Toelating

Per opleiding staat specifieke informatie over de toelatingseisen. Hieronder vind je de antwoorden op een aantal algemene vragen over toelating.

Kan ik als havist ook een Associate degree volgen?

Ja, havisten, en ook vwo’ers, zijn van harte welkom! Zeker als je liever meer bezig bent met de praktijk dan met de theorie, dan is een Associate degree waarschijnlijk een goede optie voor jou! Het is wel een stuk praktischer dan je gewend bent. Dus om de aansluiting goed te laten verlopen, bekijk je samen met je mentor of decaan of jouw leerdoelen passen bij de praktijkgerichtheid van onze opleiding. 

Waar vind ik de toelatingseisen van de opleiding?

Je vindt de informatie over de specifieke toelatingseisen van de opleiding terug op de pagina van de opleiding. Onder het kopje 'Toelating'.
 

Zoek hier jouw opleiding

Moet ik een studiekeuzecheck doen voor een Associate degree?

Ja, iedereen die zich aanmeldt voor een Ad krijgt een studiekeuzecheck. Die check doen we in de vorm van een intake. De intake bestaat uit opdrachten en een gesprek. Vooraf krijg je een mail waarin je opdrachten staan. Vervolgens zijn er intakegesprekken. Op basis van de intake krijg je een studieadvies. Dat is in de meeste gevallen niet
bindend. Het advies is wel bindend als je een Ad gaat doen die niet voldoende aansluit op je mbo-opleiding. Lees meer over de studiekeuzecheck

Moet ik voor een Associate degree een taaltest Engels doen?

Ja. Bij de start van de voltijd-Associate degree, wordt er een Engelse taaltest afgenomen. Aan de hand hiervan wordt jouw niveau van Engels vastgesteld. De docent kan daarna bepalen welke lessen nodig zijn om op het gewenste niveau te komen. Voor de Associate degrees toetsen we aan het eind van de opleiding op 4 onderdelen. 2 onderdelen (Lezen en Schrijven) moet je op B1 beheersen, de andere 2 (Spreken en Luisteren) op B2.

 

B1: Lezen en schrijven

Je kunt je redden in dagelijkse situaties en je kunt uit de voeten met teksten met veelgebruikte woorden en teksten over vertrouwde zaken die regelmatig voorkomen op het werk, op school en thuis. Ook je ervaringen, verwachtingen en ambities kun je kort schriftelijk toelichten.

 

B2: Spreken en luisteren

Je begrijpt moedertaalsprekers en kunt vloeiend en spontaan reageren. Je kunt meepraten over allerlei concrete en abstracte onderwerpen. Ook bij actuele onderwerpen kun je prima deelnemen aan een discussie en je standpunt duidelijk maken met voors en tegens. 

Kan ik met een negatief studieadvies voor mijn bachelor wel starten met een Ad?

Ja, met een bindende afwijzing voor de bachelor mag je je wel inschrijven voor de voltijd Ad-opleidingen. Reden is dat het onderwijs van de Ad anders is dan dat van de bachelor en jij wellicht wél geschikt bent voor het Ad-onderwijs.

Kan ik zonder de juiste toelatingseisen een Ad volgen als ik ouder ben dan 21?

Je moet dan deelnemen aan het 21+ toelatingsonderzoek. Dit onderzoek wordt afgenomen door Aob Compaz en kost € 330. Je maakt zelf een afspraak via de website. Na een positieve test stuur je het rapport per mail naar [email protected]. Dat doe je vóór 1 augustus. Pas wanneer wij akkoord geven, meld je je aan via Studielink. Vervolgens start de intakeprocedure, dan vindt ook een bindend adviesgesprek plaats.