Studiekeuzecheck

Keuze gemaakt? Meld je dan snel aan, zodat je kunt beginnen aan het intakeproces. De studiekeuzecheck noemen we bij Avans Academie ook wel de intake. Tijdens de intake leren we elkaar kennen en komen we erachter hoe goed we bij elkaar passen. Een intake is verplicht bij alle opleidingen van onze academie.

Hoe verloopt de intake?

Je hebt je aangemeld voor een opleiding. Zodra wij jouw aanmelding binnen krijgen, ontvang je van ons een e-mail met informatie over de intake. De intake bestaat uit opdrachten en een gesprek. Voorafgaand aan het gesprek krijg je een mail waarin je opdrachten staan. Nadat je de opdrachten hebt afgerond, prik je zelf een datum voor je intakegesprek. De dagen en tijden die je in de datumprikker kunt prikken, zijn vaste dagen. We kunnen hier niet van afwijken.

Vervolgens zijn er intakegesprekken en op basis daarvan krijg je een studieadvies. Je bespreekt tijdens je intakegesprek de resultaten van je opdrachten met een docent of student van de opleiding. Een unieke kans om van alles te weten te komen. 

Bekijk hier het stroomdiagram van het intakeproces.

Advies na de intake

De dag van de intake ontvang je ook het advies. Er zijn 3 adviezen:

  • Positief: we denken dat jij en de opleiding goed bij elkaar passen. 
  • Twijfel: we denken dat jij en de opleiding minder goed bij elkaar passen waardoor de kans op studiesucces niet zeker is. 
  • Negatief: we denken dat jij en de opleiding niet bij elkaar passen.
     

Bindend advies of niet

Het advies is in de meeste gevallen niet bindend. Met alle diploma’s op mbo niveau 4 is er geen bindend advies. Voor een aantal havo-profielen is het gesprek wel bindend en voor de 21+ toets is het gesprek ook bindend. Vanzelfsprekend ben je alleen toelaatbaar als je voldoet aan de toelatingseisen van de opleiding. Je kunt pas ingeschreven worden als je voldoet aan de inschrijvingsvoorwaarden van de opleiding.

Begeleiding

Als je na het advies toch twijfelt, dan is een extra gesprek of activiteit mogelijk. Samen bekijken we welke opleiding het beste bij jou past.

Meldpunt Studiekeuze

Heb je na de studiekeuzecheck opmerkingen die je liever niet met ons bespreekt? Neem dan contact op met het Landelijke Meldpunt Studiekeuze. De studentenvakbonden LSVb en ISO beheren dit meldpunt.

Bijzondere omstandigheden

Hoe zit het met de intake als:

Je bent gezakt voor je eindexamen

Het advies na de intake was positief, maar je bent gezakt voor je eindexamen. Meld je dan volgend jaar opnieuw aan en volg nog een keer de intakeprocedure.

Je voor meerdere opleidingen bent aangemeld

We nodigen je uit voor de intake van de opleiding van je eerste keuze. Bij een nieuwe voorkeursopleiding, volgt voor deze opleiding opnieuw een intakeprocedure. Bij meerdere aanmeldingen kom je alsnog bij alle opleidingen op gesprek, alleen de taaltest Engels en het assessment kunnen worden overgenomen.

Je toch een voorkeur voor een andere opleiding hebt

Als je op tijd was met aanmelden, dan mag je tot en met 31 augustus de aanmelding wijzigen. Vervolgens doorloop je het intakeprogramma voor de nieuwe opleiding van jouw keuze.