Startmaand

September

Duur

2 jaar, voltijd

Taal

Nederlands

Locatie

’s-Hertogenbosch

Tijdens deze tweejarige hbo-opleiding Ad Finance leer je meer over administratieve, bedrijfseconomische, fiscale en overige financiële zaken in verschillende bedrijven en organisaties.  

De Ad Finance professional kan financiële en niet-financiële data om zetten in relevante informatie doormiddel van digitale systemen en applicaties. Hiermee kan het management de organisatie besturen, betere beslissingen nemen en verantwoording afleggen. Zo voeg je als finance-professional waarde toe voor organisaties.  

Het voeren van een administratie, het doen van fiscale aangiften voor de verschillende belastingvormen, het samenstellen van jaarrekeningen, het kritisch bekijken van (financiële) processen, bedrijfseconomisch en fiscaal adviseren en het opstellen en analyseren van managementinformatie behoren tot de mogelijke werkzaamheden (team). 

Past Finance bij jou?

Docent Anne neemt je mee in de wereld van Finance

Typerend voor deze opleiding

  • Gericht op verhaal achter de cijfers 
  • Kennis van de klant of je bedrijf als uitgangpunt 
  • Stevige samenwerking met het werkveld 
  • Gericht op het afleveren van futureproof finance-professionals 
  • ’Best of both worlds’: Finance & Control en Accountancy 
Meld je aan

De opleiding

Waar word je voor opgeleid?

Waar word je voor opgeleid?

Tijdens en na je opleiding werk je als Ad Finance professional op financieel-administratief, bedrijfseconomisch en/of fiscaal gebied binnen profitorganisaties en non-profitorganisaties.   

Binnen de profitsector is de Ad Finance professional met name werkzaam binnen financiële afdelingen van bedrijven, administratie- en accountantskantoren. In de non-profitsector werkt de Ad Finance professional onder meer bij de Belastingdienst en financiële afdelingen binnen de overheid en andere non-profitorganisaties zoals onderwijs en gezondheidszorg. 

Met je Associate degree Finance kun je direct aan het werk. Met jouw kennis en kunde ben je als Ad Finance professional direct breed inzetbaar. Veelal werk je na afronding van je opleiding in een assistentenfunctie, onder begeleiding van een gevorderd assistent of collega. 

De meest voorkomende functienamen in het werkveld zijn: 

  • (Junior) Assistent-accountant 
  • Medewerker administratiekantoor 
  • (Junior) Assistent-controller
  • Financieel medewerker 
  • (Junior) Business/data-analist 

 

Past de opleiding bij jou?

Past de opleiding bij jou?

Als gevolg van trend en ontwikkelingen zoals digitalisering en duurzaamheid zullen de werkzaamheden van de finance professional veranderen. Deze zal minder bezig zijn met het verwerken en rapporteren van informatie maar in toenemende mate bezig zijn met de analyse hiervan en het adviseren hierover. Dit resulteert in een nauwer contact met de (interne) klant. Je werkt hiermee samen vanuit het verhaal achter de cijfers.  

De relevante context vormt bij alles wat je doet het vertrekpunt. Het ene bedrijf is tenslotte het andere niet. 

Dat betekent dat naast relevante basiskennis en deskundigheid, zoals het kunnen denken in journaalposten, berekeningen opstellen, soft skills en omgevingsbewustzijn in toenemende mate belangrijk zijn. Voorbeelden die in gesprekken met het werkveld zijn genoemd zijn: zelfstandig zaken oppakken, tijdig vragen stellen, tijdig en helder communiceren, vaardigheden om zelf informatie op te zoeken, samenwerken in een team, een integere en professionele beroepshouding. 

Herken je jezelf in deze kenmerken? Dan is de Ad Finance echt wat voor jou! 

Doorstuderen

Doorstuderen

Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren aan een bacheloropleiding. We bieden jou mogelijkheden om door te stromen naar een bacheloropleiding met een maatwerkprogramma. Dat betekent dat je met een op maat gemaakt programma je bachelordiploma kunt halen na je Associate degree. 

Je kunt kiezen uit de volgende doorstroommogelijkheden:

Voltijd

  • Accountancy - Avans Hogeschool Breda/Den Bosch (2 tot 2,5 jaar)
  • Finance & Control - Avans Hogeschool Breda/Den Bosch (2 tot 2,5 jaar)
  • Finance & Control - HZ University of Applied Sciences- Vlissingen (2 jaar)

 


 

Studenten aan het woord

student
Over Finance

Kim de Laat

Maar wat betekenen deze cijfers dan?

Lees meer
student
Over Finance

Famke Bouman

Hard werken wordt beloond.

