Startmaand

September

Duur

2 jaar, voltijd

Taal

Nederlands

Locatie

’s-Hertogenbosch

Een organisatie moet continu inspelen op externe ontwikkelingen om te kunnen overleven. Veranderende klantbehoeften, verdergaande globalisering, geopolitieke verhoudingen, hyperconcurrentie en technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat een organisatie zijn processen moet aanpassen. En soms zijn business- en verdienmodel moet herontwerpen. Dat is wat je leert bij de tweejarige hbo-opleiding Bedrijfskunde. 

De opleiding is breed opgezet, zodat je straks op meerdere plaatsen in de organisatie van toegevoegde waarde kan zijn om impact te maken. Bijvoorbeeld bij de afdeling inkoop, verkoop, productie of management & control van zowel profit- als non-profitorganisaties. Met functies zoals junior business consultant, assistent teamleider, medewerker inkoop of verkoop, medewerker management & control. 

 

Waarom de Ad Bedrijfskunde?

Typerend voor deze opleiding

  • 80% vindt vrijwel direct een baan in het werkveld
  • Goede aansluiting met een Avans bachelor-opleiding 
  • Waardevolle afstudeerperiodes: onderzoeken én implementeren 
  • Nauw samenwerken met het werkveld 
Meld je aan

De opleiding

Waar word je voor opgeleid?

Waar word je voor opgeleid?

Tijdens de opleiding werk je aan vraagstukken rond het verbeteren van organisaties. Bijvoorbeeld om de omzet te vergroten, om een managementinformatiesysteem op te zetten of om het onderhoudsproces te verbeteren. Je analyseert knelpunten en verspillingen in processen en doet verbetervoorstellen. En zorgt ervoor dat de verbeteringen ook echt worden doorgevoerd. Met oog voor de organisatorische en de menselijke kant. 

De theorie die je leert, pas je direct toe in de praktijk bij een organisatie. Zowel in groepjes als individueel zorg je dat een organisatie steeds beter functioneert. Daarnaast werk je aan je professionele houding en persoonlijke ontwikkeling. Je leert hoe je flexibel en wendbaar met veranderingen en mensen in bedrijven omgaat. Je leert hoe je impact hebt op andere mensen en de organisatie. En je wordt je bewust van de waarde die jij aan een organisatie toevoegt. 

Past de opleiding bij jou?

Past de opleiding bij jou?

Je bent nieuwsgierig, kritisch en ambitieus. Je vindt het leuk om achter de oorzaken van problemen te komen, oplossingen te bedenken en dit te implementeren. Daarbij beredeneer je vanuit verschillende invalshoeken om tot passende en creatieve veranderingen te komen. Je combineert denken en doen. Je hebt een doel voor ogen, kunt dit goed overbrengen op anderen en betrekt stakeholders bij het proces. Bij veranderingen zie jij het positieve effect ervan in. En wilt daarmee organisaties helpen efficiënter te opereren. 

Doorstuderen

Doorstuderen

Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren aan een bacheloropleiding. We bieden jou mogelijkheden om door te stromen naar een bacheloropleiding met een maatwerkprogramma. Dat betekent dat je met een op maat gemaakt programma je bachelordiploma kunt halen na je Associate degree. 

Je kunt kiezen uit de volgende doorstroommogelijkheden:

  • 2 jarige voltijd opleiding Bedrijfskunde - Avans Hogeschool Den Bosch en Breda
  • 2 jarige voltijd opleiding Bedrijfskunde - HZ University of Applied Sciences Vlissingen 
  • 2 jarige deeltijd opleiding Bedrijfskunde - Avans Hogeschool Den Bosch
  • 2 jarige deeltijd opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement  - Avans Hogeschool Den Bosch
  • 2 jarige deeltijd opleiding Integrale Veiligheidskunde - Avans Hogeschool Den Bosch

Nationale Studenten Enquête

Sfeer
76%
Studeerbaarheid
74%

Studenten aan het woord

student
Over bedrijfskunde

Ammy de Rooij

'If you never try, you never know'

