Human Resource Management

Associate degree, Den Bosch

Startmaand

September

Duur

2 jaar, voltijd

Taal

Nederlands

Locatie

’s-Hertogenbosch

Deze Associate degree Human Resource Management draait om mens en werk. Je leert waarom mensen werken, hoe zij te motiveren zijn, hoe hun prestaties kunnen worden verbeterd en hoe zij kunnen bijdragen aan de doelstellingen van de organisatie. 

Als HRM’er houd je je bezig met de instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers. Je gaat aan de slag met thema’s als werving & selectie, functioneren, ziekteverzuim, beoordeling, beloning, ontwikkeling en ontslag van medewerkers. Je zoekt bijvoorbeeld de meest geschikte kandidaat voor een functie als ICT-specialist. Of je signaleert dat het ziekteverzuim op een bepaalde afdeling veel hoger is dan in de rest van de organisatie en je gaat hiervoor op zoek naar oplossingen. 

Met de opleiding Ad HRM krijg je kennis van alle HR-thema’s en hoe deze met elkaar samenhangen. Naast kennis ontwikkel je sociale en gespreksvaardigheden om het verschil te kunnen maken in een organisatie op het gebied van mens en werk.  

Waarom de Ad Human Resource Management?

 • Leer alles over de mens en werk 
 • Praktijkgericht leren met échte HR-vraagstukken uit de praktijk 
 • Persoonlijke begeleiding en loopbaanontwikkeling 
 • Beroepsproducten die aansluiten bij de praktijk 
 • Opgeleid worden tot een breed inzetbare HR-professional
Meld je aan

De opleiding

Waar word je voor opgeleid?

Waar word je voor opgeleid?

Je bent na de Ad HRM opgeleid tot een breed inzetbare of gespecialiseerde HR-professional. Daarnaast kun je ook aan de slag als arbeidsmarktprofessional.  

Je kunt in veel verschillende sectoren aan de slag zowel in het bedrijfsleven, bij de overheid als in non-profitorganisaties. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de functie van recruiter, casemanager, jobcoach, re-integratieadviseur, HR-medewerker, HR-assistent en HR-officer.  

Als HR-professional ben je een echte verbinder tussen mens en werk. Je zorgt ervoor dat dit goed loopt en alle medewerkers goed op zijn of haar plek zitten in de organisatie en zo volop bij kunnen dragen. De arbeidsmarkt voor de HR-professional is gunstig. Grote kans dat je met een baan op zak de opleiding verlaat! En als je nog niet klaar bent met studeren, dan heb je na afronding van de Ad opleiding de mogelijkheid om door te stromen naar de bachelor-opleiding.  

Past de opleiding bij jou?

Past de opleiding bij jou?

Je kiest voor deze opleiding als je graag praktijkgericht wilt leren. Je werkt tijdens de opleiding aan echte HR-vraagstukken uit de praktijk. Organisaties leggen hun vraagstuk bij ons neer en jij gaat er samen met medestudenten mee aan de slag. Daarnaast organiseren we regelmatig gastcolleges en bedrijfsbezoeken. Tijdens deze opleiding geef je zelf aan wat je wilt leren, hoe je wilt leren en in welke richting jij je wilt specialiseren. 

Je wilt jezelf graag blijven ontwikkelen en je kennis en kunde op het gebied van HRM vergroten. Je bent oprecht geïnteresseerd in mensen. Ook heb je interesse in sociale en gespreksvaardigheden, je bent nieuwsgierig en je gaat uitdagingen niet uit de weg. Je bent een verbinder en zet je tanden graag in praktische vraagstukken. 

Herken je jezelf in deze kenmerken? Dan is de Ad HRM echt wat voor jou!  

Doorstuderen

Doorstuderen

Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren aan een bacheloropleiding. We bieden jou mogelijkheden om door te stromen naar een bacheloropleiding met een maatwerkprogramma. Dat betekent dat je met een op maat gemaakt programma je bachelordiploma kunt halen na je Associate degree. 

