Communicatie

Associate degree, Den Bosch

Introductie

Haal alles uit taal en beeld

Deze tweejarige hbo-opleiding stoomt jou klaar voor een baan in de in- en externe communicatie. We leiden je op tot een professional die praktische taken kan uitvoeren en die klanten en medewerkers kan adviseren. Denk aan het creëren van content voor blogs en websites en aan het inzetten van diverse media voor verschillende doelgroepen. Maar ook aan het onderhouden van relaties binnen en buiten de organisatie. 

Jij

Jij hebt gevoel voor taal en beeld. En je bent creatief. Beide komen goed van pas bij het maken van content voor sites, blogs, vlogs, social media, persberichten en brochures. Je kunt je goed verplaatsen in verschillende doelgroepen en communiceert met hen op een manier die hen aanspreekt. Met jouw campagnes weet je klanten aan het bedrijf te binden of aan te zetten tot actie. Je combineert klantgerichtheid en resultaatgerichtheid. Ook heb je een flinke dosis overtuigingskracht en kun je goed luisteren en presenteren. Die vaardigheden zet je in om ervoor te zorgen dat anderen jouw ideeën en adviezen overnemen.

De opleiding

De opleiding is praktijkgericht. Onder begeleiding van onze docenten werk je aan projecten van allerlei opdrachtgevers. Je wordt professioneel getraind als communicatiespecialist. Zowel individueel als met medestudenten werk je aan communicatievraagstukken van bedrijven. Naast praktijkopdrachten organiseren we (gast)colleges en workshops en zijn er klassikale lessen op het gebied van communicatie en marketing. Verder kun je voor een deel je eigen route bepalen. Jij neemt het initiatief en hebt zelf de regie over jouw opleidingstraject en einddoel.

De opleiding is verkozen tot Topopleiding door Keuzegids hbo 2023.

Waarom een Associate degree Communicatie?

De Ad Communicatie is sterk praktijkgericht. Onder begeleiding van docenten werk je aan projecten van diverse opdrachtgevers. Individueel en met medestudenten. Naast deze praktijkopdrachten worden er (gast)colleges en workshops georganiseerd. We richten ons bij de Ad Communicatie dus op echte beroepssituaties en zijn erg marktgericht.

Een ander kenmerk is dat we vraaggestuurd en persoonlijk onderwijs bieden. Je kunt voor een deel je eigen route bepalen. Zo werk je bij ons niet alleen aan je verbeterpunten, maar mag je vooral ook aan de slag met de dingen die juist al goed kunt en graag doet. Om je netwerk te verbreden en werkervaring op te doen, werken we niet alleen binnen de schoolmuren, maar gaan we ook bij bedrijven langs en werken intensief met hen samen. 

Wat ook bijzonder is aan de Ad Communicatie is dat je getraind wordt door zowel docenten uit het hbo, docenten uit het mbo en mensen uit het bedrijfsleven. Er is dus een grote variatie aan expertise in huis.

Wat ons tot slot onderscheidt van de bachelor is dat we ons veel meer richten op online communicatie. Een blog is tegenwoordig al ‘oud’. Er moet continu gezocht worden naar originele manieren om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Daar spelen we met de Ad Communicatie op in. Jouw doel is om met taalgevoel en een creatieve inslag nieuwe content te creëren en dit aan het bedrijf of aan de klant te presenteren.

Wat ga je doen?

Het programma

Het eerste jaar bestaat uit 2 semesters van 20 weken. Deze zijn bij de Ad Communicatie weer opgedeeld in blokken van 10 weken. Tijdens het eerst blok werk je aan een project waarbij je je eigen talenten ontdekt en krijg je een ‘inleiding in communicatie’. In blok 2, 3 en 4 werk je in groepjes aan een project voor een opdrachtgever uit de praktijk. Daarnaast werk je het hele jaar aan een duo-project dat je helemaal zelf kunt vormgeven. 

Echte lessen of vakken zijn er niet meer, maar er zijn regelmatig korte informatiemomenten, instructies, gastlessen en workshops om je de kennis en vaardigheden aan te leren die je nodig hebt. Tijdens het werken aan de projecten zijn altijd experts aanwezig die je helpen en meer informatie geven. Natuurlijk moet je wel laten zien dat je dingen beheerst. Dit doe je door middel van een online portfolio. Zodra deze voldoende en op niveau gevuld is, mag je deelnemen aan het assessment. Hiermee sluit je het eerste jaar af.

