Logistiek

Associate degree, Den Bosch

Startmaand

September

Duur

2 jaar, voltijd

Taal

Nederlands

Locatie

’s-Hertogenbosch

De Ad Logistiek is een tweejarige en praktijkgerichte hbo-opleiding. De opleiding biedt je veel mogelijkheden op de arbeidsmarkt. De behoefte aan medewerkers op hbo-niveau die de brug vormen tussen de uitvoering en het management en beleid is groot. Tijdens de opleiding verwerf je vakkennis en vaardigheden om hieraan te voldoen.

Wil jij werken in de logistieke sector? De Associate degree Logistiek leidt je op tot een logistiek professional op hbo-niveau. Na deze tweejarige opleiding ga je werken in organisaties waar logistiek een belangrijke pijler is voor succes. 

Na de opleiding kun je in diverse bedrijven of organisaties terecht. Denk daarbij aan logistiek dienstverleners, retailers, productiebedrijven of ziekenhuizen. Je vormt de verbinding tussen management, beleid en uitvoering. Je signaleert knelpunten, analyseert problemen en voert verbeteringen door. Dit op een praktische wijze met een 'hands-on'-mentaliteit, je maakt impact!

Waarom de Ad Logistiek?

Typerend voor deze opleiding

 • Onderwijs staat dicht bij het bedrijfsleven 
 • Persoonlijke begeleiding 
 • Gevarieerde werk-, les-, en toetsvormen 
 • Up-to-date inhoud en ervaren docenten uit de praktijk 
 • Snel gereed voor de arbeidsmarkt
Meld je aan

De opleiding

Waar word je voor opgeleid?

Waar word je voor opgeleid?

Na de opleiding kun je in diverse bedrijven of organisaties terecht. Denk daarbij aan logistiek dienstverleners, retailers, productiebedrijven of ziekenhuizen. Je gaat aan de slag als pragmatisch en praktisch ingestelde leidinggevende. Je spreekt de taal van de directeur of de logistiek specialist, maar ook die van je collega’s op de werkvloer. Je vormt daarmee de verbinding tussen management, beleid en uitvoering. Je signaleert knelpunten, analyseert problemen en voert verbeteringen door. Dit op een praktische wijze met een 'hands-on'-mentaliteit. 

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als teamleider bij een e-commerce-bedrijf. Je bent verantwoordelijk voor de orderafhandeling van de web-bestellingen. Je stuurt de processen en machines aan en probeert gezamenlijk met je medewerkers te zoeken naar verbeteringen. Je wilt alle bestellingen snel en efficiënt verwerken zodat de chauffeurs op tijd kunnen vertrekken. Dat lukt alleen als er echt teamwerk is en daar speel je als Ad’er de hoofdrol. 

Werkveld
Wij werken al tijdens de ontwikkeling van de opleiding samen met (partner)bedrijven. Daardoor leer je vaardigheden die gevraagd worden in de praktijk. In het werkveld is veel behoefte aan goed opgeleid personeel. Voor de professionals op het Ad-niveau zijn de kansen op de arbeidsmarkt dan ook groot. Met jouw vakkennis en vaardigheden in het omgaan en communiceren met diverse mensen in het bedrijf, ben je een gewilde kandidaat voor veel bedrijven. 

Past de opleiding bij jou?

Past de opleiding bij jou?

Ben je geïnteresseerd in het logistieke werkveld? Ga je graag aan de slag met vraagstukken uit de praktijk? Leer je graag middels gevarieerde werk-, les- en toetsvormen? Ben je nieuwsgierig aangelegd? Kun je goed omgaan en communiceren met mensen uit verschillende lagen binnen een organisatie? Ben je een doorzetter? Dan past deze opleiding wellicht goed bij jou! 
Onze studenten zijn nieuwsgierig en zijn geïnteresseerd in het managen en stroomlijnen van logistieke processen. Kunnen goed plannen en coördineren en kennen een onderzoekende houding om hun studie tot een succes te volbrengen. 

Doorstuderen

Doorstuderen

Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren aan een bacheloropleiding. We bieden jou mogelijkheden om door te stromen naar een bacheloropleiding met een maatwerkprogramma. Dat betekent dat je met een op maat gemaakt programma je bachelordiploma kunt halen na je Associate degree. 