Je kunt kiezen uit de volgende doorstroommogelijkheden:

 • 2 jarige voltijd opleiding Human Resource Management - Avans Hogeschool Breda en Den Bosch
 • 2 jarige voltijd opleiding Human Resource Management - HZ University of Applied Sciences Vlissingen
 • 2 jarige deeltijd opleiding Human Resource Management - Avans Hogeschool Breda en Den Bosch

Nationale Studenten Enquête

Sfeer
88%
Docenten
77%
Studiebegeleiding
76%

Studenten aan het woord

student
Over Human Resource Management

Annemijn van Son

Dream, believe, do and repeat.

Lees meer
student
Over Human Resource Management

Doortje Cau

Je weet nooit wat je kunt tot dat je het probeert.

Lees meer

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

Studieprogramma

Deze opleiding duurt 2 jaar. De praktijkvraagstukken en opdrachten waaraan je werkt worden steeds complexer en de begeleiding neemt gedurende de opleiding steeds meer af. Je werkt steeds zelfstandiger. Je krijgt een derde theorie en twee derde van de tijd werk je op school of in de praktijk aan vraagstukken op het gebied van instroom, doorstroom en uitstroom. Je hebt een coach die jou begeleidt bij je persoonlijke en loopbaanontwikkeling. 

Gedurende het eerste jaar kom je regelmatig in contact met het werkveld in de vorm van opdrachtgevers of gastsprekers. Aan het einde van het eerste jaar start je met oriënteren op een stageplaats.

In het tweede jaar ga je nog verder verbreden, maar ook verdiepen. Je kiest welke verdiepings- en keuzemodules je wil volgen en daarna start je met je afstudeerstage. Je kunt stagelopen als brede of gespecialiseerde HR-professional bij een bedrijf of overheidsinstelling. Of je studeert af als arbeidsmarktprofessional bij bijvoorbeeld een recruitmentbureau. Je rondt je opleiding af met een verbetervoorstel binnen je afstudeerstage. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. 

Jaar 1

Jaar 1

We starten de opleiding met een inleiding op het vakgebied HRM en organisaties. Aansluitend ga je aan de slag met vakken als gesprekstechnieken, HR-instrumenten, werving, selectie & onboarding, belonen, arbo & gezondheid, functioneren & beoordelen, leren & ontwikkelen en offboarding. In ieder vak zijn de leerlijnen technologie & administratie, arbeidsrecht, finance en data en HRM-actualiteiten opgenomen. In dit eerste jaar krijg je ook het vak Engels. Daarnaast staan gedurende het gehele eerste jaar jouw persoonlijke ontwikkeling en loopbaan centraal. Hierin word je begeleid door jouw coach van de opleiding. 

Jaar 2

Jaar 2

We starten het tweede schooljaar met een lesperiode waarin je zelfstandig aan de slag gaat met een project in de praktijk. Je gaat al je eerste stappen zetten richting het vinden van een passende stageplaats. Jij neemt daarin zelf de regie, je coach begeleidt. Er is volop ruimte om je eigen leerpad vorm te geven door een verdiepingsmodule over één van de HRM-thema’s te kiezen en keuzemodules te volgen die de 12 opleidingen van de Avans Academie aanbieden. Je volgt ook in het tweede jaar het vak Engels en je blijft in gesprek met je coach over je persoonlijke ontwikkeling.

Stage

Stage

Vanaf eind januari in het tweede jaar loop je gedurende 36-40 uur per week 20 weken stage. Hiervan besteed je gemiddeld 8 uur per week aan opdrachten voor school. Ook kom je 5 keer gedurende de stageperiode naar school voor intervisie of een inhoudelijke workshop over je stageopdracht. Dit is ook het laatste onderdeel van de opleiding. Tijdens je stage verricht je operationele en tactische werkzaamheden, je reflecteert op je beroepshouding als HRM-professional, je schrijft een verbetervoorstel en je rondt je stage af met een eindgesprek. 