In blok 1 en 2 van het tweede jaar heb je verschillende projecten. Ook werk je verder aan het persoonlijke project. Net als in het eerste jaar krijg je ondersteunende trainingen en workshops. Daarnaast bereid je je voor op het opdoen van werkervaring en het zoeken van een baan. Je gaat op zoek naar geschikte bedrijven, bouwt je netwerk uit en oefent met solliciteren. In blok 3 en 4 ga je fulltime aan de slag bij een bedrijf: je wordt klaargestoomd voor een baan. Aan het einde van het tweede jaar is er weer een assessment en als je dit met succes afrondt, ontvang je het diploma Ad Communicatie. 

Tijdens deze tweejarige opleiding word je onder andere opgeleid in schrijven en redigeren, zowel in het Nederlands als in het Engels. Je krijgt online- en social-mediatraining, organisatiekunde en evenementenorganisatie. Daarnaast leer je hoe je tools als Google Analytics, Hootsuite en Photoshop gebruikt. Ook AV-productie en vormgeving speelt een rol bij de Ad Communicatie. 

Afstudeerstage

Duur: Een half jaar, fulltime
Periode: Jaar 2, blok 7 + 8
Werkzaamheden: meewerken op een communicatie-afdeling, (actie)onderzoek doen voor communicatie-adviesplan en communicatiemiddelen maken.

Voorbeeldopdrachten

  • Het vergroten van engagement op social media
  • Een campagne opzetten voor een nieuwe product
  • Een plan maken voor de lancering van een nieuw intranet

Voorbeelden van stagebedrijven

  • Ministerie van Defensie
  • Corendon
  • New York Pizza
  • Stichting World Vision Nederland
  • Transavia
  • Heras
  • Fletcher Hotels
  • Diverse gemeenten
  • Diverse ziekenhuizen
  • Shoeby
  • Aldi
  • Ronald McDonald Kinderfonds
  • De Jaarbeurs
  • De Efteling

Nationale Studenten Enquête

De resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) zijn bekend. Een landelijk onderzoek waarin studenten hun mening geven over hun opleiding. Benieuwd hoe studenten over jouw toekomstige opleiding Communicatie denken? 

Na de opleiding

De communicatiebranche is continu in beweging. Uit onderzoek bij bedrijven in de regio is gebleken dat zij zitten te wachten op taalvaardige communicatiemedewerkers die weten wat er speelt in het bedrijf en feeling hebben met moderne communicatiemiddelen. De Associate degree Communicatie springt in op deze behoefte. De afgestudeerde Ad’er Communicatie is net even iets scherper van pen, kan ideeën visualiseren tot spraakmakende content, is op de hoogte van de impact van nieuws en trends, kent de online en social wereld als zijn broekzak, is creatief in communicatieadvies en organiseert events met een boodschap. 

Overzicht beroepen
 

  • Marketingmedewerker Facebook
  • Junior online medewerker
  • Content- en social media-medewerker
  • Communicatiemedewerker
  • Pr-medewerker
  • Content- & communicatiespecialist
  • Junior communicatieadviseur
  • Webredacteur
  • Contentmarketeer

Doorstuderen

Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren aan een bacheloropleiding. We bieden jou mogelijkheden om door te stromen naar een bacheloropleiding met een maatwerkprogramma. Dat betekent dat je met een op maat gemaakt tweejarig programma van 120 studiepunten je bachelordiploma kunt halen na je Associate degree.

Bekijk de mogelijkheden na deze opleiding.

Toelating

Je wilt starten met een opleiding. Dat kan als je voldoet aan de toelatingseisen. Kijk hier of je daaraan voldoet.

Mbo 4 Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding.
Havo Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.
Vwo Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.


21+ toets 

Je voldoet niet aan de toelatingseisen en je bent 21 jaar of ouder? Je moet dan het 21+ toelatingsonderzoek doen. Aob Compaz neemt dit onderzoek af. Het kost € 320. Je maakt zelf een afspraak via de website. Als je geslaagd bent voor de toets, mail je het rapport naar avansacademie@avans.nl. Doe dat vóór 1 augustus. Pas wanneer wij akkoord geven, meld je je aan via Studielink. Vervolgens start de intakeprocedure. We nodigen je dan uit voor een bindend adviesgesprek.