Lees meer

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

Studieprogramma

De opleiding Bedrijfskunde duurt 2 jaar en is zeer gevarieerd. Ieder studiejaar volg je 4 blokken, wat betekent dat de gehele opleiding uit 8 blokken bestaat. In de eerste 6 blokken staan thema’s centraal waarin jij werkt aan jouw vakkennis, vaardigheden en houding. Je start met een brede basis vanuit de thema’s: klant, omgeving en processen. Hierna specialiseer jij je als bedrijfskundige door de thema’s: leren verbeteren, financiële informatie en innoveren. Gedurende de opleiding krijg je praktijkopdrachten, die je op school of in een organisatie uitwerkt. Hierdoor breng je opgedane kennis en vaardigheden direct in praktijk. In de laatste 2 blokken van de opleiding ga jij jouw opgedane kennis, vaardigheden en ontwikkelde persoonlijke professionele houding inzetten in het bedrijfsleven in de vorm van een afstudeerperiode. 

Jaar 1

Jaar 1

In het eerste jaar werk jij aan het verbreden van jouw bedrijfskundige basiskennis en ga je dit ook in de praktijk toepassen. In de eerste drie blokken leer je te denken vanuit de klantzijde voor een organisatie. Welke interne en externe factoren invloed hebben op de bedrijfsvoering en de levensvatbaarheid? Ben je in staat om een proces te analyseren, knelpunten en verspillingen te signaleren en een verbetervoorstel te maken? Met de opgedane kennis werk jij in blok 4 bij een organisatie (meewerkstage en verbeteropdracht) en zet jij jouw vakkennis in bij een multidisciplinair project (i.s.m. studenten van andere Ad opleidingen). 

Gedurende het eerste jaar volg jij elk blok ook workshops. Hierin leer jij de benodigde vaardigheden om jouw projecten uit te kunnen voeren. Denk bijvoorbeeld aan presenteren, samenwerken, rapportage vaardigheden en kritisch denken. Je zult merken dat jij gedurende de opleiding tot inzichten komt waar jij in jouw professionele persoonlijke ontwikkeling nog in dient te groeien. Hier werk jij persoonlijk aan onder begeleiding van een docent-coach.  

Thema’s jaar 1: 

  • Blok 1: Organisatie & Klant 
  • Blok 2: Organisatie & Omgeving 
  • Blok 3: Organisatie & Processen, Engels 
  • Blok 4: Organisatie & Verbeteren (meewerkstage), Multidisciplinair project, Engels 
  • Gehele jaar: Professionele Persoonlijke Ontwikkeling 

Jaar 2

Jaar 2

In het tweede jaar werk jij aan het versterken van jouw bedrijfskundige kennis. In blok 5 en 6 leer je over de financiële kant en hoe verandermanagement werkt. Daarnaast kies je een verbredende en verdiepende keuzemodule waarmee jij richting gaat geven aan jouw expertise. Met de opgedane kennis werk jij in blok 7 en 8 aan jouw afstudeeropdracht.  

Ook in blok 5 en 6 werk jij aan benodigde vaardigheden en jouw professionele persoonlijke ontwikkeling.  

Thema’s jaar 2: 

  • Blok 5: Organisatie & Informatie, PPO, Engels 
  • Blok 6: Organisatie & Innoveren, PPO, Engels 
  • Blok 7 & 8: Afstuderen 

Stage

Stage

Tijdens de Ad Bedrijfskunde werk je op verschillende manieren, op verschillende momenten samen met het werkveld. Hieronder zijn de stagemomenten toegelicht: 

Meewerkstage 

  • Duur: 8 weken, 4 dagen per week 

  • Periode: Jaar 1, blok 4 

  • Werkzaamheden: meewerken en een beroepsproduct uitvoeren bij een stagebedrijf 

Afstudeerstage 

  • Duur: 20 weken, fulltime 

  • Periode: Jaar 2, blok 7 & 8 

  • Werkzaamheden: het zelfstandig onderzoeken en uitvoeren van een verandering bij een organisatie van probleemidentificatie tot en met evaluatie. 

Voorbeeld stagebedrijven: 

  • Transport- of productiebedrijf 

  • Automobielbedrijf 

  • Zorginstelling 

  • Gemeentelijke instelling 

  • Mediabedrijf 

  • Bank 

  • Onderzoek- of consultantbureau 

Bekijk presentatie 

Bekijk presentatie 

Je hoeft niet te wachten tot een open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken. Bekijk alvast de presentatie, zodat je tijdens de open dag gericht vragen kunt stellen. 

