Nieuws 13 oktober 2022

Avans op 1 in Keuzegids hbo: Studenten waarderen sfeer en kwaliteit

Studenten van Avans Hogeschool prijzen de sfeer bij de opleidingen en de deskundigheid van de docenten. Dat blijkt uit de Keuzegids hbo 2023 die zojuist is verschenen. De waardering van studenten voor Avans is al jaren hoog. Ook dit jaar staat Avans op de eerste plaats in de ranglijst van grote hogescholen.

Compliment 

Een prestatie van formaat vindt voorzitter van het Collega van Bestuur Philippe Raets. “We kunnen heel trots zijn. Zeker gezien de transitie waarin Avans verkeert met de nodige verandering in ons onderwijs en onze organisatie. Het geeft aan dat we op de goede weg zijn. We doen dit samen. Mooi is ook dat studenten onze docenten zo hoog waarderen om hun deskundigheid en kennis van de beroepspraktijk. Dat is een groot compliment, iets om trots op te zijn. En ik onderschrijf dat van harte. Als Avans zijn we altijd aanspreekbaar en begeleiden je bij de stappen die je zet tijdens je opleiding.”

Ambitie 2025 is een grote operatie 

Met Ambitie 2025 werkt Avans toe naar meer flexibiliteit voor studenten in de bouwstenen van hun studie: de student stelt zelf een leerroute samen die het beste past bij de persoonlijke leerwensen.  Ook wordt samenwerking met de beroepspraktijk belangrijker. De student van nu merkt er misschien nog niet zoveel van, maar achter de schermen is een grote operatie bezig. 

“Samen met medewerkers, studenten en het werkveld zetten we ons in om de ambities waar te maken. De tevredenheid over onze sfeer en kwaliteit van onderwijs zegt iets over de wendbaarheid en veerkracht van Avans, maar ook van onze studenten zelf”, aldus Sarah Wilton, lid van het CvB. “We werken allemaal hard en toegewijd voor onze studenten; van roostermaker tot lector, van docent onderzoeker tot personeelsconsulent: we doen ons werk voor de student.”  

Hogere score 

Avans staat dit jaar voor de 11e keer op rij op nummer 1 in de ranglijst van Keuzegids hbo. De tweede plaats is voor de Christelijke Hogeschool Windesheim. Beide instellingen scoren een punt hoger dan vorig jaar, waardoor Avans met 3 punten blijft voorlopen op Windesheim. “Die stijging is bijzonder”, vindt vicevoorzitter van het CvB Jacomine Ravensbergen. “De Keuzegids baseert zich immers op ‘corona-studiejaar 21-22’. Het laat opnieuw zien dat het welzijn van onze studenten bij Avans voorop staat.” 

De Keuzegids hbo vermeldt: “Avans blinkt vooral uit in de vakgebieden economie en bedrijf, en gedrag en maatschappij. Maar ook binnen andere studiegebieden is er hoge waardering voor opleidingen, zoals voor Civiele Techniek en de Ad Communicatie op onze Avans Academie in Den Bosch en Chemische Technologie in Breda. In totaal behaalt Avans voor maar liefst 25 opleidingen het predicaat topopleiding.” 

Topopleidingen Avans Academie 


Associate degree Communicatie
Onze academie heeft maar liefst drie opleidingen die zijn uitgeroepen tot topopleidingen. De Ad Communicatie is voor het tweede jaar op rij een topopleiding. Deze Associate degree scoort maar liefst 97 van de 100 punten. De studenten zijn over alle aspecten zeer tevreden.

“Wij docenten hebben heel veel aandacht voor de student. Onze studenten werken heel veel in de parktijk waarvan we merken dat ze dit leuk vinden én het bij ze past. We merken dat studenten het fijn vinden om hier op onze academie te zijn. Je mag hier zijn wie je bent en dat is naast de inhoud heel belangrijk.” – Marit Kunnen en Dirk Hens

Associate degree Logistiek
Ook de Ad Logistiek is voor de tweede keer uitgeroepen tot topopleiding. De studenten zijn over het algemeen zeer tevreden over de opleiding waarbij de voorbereiding op de beroepspraktijk eruit springt.

“Alles wat je aandacht geeft groeit, veel persoonlijke aandacht is een succesfactor van ons onderwijs. Wij kennen onze studenten en zijn daardoor in staat om het individu te prikkelen. De studenten hebben het hier naar hun zin, zij halen veel voldoening uit de bedrijfsprojecten bij onze partnerbedrijven waar ze iedere donderdag naartoe gaan. Als team leveren we en geven we hart en ziel om de studenten een goed opleidingstraject te bieden, super gaaf dat we deze erkenning krijgen, yes!” – Sjoerd van den Langenberg

Associate degree Management
De Ad Management is voor het eerst verkozen tot topopleiding. Studenten zijn voornamelijk tevreden over de docenten, de manier van toetsing, de voorbereiding op de beroepspraktijk en de sfeer op de opleiding.

“De Associate degree Management staat bij studenten bekend als een opleiding waar je persoonlijk wordt benaderd. Docenten zijn betrokken, er is veel contact tussen docent en student. Iedere docent zet zijn of haar expertise in tijdens deze opleiding. Daarnaast wordt ook alle theorie meteen toegepast in de praktijk.” – Karin van Pels

Associate degree Finance
De Ad Finance is ook voor het eerst verkozen tot topopleiding. Studenten zijn over het algemeen zeer tevreden over de opleiding.

"De Associate degree Finance is een praktijkgerichte opleiding met een actueel programma dat samen met het werkveld is ontwikkeld. De inhoud van de opleiding sluit dan ook goed aan op het werkveld. We dagen de studenten uit het beste uit zichzelf te halen vanuit een hoge mate van eigen verantwoordelijkheid. Studenten ervaren een prettige, informele maar vooral professionele leeromgeving waarin docenten  maximaal helpen om de opleiding af te ronden." - Eric van de Sande 

Keuzegids hbo 

De Keuzegids hbo 2023 is een onafhankelijke gids die de kwaliteit van alle opleidingen beoordeelt en vergelijkt. Het doel van de Keuzegids is relevante informatie verstrekken aan studiekiezers, waarmee ze tot afgewogen keuzes komen. Zie ook Keuzegids.nl.