Nieuws 4 juni 2024

De 2+2 route: na een Ad doorstuderen aan de bachelor

De Associate degree is populair, blijkt uit onderzoek van SEO naar de ontwikkeling van de Associate degree tussen 2018 en 2022. Een van de belangrijkste motivaties van studiekiezers om een Ad te gaan volgen is vanwege de korte duur van de opleiding: twee jaar. Daarnaast wordt als aantrekkelijk ervaren dat studenten de optie hebben om door te stromen naar de hbo-bachelor. Deze doorstroom staat ook wel bekend als de 2+2-route. Maar hoe zit het nou precies met de doorstroom van een Ad naar de bachelor en hoe ervaren studenten deze overstap?

2 + 2 route

Ongeveer 30% stroomt na het behalen van een Associate degree door naar de hbo-bachelor. Deze studieloopbaan wordt ook wel de ‘2+2-route’ genoemd. Het voordeel zit hem in het feit dat studenten eerst kunnen aftasten of het vakgebied is waar zij nog verder in willen leren én of zij het niveau aankunnen. Mochten zij na twee jaar klaar zijn om te gaan werken en niet meer willen leren, hebben zij wél een erkend hbo-diploma op niveau 5 wat zij niet zouden hebben als zij na twee jaar zouden stoppen met een hbo-bachelor. Hebben zij de smaak te pakken? Dan kunnen zij met een verkort maatwerkprogramma doorstromen naar de verwante hbo-bachelor.

Voor elke opleiding zijn de doorstroommogelijkheden vastgesteld. Je vind deze op de website bij de desbetreffende opleiding.

De doorstroom verloopt volgens de meerderheid soepel

Het grootste gedeelte (90%) ervaart de overstap als soepel (bron: SEO). Zo ook Thijs Donker. “Ik haalde mijn havo niet en ging daarom een mbo-opleiding volgen. Ik kon toen in twee jaar mijn mbo halen. Ik wilde nog wel verder leren maar vier jaar leek me wel erg lang. Voor mij waren de duur (2 jaar) en de praktische aard van de opleiding uiteindelijk de doorslag om te kiezen voor een Associate Degree (Ad).” Hij ontdekte tijdens zijn Ad dat hij het vakgebied zo leuk vond dat hij tot zijn eigen verbazing verder wilde studeren. 

Hij stroomde na de Ad Ondernemen door naar de bachelor Ondernemerschap & Retail Management en gaat over een half jaar afstuderen. “Het was leuk om even weer wat nieuws te doen: nieuwe school, nieuwe docenten. Met mijn maatwerkprogramma stroom ik in tijdens het tweede jaar. Ik volg het gehele tweede jaar, krijg in mijn derde jaar een half jaar lessen en dan rond ik de studie af met een stage. Ik ben dus iets langer dan twee jaar bezig om mijn hbo-bachelor diploma te halen. Ik ervaarde in het begin wel redelijk wat herhaling, maar dat begint nu af te nemen. Eerst vond ik dit even lastig, maar later zag ik het eigenlijk als voordeel omdat het studeren me daardoor makkelijk afging. Het is ook leuk om af en toe de kar te trekken."

Het verschil tussen een Ad en bachelor

“Het verschil is dat bij de Ad iets meer begeleiding en sturing hebt. Je mag bijvoorbeeld nog tussentijds inleveren. De eerste 2-3 maanden op de bachelor was echt even wennen dat ze zeiden: Zo dat mag je over 8 weken inleveren en kijk maar hoe je het doet. Dat was wel even schakelen vanuit de Ad.”

De dromen van Thijs

“Mijn eerste doel nu is een gave afstudeerstage vinden. Wat mijn droomstage is weet ik nog niet precies, maar ik heb ontdekt dat ik de logistieke sector interessant vindt. Ik zou het wel vet vinden om af te studeren bij een bedrijf dat iets doet met vliegen, omdat ik zelf ook vlieg. Naast mijn opleiding volg ik in de weekenden een privé opleiding vliegen. Om mijn hobby te combineren met studie of werk lijkt me wel echt heel tof. Mijn mogelijkheden zijn door de bachelor in ieder geval groot genoeg om van alles te gaan doen!”