Je kunt kiezen uit de volgende doorstroommogelijkheden:

 • 2 jarige voltijd opleiding Logistics Engineering - HZ University of Applied Sciences Vlissingen
 • 2 jarige voltijd opleiding Logistics Management - Breda University of Applied Sciences Breda  
 • 2 jarige deeltijd opleiding Bedrijfskunde - Avans Hogeschool Breda en Den Bosch
 • 2,5 tot 3 jarige voltijd opleiding Technische Bedrijfskunde - Avans Hogeschool Den Bosch

Nationale Studenten Enquête

Studeerbaarheid
85%
Inhoud
84%
Docenten
81%

Studenten vertellen meer over de opleiding Logistiek

Studenten aan het woord

student
Over Logistiek

Stan Baetsen

Leren doe je in de praktijk

Lees meer

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

Studieprogramma

De Ad Logistiek duurt 2 jaar en kent een gevarieerd onderwijsprogramma. In 8 blokken ga je aan de slag bij 4 verschillende opdrachtgevers in de beroepspraktijk. Naast deze bedrijfsprojecten heb je verschillende vakken gericht op logistieke inhoud en professionele vaardigheden. Daarnaast kent het curriculum de vakken Engels, een multidisciplinair project waarin je samenwerkt met medestudenten van andere opleidingen en 2 keuzevakken: voldoende ruimte dus om je eigen pad te volgen! 

Jaar 1

Jaar 1

In de eerste twee blokken werk je aan de basiskennis en vaardigheden van de Ad-professional in de verschillende domeinen: warehousing, distributielogistiek en supply chain management. Je krijgt in deze periode een beeld van de sector. We introduceren de hoofddomeinen van de logistiek en brengen deze met elkaar in verband. Hierdoor komen studenten met een verschillende achtergrond op hetzelfde niveau van logistieke begrippen en modellen. Gedurende deze blokken werk je samen met 3-4 medestudenten aan een bedrijfsproject bij een van de partnerbedrijven van Ad Logistiek: dit doe je één dag in de week bij het bedrijf en op lesdagen bij ons op de academie. 
 
In het derde en vierde blok staan LEAN, project-, en verbetermanagement en personeelsmanagement centraal. Je leert algemene bedrijfskundige managementtechnieken aan. Zo kun je de logistieke discipline plaatsen binnen de strategische en marketingdoelen van een organisatie. 

Jaar 2

Jaar 2

In het vijfde en zesde blok gaan we verdiepen: opnieuw staan warehousing, distributielogistiek en supply chain management centraal, maar nu gaat de focus van analyseren op ontwerpen en implementeren. De verdieping in het domein warehousing gebeurt door het inrichten van een verbeterde lay-out en werkwijze van een magazijn. Dit resulteert voor alle domeinen in een analyse van een bestaande situatie en een voorstel tot een nieuw ontwerp. Tijdens dit bedrijfsproject gaan jullie echt al een logistieke verbetering doorvoeren bij het bedrijf ter voorbereiding op het afstuderen. 

Het zevende en achtste blok staan in het teken van het afstuderen. Je studeert individueel af bij een bedrijf dat je zelf hebt gevonden. Het ontwerpen en implementeren van en operationeel procesgericht vraagstuk staat hierbij centraal: jouw doel: hoe kan het proces sneller, beter, goedkoper en/of duurzamer verlopen? 

Stage

Stage

Je werkt aan realistische projecten bij bedrijven. Denk aan verbeteren van een productieproces, het opnieuw inrichten van een magazijn of het organiseren van de distributie van e-commerce-leveringen. Door jouw inbreng ben je direct betekenisvol en impactvol in het bedrijf. 

Project 1 (jaar 1: blok 1 – blok 2) 
Duur: Een half jaar, 1 dag per week bij opdrachtgever 
Werkzaamheden: je werkt in een groepje van 4/5 aan een project voor een echte opdrachtgever. 

Project 2 (jaar 1: blok 3 – blok 4) 
Duur: Een half jaar, 1 dag per week bij opdrachtgever  
Werkzaamheden: je werkt in een groepje van 3 aan een project voor een echte opdrachtgever. 

Project 3 (jaar 2: blok 5 – blok 6) 
Duur: Een half jaar, 1 dag per week bij opdrachtgever  
Werkzaamheden: je werkt in duo's aan een project voor een echte opdrachtgever. 

Afstudeerstage (jaar 2: blok 7 – blok 8) 
Duur: Een half jaar, fulltime
Werkzaamheden: je afstudeerstage is individueel en je focust je op je onderzoek. Daarnaast werk je mee in de organisatie om een stukje werkervaring op te doen. Dit kunnen ondersteunende werkzaamheden zijn, het maken van planningen en het beheren van vervoersdocumenten. 

Voorbeeldopdrachten stage 

 • Het herinrichten van een magazijn. 

 • Het efficiënter maken van een productieproces. 

 • Het verbeteren van de klantenservice. 

 • Het automatiseren van logistieke processen. 

