Stan Baetsen

Leren doe je in de praktijk

Naam: Stan Baetsen
Leeftijd: 22 jaar
Vooropleiding: havo - Peelland college Deurne

Stan is in 2019 gestart met de Associate degree Logistiek op de Avans Academie in ’s-Hertogenbosch. Na het behalen van zijn havo-diploma leek het hem logisch om meteen een hbo bachelor opleiding te gaan volgen. Dit vond hij achteraf helemaal niks voor hem. Hij wilde minder theorie en meer praktijk. Uiteindelijk is die uitgekomen bij de Ad opleidingen en heeft die gekozen voor de Ad Logistiek!

Waarom heb je gekozen voor de Associate degree Logistiek?
Toen ik van de havo afkwam, was het bij ons heel normaal dat je een bachelor opleiding ging volgen. Met die gedachte in het achterhoofd ben ik Technische Bedrijfskunde gaan studeren. Ik wist toen nog niet wat ik wilde gaan doen, maar deze opleiding sprak me het meest aan. Het was ook een erg leuke opleiding, maar het stond me niet aan dat ik de hele dag maar in college zalen moest zitten om de theorie te krijgen. Na dat jaar ben ik met die opleiding gestopt en heb ik de overstap gemaakt naar de bachelor opleiding Bedrijfskunde met de hoop om hier meer praktijk te krijgen dan hoorcolleges. Alle praktijkopdrachten heb ik dat jaar gehaald maar de toetsen gingen me niet zo goed af. Na enkele gesprekken met de decaan uiteindelijk uitgekomen bij de Associate degrees van Avans Academie.  De openavonden en opendagen waren al voorbij, maar na online naar de verschillende opleidingen te hebben gekeken, ben ik uitgekomen bij de Associate degree Logistiek. De hoeveelheid praktijk die werd gegeven sprak me heel erg aan. De Associate degree Logistiek legt niet alleen de nadruk op distributie, maar ook op warehousing, productielogistiek en supply chain management en dat sprak me erg aan. 

Ben je tevreden over de keuze die je destijds hebt gemaakt?
Zeker! Alles wat ik de afgelopen 1,5 jaar geleerd heb is in de praktijk teruggekomen. Het geeft een aangenaam gevoel dat je de theorie die je leert in de lessen, meteen kan toepassen in de praktijk. Dit gebeurt in de vorm van projecten. In de afgelopen 1,5 jaar heb ik maar 2 toetsen gehad en verder worden alle punten verdiend met presenteren en projecten. De projecten doe je bij bedrijven die je samen met een groepje doet en later met afstuderen alleen doet bij een bedrijf. Deze bedrijven moet je zelf zoeken en je ziet het nut van de verbeteringen die je doorvoert bij een bedrijf. Je leert het bedrijfsleven vanaf het 1e moment meteen kennen.

Kan je iets meer vertellen over je opleiding?
De Associate degree Logistiek duurt 2 jaar. Je leert alles op hbo-niveau maar krijgt het werkvermogen van een mbo 4 student mee. In het eerste jaar wordt ingegaan op de vier hoofdgroepen van de logistiek namelijk warehousing, distributie, productielogistiek en supply chain management. Daarnaast krijg je vanaf het 2e half jaar een stukje Engels mee. In het 2e jaar van de opleiding ga je je meer specialiseren op een van de 4 hoofdgroepen. Eerst nog in groepjes van 2 personen en het laatste half jaar ga je afstuderen bij een bedrijf. Bij alle projecten is de hoofdgedachte dat je een logistiek vraagstuk binnen een bedrijf probeert op te lossen. 
 

5StanBaetsen.png

Hoe ervaar je de afstudeerperiode? 
Een eerste stage is denk ik altijd wel spannend maar het zoeken naar een stageplaats was (door de coronacrisis) misschien nog wel lastiger. Uiteindelijk ben ik via een klasgenoot uitgekomen bij een bedrijf genaamd GEODIS. Na wat onderzoek na het bedrijf te hebben gedaan, heb ik een berichtje naar het bedrijf gestuurd. Na enkele gesprekken kwam ben ik daar aangenomen als stagiair logistiek. Binnen het bedrijf ga ik kijken naar de dagelijkse werkzaamheden bij de in- en outbound. Omdat logistiek heel veel op locatie is, kan ik bij het bedrijf door de week dagelijks terecht. Samen met mijn stagebegeleider doen we samen de dagelijkse werkzaamheden en daarnaast heb ik de ruimte erg veel metingen te doen om de gewenste gegevens te krijgen voor mijn onderzoek. 

Wat wil je graag bereiken in de toekomst?
Wat ik precies wil gaan doen, weet ik nog niet. Het belangrijkste vind ik, dat ik een baan kan krijgen waar ik elke dag weer met plezier heen ga. Ook wil ik dan een baan met toekomstperspectief zodat ik voor langere tijd bij een bedrijf kan werken en binnen een bedrijf kan doorgroeien. 

Tip voor de studiekiezer
Verdiep je in de mogelijkheden van een studie. Deze mogelijkheden zijn goed mee te krijgen bij open dagen, open avonden en het proef studeren. Als je niet weet wat je wil gaan doen, ga dan naar zo veel mogelijk open dagen. Ook online zijn de open avonden erg interessant om te volgen. Wil je een praktijkgerichte opleiding op hbo-niveau en zie je het niet zitten om nog 4 jaar te studeren. Ga dan vooral kijken naar de 12 verschillende Associate degree opleidingen. Wellicht kom je net zo goed op je plek als ik!