Toelating

Per opleiding staat specifieke informatie over de toelatingseisen. Hieronder vind je de antwoorden op een aantal algemene vragen over toelating.

Kan ik als havist ook een Associate degree volgen?

Ja, havisten, en ook vwo’ers, zijn welkom om de tweejarige hbo-opleiding te volgen. Maar onze Associate degrees richten zich primair op mbo 4’ers die verder willen leren. De opleiding is dan ook praktischer dan je gewend bent. Om de aansluiting goed te laten verlopen bekijk je samen met een studiecoach of jij leerdoelen hebt die te maken hebben met de praktijkgerichtheid van de opleiding en hoe je hieraan gaat werken. 

Moet ik een studiekeuzecheck doen voor een Associate degree?

Ja, iedereen die zich aanmeldt voor een Ad krijgt een studiekeuzecheck. Die check doen we in de vorm van een intake. De intake bestaat uit opdrachten en een gesprek. Vooraf krijg je een mail waarin je opdrachten staan. Vervolgens zijn er intakegesprekken. Op basis van de intake krijg je een studieadvies. Dat is in de meeste gevallen niet
bindend. Het advies is wel bindend als je een Ad gaat doen die niet voldoende aansluit op je mbo-opleiding. Lees meer hierover op avans.nl.

Moet ik voor een Associate degree een taaltest Engels doen?
Ja. Als je je aanmeldt voor een voltijd-Associate degree, krijg je een uitnodiging voor de intake. Een van de onderdelen hierbij is de taaltest Engels. Aan de hand hiervan wordt jouw niveau van Engels vastgesteld. De docent kan daarna bepalen welke lessen nodig zijn om op het gewenste niveau te komen. Voor de Associate degrees toetsen we aan het eind van de opleiding op 4 onderdelen. 2 onderdelen (Lezen en Schrijven) moet je op B1 beheersen, de andere 2 (Spreken en Luisteren) op B2.

B1: Lezen en schrijven
Je kunt je redden in dagelijkse situaties en je kunt uit de voeten met teksten met veelgebruikte woorden en teksten over vertrouwde zaken die regelmatig voorkomen op het werk, op school en thuis. Ook je ervaringen, verwachtingen en ambities kun je kort schriftelijk toelichten.

B2: Spreken en luisteren
Je begrijpt moedertaalsprekers en kunt vloeiend en spontaan reageren. Je kunt meepraten over allerlei concrete en abstracte onderwerpen. Ook bij actuele onderwerpen kun je prima deelnemen aan een discussie en je standpunt duidelijk maken met voors en tegens. 

Kan ik met een negatief studieadvies voor mijn bachelor wel starten met een Ad?

Ja, met een bindende afwijzing voor de bachelor mag je je wel inschrijven voor de voltijd Ad-opleidingen. Reden is dat het onderwijs van de Ad anders is dan dat van de bachelor en jij wellicht wél geschikt bent voor het Ad-onderwijs.

Kan ik zonder de juiste toelatingseisen een Ad volgen als ik ouder ben dan 21?

Je moet dan deelnemen aan het 21+ toelatingsonderzoek. Dit onderzoek wordt afgenomen door Aob Compaz en kost € 295. Voordat je aan dit onderzoek kunt deelnemen, moet je contact opnemen met de intakecoördinator. Hij helpt je verder met de procedure. Stuur een mail naar avansacademie@avans.nl.

De procedure:

  • Je meldt je aan via bovenstaand e-mailadres.
  • De intakecoördinator neemt contact met je op en bespreekt de mogelijkheden.
  • Je mailt je cv en motivatie-opdracht.
  • De intakecoördinator geeft advies.
  • Bij een positief advies maak je de 21+ toets bij Aob Compaz. Dat kost € 295 en is voor eigen rekening.
  • Je meldt je ook aan via Studielink.
Avans_academie_9986.jpg