Communicatie

Associate degree, Den Bosch

Startmaand

September

Duur

2 jaar, voltijd

Taal

Nederlands

Locatie

’s-Hertogenbosch

Als communicatie-professional ben je doorlopend bezig met het effectief overbrengen van een boodschap naar een ontvanger. Soms doe je dit voor een bedrijf dat communiceert met haar medewerkers (interne communicatie), of voor een bedrijf dat communiceert met haar klanten (marketingcommunicatie). Ook is er de mogelijkheid dat een bedrijf communiceert met de maatschappij of toekomstige medewerkers (corporate communicatie). Wat je doel ook is, jij verdiept je in de doelgroep en past je aanpak daarop aan.

Tijdens de opleiding Communicatie oefen je via verschillende opdrachten met échte opdrachtgevers. Je leert hoe bedrijven omgaan met communicatievraagstukken en je beseft wat jouw eigen rol als professional daarin is. Ben jij eerder een maker die een effectieve nieuwe huisstijl bedenkt? Of ben je eerder de adviseur die met slimme oplossingen goed weet in te spelen op de wensen van de doelgroep? Zowel offline als online sta jij je mannetje.

Waarom Ad Communicatie?

Docent Tess neemt je mee in deze video

Typerend voor deze opleiding

 • Voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot top-opleiding
 • Geen kennistoetsen, alleen relevante beroepsproducten 
 • Nauw contact met het werkveld 
 • Naast de inhoud ook veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling 
 • Vanaf dag 1 geen student, maar professional in opleiding 
Meld je aan

De opleiding

Waar word je voor opgeleid?

Waar word je voor opgeleid?

Na je studie Communicatie ben je een effectieve professional die zowel adviseert als creëert. Je bent een breed inzetbare content creator. In een brainstorm kom je met frisse ideeën voor een nieuwe campagne. En samen met een vormgever vertaal je de campagne naar social content.

Je gaat bijvoorbeeld aan de slag bij My Jewellery of Daily Paper, waar je je gaat richten op het schrijven van goede pakkende webteksten of het uitrollen van een social campagne. Of je gaat werken voor Coolblue. Zij leggen bij jou als communicatie-professional een freelance-opdracht bij je neer. Hoe kunnen ze beter communiceren met hun medewerkers over serieuze zaken rondom het thema ‘grensoverschrijdend gedrag’?

Je betreedt een interessant en dynamisch werkveld. Alles is communicatie! Na de opleiding bekijk jij de wereld vanuit een communicatie-bril. Waar je ook kijkt, jij ziet kansen. 

Hieronder vind je een aantal beroepen die je kunt uitoefenen na het behalen van je hbo-opleiding Communicatie:

 • Marketingmedewerker Facebook
 • Content- en social media-medewerker
 • Communicatiemedewerker
 • Pr-medewerker
 • Content- & communicatiespecialist
 • Junior communicatieadviseur
 • Webredacteur
 • Contentmarketeer
 • Freelance communicatie-specialist

Past de opleiding bij jou?

Past de opleiding bij jou?

Je bent creatief, nieuwsgierig, kritisch en je hebt lef. Je houdt van samenwerken met andere professionals en je kunt goed luisteren. Oplossingen bedenken op uitdagende communicatie-vraagstukken is voor jou geen probleem. En net zo makkelijk zet jij die ideeën om in pakkende presentaties aan je opdrachtgever. Je voelt je comfortabel bij het maken van content. Of het nu het schrijven is van een blog of het vormgeven van een campagne. Jij helpt bedrijven effectiever te communiceren met hun doelgroep. 

Doorstuderen

Doorstuderen

Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren aan een bacheloropleiding. We bieden jou de mogelijkheid om door te stromen naar een bacheloropleiding. Dat betekent dat je met een op maat gemaakt programma je bachelordiploma kunt halen na je Associate degree.