Bekijk hier de opleidingspresentatie 

Toelatingseisen

Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding.   

Meer over toelating

Selectie voor toelating

Selectie voor toelating

Een Associate degree is een slimme zet voor mbo-4 studenten, praktische havisten of mensen met een aantal jaren werkervaring. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met praktijkopdrachten en ondersteunende theorie.

Studiekeuzecheck

Studiekeuzecheck

Iedereen die zich aanmeldt voor een Associate degree krijgt een studiekeuzecheck. Die check doen we in de vorm van een intake met een docent van de opleiding. De intake bestaat uit een opdracht en een gesprek. Vooraf krijg je een mail waarin de opdracht staat. Op basis van de intake krijg je een studieadvies. Lees hier meer over de studiekeuzecheck.

21+ toets

21+ toets

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Je kunt dan een Associate degree volgen na een toelatingsonderzoek door Aob Compaz. Zo’n onderzoek vraag je zelf aan. Dit is wat je moet doen:

  • Maak een afspraak bij Aob Compaz voor een toelatingstoets. Deze kost €320 en moet je zelf betalen.
  • Mail het rapport met de uitkomsten van je onderzoek vóór 1 juli naar [email protected].
  • Wacht de reactie af van een medewerker van het Academiebureau. Hij/zij beoordeelt het rapport van je toets en laat weten of je toelaatbaar bent.
  • Als dat zo is, meld je je aan via Studielink. Hiermee start de intake en ontvang je een studieadvies. Het studieadvies dat je krijgt is bindend. Dat wil zeggen dat je bij een positief advies mag starten, maar bij een negatief helaas niet.

Praktische info

Aanmelden

Aanmelden

Aanmelden vóór 1 juli

Aanmelden voor een Associate degree opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 werkdagen dus houd hier rekening mee.

Stap 1: DigiD aanvragen – dit duurt 5 werkdagen
Stap 2: Persoonsgegevens invoeren op Studielink
Stap 3: Verzoek tot inschrijving doen op Studielink
Stap 4: Studielink stuurt de aanmelding door naar Avans Academie Associate degrees
Stap 5: Check op Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht

Meld je uiterlijk vóór 1 juli aan. We adviseren je echter om – in verband met de studiekeuzecheck – al eerder aan te melden als jouw studiekeuze duidelijk is.

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan een bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van ons een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat je:

  • Je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • Je vooropleidingen zijn geverifieerd
  • Je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Studiekosten

Studiekosten

Wettelijk collegegeld

Voor 2024-2025 is het wettelijk collegegeld voor een voltijdopleiding bij Avans Academie Associate degrees is € 2.530,-. 

Voorwaarden

Je betaalt het wettelijk collegegeld als je aan de bepaalde voorwaarden voldoet. Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan betaal je het instellingscollegegeld. Check altijd de collegegeldmeter. 

Andere studiekosten

Naast collegegeld betaal je voor boeken en ander lesmateriaal. Een laptop is vaak handig, maar niet altijd verplicht. Als je vragen hebt over je studiekosten, stuur dan een e-mail naar [email protected].

Neem een kijkje in ons gebouw

Neem een kijkje in ons gebouw

Avans Academie Associate degrees is gevestigd in ’s-Hertogenbosch. Een bruisende studentenstad waar je een onvergetelijke tijd gaat beleven. In ons prachtige gebouw vind je zowel open als gesloten klaslokalen, een gezellige kantine en fijne werkplekken waar je in alle rust aan opdrachten kunt werken. 

img alt
Heb je een vraag over een van onze voltijdopleidingen? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op met het academiebureau

Of misschien toch...

Bekijk alle opleidingen
image alt txt

Communicatie

Den Bosch

Haal alles uit taal en beeld en stoom jezelf klaar voor een baan in de interne en externe communicatie.

Lees meer
image alt txt

Human Resource Management

Den Bosch

Hier draait alles om mens en werk. Leer hoe je mensen kunt motiveren en hoe je hun prestaties kunt verbeteren.

Lees meer
image alt txt

Management

Den Bosch

Je wordt opgeleid als management ondersteuner. Leer hoe je project- en verbetervoorstellen voor een organisatie maakt.

Lees meer