloopdag bij te wonen. Hier krijg je het beste beeld bij van de opleiding en de leraren.