Voorbeelden van stagebedrijven 

 • Mainfreight 

 • Schneider Electric 

 • GXO Logistics 

 • IKEA 

 • Van Den Bosch Logistics 

 • CWS 

 • Plieger 

 • Syncreon 

 • Partners uit het Logistiek Platform ‘s-Hertogenbosch 

Bekijk presentatie

Bekijk presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken. Bekijk alvast de presentatie, zodat je tijdens de open dag gericht vragen kunt stellen. 

Bekijk hier de opleidingspresentatie 

Toelatingseisen

Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding. 

Meer over toelating

Selectie voor toelating

Selectie voor toelating

Een Associate degree is een slimme zet voor mbo-4 studenten, praktische havisten of mensen met een aantal jaren werkervaring. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met praktijkopdrachten en ondersteunende theorie.

Studiekeuzecheck

Studiekeuzecheck

Iedereen die zich aanmeldt voor een Associate degree krijgt een studiekeuzecheck. Die check doen we in de vorm van een intake met een docent van de opleiding. De intake bestaat uit een opdracht en een gesprek. Vooraf krijg je een mail waarin de opdracht staat. Op basis van de intake krijg je een studieadvies. Lees hier meer over de studiekeuzecheck.

21+ toets

21+ toets

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Je kunt dan een Associate degree volgen na een toelatingsonderzoek door Aob Compaz. Zo’n onderzoek vraag je zelf aan. Dit is wat je moet doen:

 • Maak een afspraak bij Aob Compaz voor een toelatingstoets. Deze kost €320 en moet je zelf betalen.
 • Mail het rapport met de uitkomsten van je onderzoek vóór 1 juli naar [email protected].
 • Wacht de reactie af van een medewerker van het Academiebureau. Hij/zij beoordeelt het rapport van je toets en laat weten of je toelaatbaar bent.
 • Als dat zo is, meld je je aan via Studielink. Hiermee start de intake en ontvang je een studieadvies. Het studieadvies dat je krijgt is bindend. Dat wil zeggen dat je bij een positief advies mag starten, maar bij een negatief helaas niet.

Praktische info

Aanmelden

Aanmelden

Aanmelden vóór 1 juli

Aanmelden voor een Associate degree opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 werkdagen dus houd hier rekening mee.

Stap 1: DigiD aanvragen – dit duurt 5 werkdagen
Stap 2: Persoonsgegevens invoeren op Studielink
Stap 3: Verzoek tot inschrijving doen op Studielink
Stap 4: Studielink stuurt de aanmelding door naar Avans Academie Associate degrees
Stap 5: Check op Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht

Meld je uiterlijk vóór 1 juli aan. We adviseren je echter om – in verband met de studiekeuzecheck – al eerder aan te melden als jouw studiekeuze duidelijk is.

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan een bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van ons een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat je:

 • Je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • Je vooropleidingen zijn geverifieerd
 • Je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Studiekosten

Studiekosten

Wettelijk collegegeld

Voor 2024-2025 is het wettelijk collegegeld voor een voltijdopleiding bij Avans Academie Associate degrees is € 2.530,-. 

Voorwaarden

Je betaalt het wettelijk collegegeld als je aan de bepaalde voorwaarden voldoet. Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan betaal je het instellingscollegegeld. Check altijd de collegegeldmeter. 

Andere studiekosten

Naast collegegeld betaal je voor boeken en ander lesmateriaal. Een laptop is vaak handig, maar niet altijd verplicht. Als je vragen hebt over je studiekosten, stuur dan een e-mail naar [email protected].

Neem een kijkje in ons gebouw

Avans Academie Associate degrees is gevestigd in ’s-Hertogenbosch. Een bruisende studentenstad waar je een onvergetelijke tijd gaat beleven. In ons prachtige gebouw vind je zowel open als gesloten klaslokalen, een gezellige kantine en fijne werkplekken waar je in alle rust aan opdrachten kunt werken. 

img alt
Heb je een vraag over een van onze voltijdopleidingen? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op met het academiebureau

Of misschien toch...

Bekijk alle opleidingen
image alt txt

Bedrijfskunde

voltijd
Den Bosch

Een organisatie moet continu inspelen op externe ontwikkelingen om te overleven. Werk aan vraagstukken rond het verbeteren van organisaties.

Lees meer
image alt txt

Built Environment

voltijd
Den Bosch

Leer hoe je een omgeving ontwikkelt en inricht. En ook hoe je de gebouwen en infrastructuur ontwerpt en bouwt.

Lees meer
image alt txt

Communicatie

voltijd
Den Bosch

Haal alles uit taal en beeld en stoom jezelf klaar voor een baan in de interne en externe communicatie.

Lees meer