Kim de Laat

Maar wat betekenen deze cijfers dan?

Naam: Kim de Laat 
Leeftijd: 20 jaar
Vooropleiding:
Afgerond vmbo en havo-diploma op SG Were Di te Valkenswaard 
Niet afgerond hbo bachelor Finance & Control. 

Kim is in 2020 gestart met de Associate degree Finance op de Avans Academie in ’s-Hertogenbosch. Ze wist van zichzelf dat ze het onderzoeken van cijfers interessant vond. Ze heeft veel open dagen bezocht, omdat ze niet precies wist wat ze wilde doen. Hierdoor had ze gekozen om naar de hbo bachelor Finance & Control te gaan. Hier heeft ze een leuke tijd gehad, maar ze had na een half jaar toch besloten om te starten bij de Associate Degree Finance. 

Waarom heb je gekozen voor de Associate degree Finance?
Na het afronden van mijn havo ben ik gestart aan de hbo-opleiding Finance & Control aan de Avans in ’s-Hertogenbosch. Na een half jaar was het wel duidelijk dat dit wat te hoog gegrepen was. Ik had enorm naar mijn zin, maar door gebrek aan voorkennis had ik een erge achterstand. Net voor 1 februari heb ik toen besloten om te stoppen. Ik heb een aantal gesprekken met mijn toenmalige studiecoach gehad. Zij heeft mij kennis laten maken met de Associate degree Finance. Ik had hier nog nooit van gehoord, dus ben me hier verder in gaan verdiepen: een opleiding die zich vooral richt op de praktijk! Dit leek me super. Op deze manier leer je alleen maar wat je ook echt nodig hebt voor in de toekomst. Na een open avond van deze opleiding heb ik me direct ingeschreven. 

Ben je tevreden over de keuze die je destijds hebt gemaakt?
Ik ben nog steeds erg tevreden over de keuze die ik heb gemaakt. Momenteel ben ik bezig met mijn meewerkstage. Ik merk dat alles wat ik het afgelopen jaar heb geleerd ook daadwerkelijk in de praktijk wordt gebruikt. Naar mijn mening leren we op deze opleiding alleen echt wat we nodig hebben in de toekomst. 

Kan je iets meer vertellen over je opleiding? 
De Associate degree is een tweejarige praktijkgerichte hbo-opleiding. Natuurlijk heb je theoretische kennis nodig om van een project succes te maken. Daarom krijg je de eerste periode een aantal vakken. Deze theorie wordt vervolgens ook gebruikt bij het project waar je op dat moment mee bezig bent. Deze projecten zijn vaak in samenwerking met bedrijven. De opleiding laat de theorie aansluiten bij het project. Zo leer je de stof in de praktijk te gebruiken. Deze manier van leren sprak mij erg aan en ik zou het iedereen aanraden. 
 

4KimdeLaat.png

Hoe ervaar je het eerste jaar?
Mijn eerste jaar bevalt tot u toe erg goed. Ik doe wat ik leuk vind en dat is natuurlijk werken met cijfers. Als dit je niet aanspreekt, weet ik niet of deze opleiding iets voor jou is. Ik had natuurlijk al een beetje voorkennis opgedaan op de hbo bachelor Finance & Control. Hierdoor ging het eerste blok me erg gemakkelijk af. Nu wordt het wel wat pittiger, maar met voldoende motivatie en de juiste instelling komt het zeker goed. Ik vind het vooral erg leuk om de overeenkomsten te zien tussen school en stage. Je bouwt in een korte tijd al zoveel kennis op. 

Wat wil je graag bereiken in de toekomst?
Op de korte termijn wil ik graag al mijn studiepunten halen, dat lijkt me logisch. Op de langere termijn wil ik mijn kennis en vaardigheden in het vakgebied uitbreiden. Wat ik wil doen na het behalen van mijn diploma weet ik nog niet precies. Ik hoop na mijn studie zelfstandig genoeg te zijn om in een bedrijf aan de slag te kunnen. Vanuit daar wil ik nog kijken wat mijn mogelijkheden zijn. Wil ik de bachelor nog afmaken binnen twee jaar? Wil ik een voltijd of deeltijd gaan doen? Dit zijn vragen die ik mezelf over een tijdje nog eens moet stellen. 

Tip voor de studiekiezer
Als je mijn advies wil volgen moet je gaan voor iets wat je erg aanspreekt. Als je iets doet wat je leuk vindt, vliegen deze twee jaar voorbij. Voor je het weet kun je aan de slag. Weet je niet waar je interesses liggen? Kies er dan voor om veel open dagen, open avonden, voorlichtingen en proef studeerdagen bij te wonen. Door goed onderzoek te doen naar een opleiding wordt de keuze makkelijker!