Je kunt kiezen uit de volgende doorstroommogelijkheden:

 • 2 jarige voltijd opleiding Communicatie - Avans Hogeschool Breda 
 • 2 jarige deeltijd opleiding Communicatie - Avans Hogeschool Breda 

 

 

Nationale Studenten Enquête

Algemene tevredenheid
93%
De sfeer op de opleiding
92%
De docenten op de opleiding
91%

Studenten aan het woord

student
Over Communicatie

Lizzy van de Pas

'Spelen is de hoogste vorm van onderzoek' – Albert Einstein

Lees meer

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

Studieprogramma

De opleiding Communicatie duurt 2 jaar en is zeer gevarieerd. Zo kom je in het eerste jaar in aanraking met de drie hoofdthema’s; interne communicatie, marketingcommunicatie en corporate communicatie. In jaar 2 krijg je meer ruimte om jezelf te specialiseren. Ben jij meer de creator? Of wil je je toch verder ontwikkelen op één van de hoofdthema’s? Uiteindelijk laat je bij je afstudeerstage zien dat je klaar bent om het werkveld te betreden.

Jaar 1

Jaar 1

Het eerste jaar bestaat uit 4 blokken van 10 weken. Het eerste blok werk je aan een project waarbij je je eigen talenten ontdekt en krijg je een ‘inleiding in communicatie’. In blok 2, 3 en 4 werk je in groepjes aan projecten voor échte opdrachtgever uit de praktijk. Je komt daarbij in aanraking met de drie hoofdthema’s van de opleiding; interne communicatie, marketingcommunicatie en corporate communicatie. Daarnaast werk je het hele jaar aan een duo-project genaamd Online Platform. Daarbij zet je je eigen online business op, ga je veel content publiceren en bepaal je volledig je eigen koers.

 
Echte lessen of vakken zijn er niet meer. Wel zijn er regelmatig korte informatiemomenten, instructies, gastlessen en workshops om je de kennis en vaardigheden aan te leren die je nodig hebt voor het actuele project. Tijdens het werken aan de projecten zijn altijd experts aanwezig die je helpen en meer informatie geven. Natuurlijk moet je wel laten zien dat je dingen beheerst. Dit doe je door middel van een portfolio’s. Zodra deze voldoende en op niveau gevuld zijn, mag je deelnemen aan het assessment. Dat doen we na ieder blok. 

Jaar 2

Jaar 2

In jaar 2 zet je een stapje extra. Je weet vanuit het eerste jaar wat de hoofdthema’s zijn en hoe je met opdrachtgevers werkt. We dagen je nu uit om zelfstandig communicatie-vraagstukken aan te pakken. Ook kies je voor een keuzemodule. Dat kan een verdiepende module zijn binnen de opleiding Communicatie, maar het is ook mogelijk om een verbredende module te kiezen bij een andere opleiding binnen de academie. Jij bent aan zet! Na een half jaar is het al tijd voor het afstuderen. Kies het perfecte bedrijf en pas alles wat je hebt geleerd toe op het vraagstuk dat je krijgt.

Stage

Stage

De stage. Stiekem het mooiste onderdeel van heel de opleiding. Hier test je of jij klaar bent om het werkveld te betreden. En wij weten dat dat zo is, want daar heb je 1,5 jaar hard voor gewerkt. Kies een bedrijf waar je je goed bij voelt. Dat kan een webshop, of de Belastingdienst. Zolang jij de uitdaging maar voelt om een interessant communicatie-vraagstuk aan te pakken. Wij staan als team van coaches voor je klaar qua begeleiding. We komen twee keer bij je langs op je stageplaats en ook online houden we regelmatig contact. De tijd is voorbij gevlogen! Hier heb je naartoe gewerkt.

Bekijk presentatie

Bekijk presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken. Bekijk alvast de presentatie, zodat je tijdens de open dag gericht vragen kunt stellen. 

Bekijk hier de opleidingspresentatie 

Toelatingseisen

Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding. 

Meer over toelating

Selectie voor toelating

Selectie voor toelating

Een Associate degree is een slimme zet voor mbo-4 studenten, praktische havisten of mensen met een aantal jaren werkervaring. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met praktijkopdrachten en ondersteunende theorie.

