Kylian Alkemade

Al doende leer je

Naam: Kylian Alkemade
Leeftijd: 21 jaar
Vooropleiding: Havo Karel de Grote College te Nijmegen, propedeuse Communication and Multimedia Design te Avans Hogeschool Breda.

Kylian is in 2020 gestart met de Associate degree Communicatie van Avans Academie Associate degrees in ’s-Hertogenbosch. Nadat hij zijn propedeuse Communication and Multimedia Design behaalde, koos hij voor de Associate degree Communicatie.

Waarom heb je gekozen voor de Associate degree Communicatie?
Na het afronden van de havo wist ik precies wat ik wilde gaan doen, namelijk Communication and Multimedia Design aan Avans Hogeschool in Breda. Ik vond het een hele leuke opleiding. Toch kreeg ik halverwege het tweede jaar steeds meer het gevoel dat deze studie minder bij mij paste. Daarom heb ik een afspraak gemaakt met mijn studieloopbaanbegeleider (SLB’er) en studieadviseur om het over het vervolg van mijn opleiding te hebben.Zelf wist ik dat ik graag de opleiding Communicatie wilde gaan volgen. Hier had ik namelijk de afgelopen twee jaar wat kleine opdrachten voor gedaan die mij erg aanspraken. Mijn SLB’er gaf me de tip om ook naar andere opleidingen Communicatie te kijken. De Associate degree (Ad) bijvoorbeeld. Na mijn onderzoek wist ik dat een Ad-opleiding een praktijkgerichte tweejarige hbo-opleiding is met de kans om daarna in twee jaar ook nog je bachelor te behalen. Met deze informatie was de keuze al snel gemaakt en heb ik me ingeschreven voor de Ad Communicatie.

Ben je tevreden over de keuze die je destijds hebt gemaakt?
Op dit moment ben ik meer dan tevreden met mijn opleiding. Alles wat ik wilde doen en zocht, heb ik in deze opleiding kunnen vinden. We werken eigenlijk alleen maar met praktijkopdrachten. Dat is voor mij een heel fijne manier van leren.

Kun je iets meer vertellen over je opleiding?
De Associate degree Communicatie is een tweejarige HBO-opleiding waarbij het draait om oefenen met de praktijk. Alle projecten die we doen, sluiten we daarom ook niet af met toetsen, maar met een tof eindproduct waar je samen aan hebt gewerkt. Dit zorgt ervoor dat je echt iets hebt om trots naar terug te kijken.

Hoe ervaar je het eerste jaar?
Op dit moment krijgen we alleen online door coronamaatregelen. Gelukkig mochten we de eerste 15 weken nog wel naar school. Op deze manier kon iedereen in de klas elkaar leren kennen. Ondanks dat alles online is, weten de docenten er toch bij iedereen de moed in te houden. Zo geven ze niet alleen maar les, maar houden ze het ook gezellig door quizjes te organiseren of een online kerstborrel met muziek. Toen ik aan de opleiding begon, zijn we aan de slag gegaan met een project waarbij we onszelf moesten verdiepen in de basis van de communicatie. Op deze manier kom je erachter wat er te doen is in de wereld van een communicatieprofessional.

 

Kylian Alkemade.jpg

Na dit blok zijn we ons meer gaan verdiepen in de interne communicatie. Hiervoor moesten we een intern bedrijfsevenement maken en was het echt battlen tegen de andere groepjes, want iedereen was elkaars concurrent. Dit maakte het ook meteen extra leuk, want je moest creatief zijn om je te onderscheiden van de rest. Met de kennis van dit blok in ons hoofd zijn we opzoek gegaan naar een opdrachtgever voor wie we een marketingcommunicatievraagstuk gaan oplossen.

Naast de vakken die bij de projecten horen, krijgen we nog een aantal standaard vakken.  Zo krijgen we vakken als Vormgeving waar je je gaat verdiepen in het werken met de Adobe programma’s. Maar ook Personal Branding daarbij leer je hoe je straks gaat onderscheiden van anderen op de arbeidsmarkt. Ook krijgen we nog een vak dat Online Platform heet. Samen met een projectgenoot ga je aan de slag om een onlinte platform te bouwen. De docent leert je alle ins and outs die je daarvoor nodig hebt.

Wat wil je graag bereiken in de toekomst?
Wat ik precies wil gaan doen in de toekomst weet ik nog niet precies. Waarschijnlijk zal dat iets worden in de marketingcommunicatie omdat mij dit altijd al erg heeft aangesproken. Wat ik wel weet is dat ik na mijn opleiding in het werkveld op zoek ga naar een passende en leuke baan.

Heb je nog tips voor studiekiezers?
Als je overweegt om een Ad te gaan volgen, is het belangrijk dat je eerst goed kijkt of de opleiding bij je past.Vraag vooral veel aan de studenten, zij weten namelijk het beste hoe de opleiding is. Daarnaast is het goed om te weten dat het een praktijkgerichte opleiding is waar je heel veel samenwerkt. Je moet dus niet bang zijn om iets samen te moeten maken. Verder is het gewoon heel, heel, heel veel ervaren en kijken wat bij je past, ook al is dat in deze tijd soms lastiger doordat alles online is.