Student vertelt over de Ad Communicatie

Siena Munsters

'Doe het samen, maar denk zelf'

Naam: Siena Munsters
Leeftijd: 20 jaar
Vooropleiding: havo - Van Maerlant lyceum in Eindhoven

Na het behalen van haar havo-diploma op het Van Maerlant lyceum in Eindhoven, wist Siena niet wat ze wilde gaan doen. Het kiezen van een bacheloropleiding vond ze lastig en om deze reden was ze al snel te laat met inschrijven. Op dat moment had de studiekeuze geen prioriteit meer. Tot ze kennismaakte met de Associate degree-opleidingen!

Waarom heb je gekozen voor de Associate degree Communicatie?

Na het afronden van de havo wist ik echt niet wat ik wilde gaan doen. Ik was helemaal klaar met lesboeken en vooral met het leren van theorie. Om deze redenen was een bacheloropleiding ook niks voor mij. Ik ben vervolgens verder gaan zoeken. De deadline van het inschrijven voor een bachelor was al verstreken, dus dat was geen optie meer. Op een gegeven moment maakte ik kennis met de Associate degree-opleidingen. Ik heb me verdiept in het concept van een Ad: een tweejarig praktijkgerichte opleiding op hbo-niveau. Dit klonk als muziek in mijn oren. Na wat opleidingen te hebben bekeken, was ik meteen superenthousiast over de Ad Communicatie. De Ad Communicatie legt de nadruk op tekst, beeld en online, 3 dingen die ik interessant vond. Na een Open avond over deze opleiding was ik verkocht en heb ik me meteen ingeschreven. 

Ben je tevreden over de keuze die je destijds hebt gemaakt?

Zeker! Omdat de opleiding bestaat uit veel praktische opdrachten, zowel in groepsverband als individueel, ga je anders te werk dan bij het maken van toetsen. Ik ben van mening dat je meer leert wanneer je projecten moet maken. Zo kun je meteen de theorie die je via workshops en andere lessen ontvangt, toepassen bij de projecten. De projecten zijn bij de meeste opdrachten in samenwerking met het werkveld. Op deze manier krijg je ook al veel mee van het bedrijfsleven en kan je ook nog iets betekenen voor het desbetreffende bedrijf!

Kan je iets meer vertellen over je opleiding?

De opleiding duurt 2 jaar en is praktijkgericht op hbo-niveau. In het eerste jaar maak je vooral kennis met interne, externe en corporate communicatie. Buiten het hoofdvak Communicatie heb je ook vakken als Online Platform (1e jaar), Personal Branding, Vormgeving, Online Expert (2e jaar), Psychologie, Sociologie en Engels. De meeste opdrachten en projecten die je maakt, zijn in samenwerking met bedrijven. Er zijn ook studie-uitjes, zoals bijvoorbeeld naar Heineken, de gemeente 's-Hertogenbosch en Ketel 1. In het eerste half jaar van het tweede studiejaar moet je voor een opdrachtgever een communicatievraagstuk maken en het tweede, en tevens laatste, half jaar studeer je af. Dit afstuderen bestaat uit een meewerkstage, het opleveren van portfolio, een communicatieplan voor je opdrachtgever en ontwikkel je een aantal communicatiemiddelen.

Review foto.png

Hoe ervaar je de afstudeerperiode? 

Aangezien dit mijn allereerste stage ooit was, had ik aardig wat zenuwen. Het zoeken naar een stage in deze vervelende tijd (de Coronacrisis) was niet heel makkelijk. Veel bedrijven verrichten hun werkzaamheden vanuit huis. Mijn studiecoach kwam met een voorstel: een stage bij de Avans Academie Associate degrees (AAAd) op de marketing- en communicatieafdeling. Hier was ook een vacature van en ik heb er vrijwel meteen op gereageerd. Hier kreeg ik ook enthousiast een antwoord op en ben in februari gestart als stagiair Marketing & Communicatie op de marketing- en communicatieafdeling bij de Avans Academie. Naast het meewerken met de dagelijkse werkzaamheden hield ik me voornamelijk bezig met de socialmediakanalen en het vergroten van de online community. Ik heb de stage voor 80% vanuit huis gevold. Wel heb ik veel contact gehad met mijn begeleider en de rest van het team via Teams!

Wat wil je graag bereiken in de toekomst?

Nadat ik mijn afstudeerstage heb succesvol afgerond en mijn diploma in ontvangst heb mogen nemen, ben ik in november 2021 gestart als échte medewerker Marketing & Communicatie op de Avans Academie. Op dit moment ben ik verantwoordelijk voor alle content en de social mediakanalen. Ik heb het enorm naar mijn zin. Verder zou ik in de toekomst mijn kennisgebied willen verbreden. Zo zou ik graag cursussen willen volgen in bijvoorbeeld marketing, interieurdesign en fotografie. 

Tip voor de studiekiezer

Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat je echt gaat doen wat je zelf leuk vindt. Weet je dit niet? Ga naar Open dagen, Open avonden, voorlichtingen en Proefstudeerdagen. Kies een opleiding waar je wat meer informatie over wilt. Door echt mee te maken hoe een studie eraan toegaat, is het makkelijker om je keuze te maken. Via internet is heel veel informatie te vinden over alle Ad-opleidingen en kun je altijd wel ergens terecht voor vragen. Wil jij graag een praktijkgerichte opleiding doen op hbo-niveau? Dan kan ik je zeker aanraden jezelf te verdiepen in de 12 verschillende Associate degree-opleidingen en wellicht bevind jij je straks op dezelfde plek als ik!

Ook kun je je vragen stellen op de Instagram van Avans Academie: @avansacademie.