Studiekeuzecheck

Studiekeuzecheck

Iedereen die zich aanmeldt voor een Associate degree krijgt een studiekeuzecheck. Die check doen we in de vorm van een intake met een docent van de opleiding. De intake bestaat uit een opdracht en een gesprek. Vooraf krijg je een mail waarin de opdracht staat. Op basis van de intake krijg je een studieadvies. Lees hier meer over de studiekeuzecheck.

21+ toets

21+ toets

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Je kunt dan een Associate degree volgen na een toelatingsonderzoek door Aob Compaz. Zo’n onderzoek vraag je zelf aan. Dit is wat je moet doen:

 • Maak een afspraak bij Aob Compaz voor een toelatingstoets. Deze kost €320 en moet je zelf betalen.
 • Mail het rapport met de uitkomsten van je onderzoek vóór 1 juli naar [email protected].
 • Wacht de reactie af van een medewerker van het Academiebureau. Hij/zij beoordeelt het rapport van je toets en laat weten of je toelaatbaar bent.
 • Als dat zo is, meld je je aan via Studielink. Hiermee start de intake en ontvang je een studieadvies. Het studieadvies dat je krijgt is bindend. Dat wil zeggen dat je bij een positief advies mag starten, maar bij een negatief helaas niet.

Praktische info

Aanmelden

Aanmelden

Aanmelden vóór 1 juli

Aanmelden voor een Associate degree opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 werkdagen dus houd hier rekening mee.

Stap 1: DigiD aanvragen – dit duurt 5 werkdagen
Stap 2: Persoonsgegevens invoeren op Studielink
Stap 3: Verzoek tot inschrijving doen op Studielink
Stap 4: Studielink stuurt de aanmelding door naar Avans Academie Associate degrees
Stap 5: Check op Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht

Meld je uiterlijk vóór 1 juli aan. We adviseren je echter om – in verband met de studiekeuzecheck – al eerder aan te melden als jouw studiekeuze duidelijk is.

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan een bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van ons een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat je:

 • Je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • Je vooropleidingen zijn geverifieerd
 • Je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Studiekosten

Studiekosten

Wettelijk collegegeld

Voor 2024-2025 is het wettelijk collegegeld voor een voltijdopleiding bij Avans Academie Associate degrees is € 2.530,-. 

Voorwaarden

Je betaalt het wettelijk collegegeld als je aan de bepaalde voorwaarden voldoet. Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan betaal je het instellingscollegegeld. Check altijd de collegegeldmeter. 

Andere studiekosten

Naast collegegeld betaal je voor boeken en ander lesmateriaal. Een laptop is vaak handig, maar niet altijd verplicht. Als je vragen hebt over je studiekosten, stuur dan een e-mail naar [email protected].

Neem een kijkje in ons gebouw

Neem een kijkje in ons gebouw

Avans Academie Associate degrees is gevestigd in ’s-Hertogenbosch. Een bruisende studentenstad waar je een onvergetelijke tijd gaat beleven.

In ons prachtige gebouw vind je zowel open als gesloten klaslokalen, een gezellige kantine en fijne werkplekken waar je in alle rust aan opdrachten kunt werken.

Meer informatie
img alt
Heb je een vraag over een van onze voltijdopleidingen? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op met het academiebureau

Of misschien toch...

Bekijk alle opleidingen
image alt txt

Bedrijfskunde

voltijd
Den Bosch

Een organisatie moet continu inspelen op externe ontwikkelingen om te overleven. Werk aan vraagstukken rond het verbeteren van organisaties.

Lees meer
image alt txt

Marketing (Sales & Online Marketing)

voltijd
Den Bosch

Verkopen en online marketing staat centraal. Je wilt graag scoren en redeneert vanuit de behoefte van de klant.

Lees meer
image alt txt

Ondernemerschap en Retail Management

voltijd
Den Bosch

Zet jouw idee om in een eigen onderneming. Leer alles over productontwikkeling en het promoten van je eigen bedrijf.

Lees meer