Lees meer

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

Studieprogramma

De Ad Finance duurt 2 jaar en is zeer gevarieerd. Qua inhoud, maar zeker ook qua vorm. Ieder studiejaar volg je 4 blokken of 2 semesters. Je start met het verkrijgen van een basis in bedrijfsadministratie en belastingen, met die kennis ga je aan de slag met het opstellen van belastingaangiftes, samenstellen van jaarrekeningen, opstellen van managementrapportages en het maken van bedrijfseconomische berekeningen, analyses en adviezen. De vraagstukken worden in de loop van je opleiding complexer en je gaat deze vraagstukken zelfstandiger oppakken. Toetsen kennen we nagenoeg niet. Het schrijven van verslagen proberen we te beperken. Veel onderdelen van onze opleiding ronden we af op een wijze die in de beroepspraktijk gebruikelijk is (denk aan presentatie, adviesgesprek, infographic of een beroepsproduct zoals een belastingaangifte, jaarrekening, managementrapportage of -dashboard. 

Jaar 1

Jaar 1

De opleiding is praktijkgericht. Financiële en fiscale beroepsvraagstukken staan hierbij centraal. Administratieve, bedrijfseconomische en fiscale vraagstukken vanuit de beroepspraktijk vormen het uitgangspunt voor de opzet en inrichting van ons onderwijs. Het gaat bij alle onderdelen van de opleiding om het verhaal achter de cijfers en wat je als gebruiker met de cijfers kan. 

Blok 1
De eerste 10 weken van je opleiding maak je kennis met de rol van bedrijfsadministratie en leg je een basis. Hierbij wordt de administratieve verwerking van de gangbare processen als inkoop, verkoop en magazijn behandeld. Ook komen de hier behorende aspecten van omzetbelasting aan de orde.

Blok 2
In het blok daarna werk je verder met de basis die je in blok 1 hebt gelegd. Je kennis en vaardigheden op het gebied van bedrijfsadministratie en belastingen worden in dit blok uitgebreid en verdiept zodat je alle relevante financiële transacties kan verwerken die nodig zijn op tot kwalitatief goede financiële cijfers te komen voor verschillende projecten.

Blok 3
In het 3e blok van 10 weken loop je stage bij een administratiekantoor, accountantskantoor of op de financiële afdeling van een bedrijf of organisatie.

Blok 4
In het laatste blok gaan we aan de slag met het opstellen van managementinformatie op basis waarvan het management van een bedrijf het bedrijf kan besturen en betere besluiten kan nemen.  

Om in de beroepspraktijk effectiever te zijn verbeter je in ieder onderdeel van de opleiding jouw persoonlijke competenties en vaardigheden. 

Jaar 2

Jaar 2

In het tweede jaar gaan we meer de diepte in met de beroepsvraagstukken. In het eerste blok van het tweede jaar gaan we aan de slag met het samenstellen van jaarrekeningen. We volgen hierbij alle stappen die binnen het werkveld gebruikelijk zijn om tot een jaarrekening te komen. Ook de hierbij relevante wet- en regelgeving, professionele richtlijnen, werkwijzen, dossiervorming en applicaties komen in dit blok voorbij.

In het laatste blok voorafgaand aan je afstudeerstage gaan we aan de slag met allerlei bedrijfseconomische berekeningen, analyses en adviezen die relevant voor besluitvorming door het management. Denk hierbij aan budgetten, kostprijzen, investeringsanalyses en financieringsvoorstellen.

Stage

Stage

De opleiding Ad Finance kent 2 stageperiodes: 

  • In blok 3 (jaar 1) een meewerkstage van 10 weken (320 uur) 

  • In blok 7 en 8 (jaar 2) een afstudeerstage van 15 weken (540 uur) 

Meewerkstage
Tijdens je meewerkstage in jaar 1 werk je binnen de samenstelpraktijk van een administratie- of accountantskantoor mee aan administratieve verwerking voor klanten van het administratie- of accountantskantoor. Binnen de financiële afdeling van een bedrijf of organisatie werk je mee aan de financiële administratie en de periode- of jaarafsluiting. 

Afstudeerstage
Tijdens je afstudeerstage in jaar 2 werk je binnen de samenstelpraktijk van een administratie- of accountantskantoor mee aan administratieve verwerking voor klanten van het administratie- of accountantskantoor, het samenstellen van jaarrekeningen, het opstellen van fiscale aangiftes en financieel-administratief, fiscaal of bedrijfseconomisch met een beperkte complexiteit. Binnen de financiële afdeling van een bedrijf of organisatie werk je mee aan de financiële administratie en de periode- of jaarafsluiting, het opstellen van periodieke managementinformatie en/of het opstellen van bedrijfseconomische berekeningen, analyses en adviezen. Tijdens de afstudeerperiode werk je circa 1 dag per week aan het opstellen van een beroepsproduct in de vorm van een advies of een ontwerp. Hierbij kan je denken aan:  

  • advies over het optimaliseren van administratieve verwerking 

  • advies over het optimaliseren van het samenstelproces 

  • advies over toepassing van risico-gericht samenstellen 

  • (geconsolideerde) jaarrekening 

  • fiscale aangiftes 

  • ontwerp van een managementinformatie of een managementdashboard 

Voorbeelden van stagebedrijven, variërend van klein, middelgroot tot groot:

  • Banvo

  • Newtone 

  • Vermetten

  • Flynth 

  • BDO

  • ABAB

  • Z! Accountants

  • Oogwereld B.V.