Voorbeelden van verbetervoorstellen zijn:  

 • Het maken van een onboardingsplan 

 • Efficiënter gebruiken van het personeelsinformatiesysteem 

 • Adviseren over betere vitaliteit van de medewerkers 

 • Opzetten van een sociale media beleid voor employer branding 

 • Verbetervoorstel schrijven voor de werving-en- selectieprocedure 

 • Verbeteren van de offboardingsprocedure  

Voorbeelden van stagebedrijven: 

 • Tony Chocolonely
 • ASML 
 • Chanel 
 • Randstad 
 • Adecco 
 • Driessen 
 • Young Capital 
 • Van der Valk 
 • MediaMarkt 
 • Efteling 

Bekijk presentatie

Bekijk presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken. Bekijk alvast de presentatie, zodat je tijdens de open dag gericht vragen kunt stellen. 

Bekijk hier de opleidingspresentatie 

Toelatingseisen

Mbo 4
Havo
Vwo
21+ toets

Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding.  

Meer over toelating

Selectie voor toelating

Selectie voor toelating

Een Associate degree is een slimme zet voor mbo-4 studenten, praktische havisten of mensen met een aantal jaren werkervaring. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met praktijkopdrachten en ondersteunende theorie.

Studiekeuzecheck

Studiekeuzecheck

Iedereen die zich aanmeldt voor een Associate degree krijgt een studiekeuzecheck. Die check doen we in de vorm van een intake met een docent van de opleiding. De intake bestaat uit een opdracht en een gesprek. Vooraf krijg je een mail waarin de opdracht staat. Op basis van de intake krijg je een studieadvies. Lees hier meer over de studiekeuzecheck.

21+ toets

21+ toets

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Je kunt dan een Associate degree volgen na een toelatingsonderzoek door Aob Compaz. Zo’n onderzoek vraag je zelf aan. Dit is wat je moet doen:

 • Maak een afspraak bij Aob Compaz voor een toelatingstoets. Deze kost €320 en moet je zelf betalen.
 • Mail het rapport met de uitkomsten van je onderzoek vóór 1 augustus naar avansacademie@avans.nl.
 • Wacht de reactie af van een medewerker van het Academiebureau. Hij/zij beoordeelt het rapport van je toets en laat weten of je toelaatbaar bent.
 • Als dat zo is, meld je je aan via Studielink. Hiermee start de intake en ontvang je een studieadvies.

Praktische info

Aanmelden

Aanmelden

Aanmelden tot uiterlijk 31 juli

Aanmelden voor een Associate degree opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 werkdagen dus houd hier rekening mee.

Stap 1: DigiD aanvragen – dit duurt 5 werkdagen
Stap 2: Persoonsgegevens invoeren op Studielink
Stap 3: Verzoek tot inschrijving doen op Studielink
Stap 4: Studielink stuurt de aanmelding door naar Avans Academie Associate degrees
Stap 5: Check op Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht

Meld je uiterlijk 31 juli aan. We adviseren je echter om – in verband met de studiekeuzecheck – uiterlijk 1 juli aan te melden.

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan een bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van ons een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat je:

 • Je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • Je vooropleidingen zijn geverifieerd
 • Je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Studiekosten

Studiekosten

Als je studeert aan Avans Academie Associate degrees dan betaal je per studiejaar je collegegeld. Je betaalt het wettelijke collegegeld dat elk jaar wordt vastgesteld door het ministerie. Maar niet iedereen komt in aanmerking hiervoor. Als je niet aan de voorwaarden voldoet, betaal je het instellingstarief.

Neem een kijkje in ons gebouw

Avans Academie Associate degrees is gevestigd in ’s-Hertogenbosch. Een bruisende studentenstad waar je een onvergetelijke tijd gaat beleven. In ons prachtige gebouw vind je zowel open als gesloten klaslokalen, een gezellige kantine en fijne werkplekken waar je in alle rust aan opdrachten kunt werken. 

img alt
Heb je een vraag over een van onze voltijdopleidingen? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op met het academiebureau