Yvette Klos

'Blijf naar je hart luisteren, het zal je de weg wijzen'

Naam: Yvette Klos
Leeftijd: 22 jaar
Vooropleiding: mbo 4 Wonen en Design

Na het behalen van haar mbo-4 diploma, wilde Yvette graag meteen door naar de hbo bachelor Bouwkunde. Deze stap was voor haar niet mogelijk, omdat ze haar wiskunde en natuurkunde niet op het gevraagde niveau had. Door haar doorzettingsvermogen dacht ze om haar havo 4 en havo 5 in één jaar te halen. Dit is haar jammer genoeg niet gelukt. Toch wilde ze zó graag Bouwkunde gaan studeren. Na een Open dag op de Avans Academie en verschillende gesprekken met de eerste lichting van deze opleiding, had ze besloten zich aan te melden voor de Ad Built Environment.

Waarom heb je gekozen voor de Associate degree Built Environment?
Eigenlijk wilde ik graag naar het Avans hbo Bouwkunde, maar deze stap was voor mij niet mogelijk, omdat ik wiskunde en natuurkunde niet op een hoog genoeg niveau had behaald. Doordat ik zo graag bouwkunde wilde gaan doen ben ik gaan kijken of ik deze vakken kon halen om het jaar daarna alsnog kon starten bij hbo Bouwkunde. Door mijn wil om dit te halen heb ik geprobeerd om bij VAVO (Voortgezet Algemeen Volwassen Onderwijs) mijn havo toch te behalen. Door mijn doorzettingsvermogen wilde ik zo snel mogelijk door naar Bouwkunde, dat ik havo 4 en havo 5 in één jaar wilde halen. In dit jaar heb ik mijn faalangst ontwikkeld, omdat ik het té graag wilde. Na driekwart-jaar ben ik gaan nadenken en beseffen dat dit ik te veel van mezelf had gevraagd en ben toen gestopt met VAVO. Na een gesprek met de doorstroomcordinator van Avans Tilburg (Marian de Graauw) ben ik doorverwezen naar een Open dag van Avans Academie voor de opleidingBuilt Environment in ’s-Hertogenbosch. Omdat de opleiding nog nieuw was had ik mijn twijfels, omdat ik geen proefpersoon wilde worden. Ook hier heb ik gesprekken gevoerd met de eerste lichting studenten. Door dit gesprek heb ik besloten om mij in te schrijven voor de opleiding Built Environment. Omdat het een nieuwe opleiding was wist ik dat docenten heb fijn zouden vinden om de mening van studenten te horen en ik vind het leuk als ik mijn inbreng kan geven om de opleiding te verbeteren waar nodig. 

Ben je tevreden over de keuze die je destijds hebt gemaakt?
Tot op de dag van vandaag heb ik nog altijd geen moment spijt gehad dat ik aan deze opleiding ben begonnen. Terugkijkend op mijn eerste jaar ben ik juist onwijs geholpen door deze stap te nemen en ben ik trots op het punt waar ik nu sta in mijn loopbaan. De docenten zijn behulpzaam, vriendelijk en staan open voor ideeën vanuit de studenten. Persoonlijk denk ik dat dit zelfs beter is dan 4 jaar achter elkaar studeren. Je hebt het gevoel of alles veel sneller gaat. 

Kan je iets meer vertellen over je opleiding? 
Built Environment is een nieuwe brede opleiding waar je in korte tijd enorm veel kennis en ervaring opdoet. Je krijgt alle kanten van het vak te zien om vanuit daar verder te werken aan wat je uiteindelijk wil. Na deze opleiding zou je al kunnen gaan werken in de bouwsector, ruimtelijke ontwikkeling, techniek of je kan doorstromen naar hbo bachelor. Deze sector staat te springen om jonge talenten die willen werken, dus baangarantie is zeer hoog. 
 

YvetteKlos.png

Hoe heb je het eerste jaar ervaren?  
Het eerste jaar was voor mij een leuk, leerzaam en vol jaar. Het schakelen door Corona hielp niet heel erg mee, maar iedereen heeft het beste eruit proberen te halen om het alsnog tot een succes te doen leiden. Het is motiverend om een korte studie te volgen. “Volgend jaar mag ik al afstuderen en kan ik nog meer gaan leren!” Voor mij waren de eerste weken/eerste periode wel erg zwaar doordat ik iets te afwachtend was en nog gewent was aan de gedachtegang van het mbo. Je bent een stuk meer op jezelf aangewezen. Mijn grootste tip is om vanaf het begin goed bij te blijven en veel vragen te stellen. 

Wat wil je graag bereiken in de toekomst?
Na de Associate degree Built Environment wil ik verder naar de Avans Hogeschool voor de hbo bachelor Bouwkunde om hier duaal in kunnen stromen. Hierna/tijdens wil ik kijken of ik een leuke baan kan vinden waar ik nog meer kan leren. Deze baan zou het in de richting van assistent ontwerper of moduleer. Mijn uiteindelijke doel is (interieur)architect. 

Tip voor de studiekiezer 
Mocht je nog niet zeker weten wat je wil is het verstandig om veel Open dagen en het Proefstuderen te bezoeken. Hierin komen studenten ook aan het woord en als je slim bent vraag je om het mailadres van deze student. Zo kan je vragen stellen die je te binnen schieten na een Open- of Proefstudeerdag. Bij een Proefstudeerdag is het mogelijk dat je net een les krijgt die jou niet aanspreekt, maar laat het hiervan niet afhangen. Er is nog zoveel meer te zien op deze opleiding. Vaak zijn deze studenten zelfs bereid om contact met je op te nemen voor een 1-op-1 gesprek. Twijfel je… doen! Het zijn maar 2 jaar waar je mega veel kennis en vaardigheden voor terug krijgt die je altijd in je loopbaan kan gebruiken.