  • Footprint Professional Services

Bekijk presentatie

Bekijk presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken. Bekijk alvast de presentatie, zodat je tijdens de open dag gericht vragen kunt stellen. 

Bekijk hier de opleidingspresentatie 

Toelatingseisen

Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding.  

Meer over toelating

Selectie voor toelating

Selectie voor toelating

Een Associate degree is een slimme zet voor mbo-4 studenten, praktische havisten of mensen met een aantal jaren werkervaring. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met praktijkopdrachten en ondersteunende theorie.

Studiekeuzecheck

Studiekeuzecheck

Avans Academie Associate degrees biedt een studiekeuzecheck aan. Deze check doen we in de vorm van een intake en bestaat uit opdrachten en een gesprek. De opdrachten ontvang je per mail waarna je een gesprek kunt inplannen als daar behoefte aan is vanuit jou of de opleiding. Lees meer over de studiekeuzecheck

21+ toets

21+ toets

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Je kunt dan een Associate degree volgen na een toelatingsonderzoek door Aob Compaz. Zo’n onderzoek vraag je zelf aan. Dit is wat je moet doen:

  • Maak een afspraak bij Aob Compaz voor een toelatingstoets. Deze kost €330 en moet je zelf betalen.
  • Mail het rapport met de uitkomsten van je onderzoek vóór 1 juli naar [email protected].
  • Wacht de reactie af van een medewerker van het Academiebureau. Hij/zij beoordeelt het rapport van je toets en laat weten of je toelaatbaar bent.
  • Als dat zo is, meld je je aan via Studielink. Hiermee start de intake.

Praktische info

Aanmelden

Aanmelden

Aanmelden vóór 1 juli

Aanmelden voor een Associate degree opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 werkdagen dus houd hier rekening mee.

Stap 1: DigiD aanvragen – dit duurt 5 werkdagen
Stap 2: Persoonsgegevens invoeren op Studielink
Stap 3: Verzoek tot inschrijving doen op Studielink
Stap 4: Studielink stuurt de aanmelding door naar Avans Academie Associate degrees
Stap 5: Check op Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht

Meld je uiterlijk vóór 1 juli aan. We adviseren je echter om – in verband met de studiekeuzecheck – al eerder aan te melden als jouw studiekeuze duidelijk is.

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan een bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van ons een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat je:

  • Je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • Je vooropleidingen zijn geverifieerd
  • Je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Studiekosten

Studiekosten

Wettelijk collegegeld

Voor 2024-2025 is het wettelijk collegegeld voor een voltijdopleiding bij Avans Academie Associate degrees is € 2.530,-. 

Voorwaarden

Je betaalt het wettelijk collegegeld als je aan de bepaalde voorwaarden voldoet. Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan betaal je het instellingscollegegeld. Check altijd de collegegeldmeter. 

Andere studiekosten

Naast collegegeld betaal je voor boeken en ander lesmateriaal. Een laptop is vaak handig, maar niet altijd verplicht. Als je vragen hebt over je studiekosten, stuur dan een e-mail naar [email protected].

Neem een kijkje in ons gebouw

Avans Academie Associate degrees is gevestigd in ’s-Hertogenbosch. Een bruisende studentenstad waar je een onvergetelijke tijd gaat beleven. In ons prachtige gebouw vind je zowel open als gesloten klaslokalen, een gezellige kantine en fijne werkplekken waar je in alle rust aan opdrachten kunt werken. 

Of misschien toch...

Bekijk alle opleidingen
image alt txt

Bedrijfskunde

voltijd
Den Bosch

Een organisatie moet continu inspelen op externe ontwikkelingen om te overleven. Werk aan vraagstukken rond het verbeteren van organisaties.

Lees meer
image alt txt

Management

voltijd
Den Bosch

Je wordt opgeleid als management ondersteuner. Leer hoe je project- en verbetervoorstellen voor een organisatie maakt.

Lees meer
image alt txt

Ondernemerschap en Retail Management

voltijd
Den Bosch

Zet jouw idee om in een eigen onderneming. Leer alles over productontwikkeling en het promoten van je eigen bedrijf.

Lees meer
img alt
Heb je een vraag over een van onze voltijdopleidingen? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op met het academiebureau