Startmaand

September

Duur

2 jaar, duaal

Taal

Nederlands

Locatie

’s-Hertogenbosch

Ben jij werkzaam in de technische sector of heb je de ambitie in deze sector te gaan werken? Wil je je verder ontwikkelen als technisch professional maar weet je niet hoe je dit naast je werk moet doen? De Associate degree (Ad) Engineering duaal biedt jou de mogelijkheid om je te ontwikkelen terwijl je aan het werk bent! Binnen twee jaar haal je een diploma op hbo-niveau haalt waarmee je je carrièremogelijkheden vergroot. We leren je om op een methodische manier technische problemen op te lossen door het maken van een (her)ontwerp en realisatie daarvan. Daarmee kun jij impact maken voor jouw werkgever. 

De Ad Engineering duaal is een 2-jarige en praktijkgerichte hbo-opleiding voor professionals werkzaam in de techniek. Je leert hoe je verbinding legt tussen techniek, opdrachtgevers en het beleid. De focus binnen de opleiding ligt op het uitwerken en realiseren van een ontwerp, het optimaliseren of herontwerpen van processen, producten en installaties of zelfs het ontmantelen en hergebruiken hiervan. Hierbij word je breed opgeleid binnen de overkoepelde vakgebieden van werktuigbouwkunde, mechatronica en elektrotechniek. Daarnaast besteden we aandacht aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling met thema's als projectmanagement en communicatie. 

Typerend voor deze opleiding

 • Jezelf ontwikkelen én geld verdienen
 • Leren op de werkvloer in plaats van enkel in de schoolbanken
 • Praktijkgerichte opleiding die ontwikkeld is in samenwerking met organisaties uit het werkveld
 • Een waardevol erkend hbo-diploma die je carrièremogelijkheden vergroot
 • Je wordt breed opgeleid binnen de overkoepelde vakgebieden van werktuigbouwkunde, mechatronica en elektrotechniek 
Meld je aan

De opleiding

Waar word je voor opgeleid?

Waar word je voor opgeleid?

Jij bent al werkzaam in de technische sector en wil hierin jezelf verder ontwikkelen. Daarom kies jij voor de Ad Engineering duaal. Door het volgen van deze opleiding kun je groeien naar een functie met meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. 

In twee jaar tijd word je verder opgeleid met zowel praktische als theoretische kennis binnen jouw vakgebied op hbo-niveau. Met deze skills kun je jezelf gemakkelijk door ontwikkelen tot bijvoorbeeld:  

 • Werkvoorbereider: Je begeleidt het proces zodat het gemaakte ontwerp op tekening gemaakt kan worden door productie.  

 • Project-engineer: Je bent verantwoordelijk voor het uitwerken van (delen van) verschillende producten en systemen.  

 • Uitvoerder: Je begeleidt het proces van productie van het product, machine of proces.  

 • Projectcoördinator: Je coördineert verschillende technische projecten en bent gesprekspartner voor het bedrijf en de klant.  

 • (Assistent)supervisor procesindustrie: Je houdt toezicht op de parameters van complexe processen en grijpt in wanneer dat nodig is.  

 • Deelprojectleider: Je leidt het technische gedeelte van een groot project.  

 • Service-engineer: Je verleent technische ondersteuning bij de klant op locatie.

 

Na het afronden van deze opleiding ben je goed uitgerust om je carrière te boosten in diverse sectoren: industrie, productontwikkeling, installatie en onderhoud- of servicebedrijven. Je kunt daarbij terecht bij kleine-, midden-, of grote bedrijven. 

Past de opleiding bij jou?

Past de opleiding bij jou?

Ben jij werkzaam in de technische sector? Wil je je graag verder ontwikkelen binnen de technische sector terwijl je kunt blijven werken en verdienen? En is jouw werkgever bereid om jou hierin te ondersteunen? Dan is de Ad Engineering duaal misschien wel iets voor jou. Ontwikkel jezelf door werken en leren te combineren.  

Jij bent iemand die graag de kern van een (technisch) probleem uitzoekt en uitpluist. Jij wil vaak weten hoe iets werkt. Je vindt het leuk om oplossingen te bedenken, te ontwerpen en daadwerkelijk te realiseren of implementeren. Tot slot ben je creatief en heb je praktisch inzicht.  

Als jij in de snel veranderende wereld om je heen een bijdrage wilt leveren aan de techniek, om zo het leven duurzamer, makkelijker en aangenamer te maken voor de mens, dan zit je bij de Ad Engineering op je plek.

Doorstuderen

Doorstuderen

Op dit moment zijn er nog geen doorstroomafspraken met bacheloropleidingen gemaakt.   

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

Studieprogramma

De Ad Engineering duaal duurt 2 jaar en kent een gevarieerd onderwijsprogramma. 

Het onderwijsprogramma is per blok opgedeeld in 3 modules. Elk blok bevat een module met een opdracht uit jouw beroepspraktijk. Bij de overige modules werk je aan je persoonlijke professionele vaardigheden en versterk je je technische kennis binnen de drie vakgebieden werktuigbouwkunde, elektrotechniek en mechatronica.  

In het tweede jaar volg je aanvullende modules en ga je afstuderen. Gedurende het gehele duale traject ben je werkzaam bij jouw bedrijf. Je gaat één dag per week naar Avans Academie Associate degrees om onderwijs te volgen. In het laatste half jaar van de opleiding studeer je af bij jouw werkgever.  

Tijdens de lesdag op de Avans Academie ben je van 08.45 uur tot 17.00 uur bezig onder begeleiding van een docent. Je gaat in op de voortgang van jouw bedrijfsproject, aan de slag met persoonlijke ontwikkeling en versterkt je technische kennis. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende werk- en lesvormen. Voor het deelnemen aan de lessen is het noodzakelijk dat je je thuis voorbereidt op de lessen. Dit doe je aan de hand van het kijken van kennisclips, het lezen uit de voorschreven literatuur en het maken van opdrachten. Een typische lesweek ziet er als volgt uit: 

 • Een dag per week volg je klassikaal onderwijs bij de Avans Academie in ’s-Hertogenbosch; 

 • Op de overige werkdagen werk je, onder begeleiding van een praktijkopleider, o.a. aan je bedrijfsproject; 

 • Je besteedt 10-15 uur aan zelfstudie en huiswerk. 

Jaar 1

Jaar 1

Het eerste jaar is verbredend en oriënterend van opzet. Je maakt kennis met het methodische ontwerpproces binnen jouw bedrijf, waarbij je opdrachten krijgt vanuit je werkgever. Je werkt aan het vergroten van je technische kennis, die je vervolgens kunt toepassen in projecten. De onderwerpen zijn divers en omvatten werktuigbouwkunde, elektrotechniek en mechatronica, rechtstreeks afgeleid uit de praktijk.

Je leert om tot een innovatief ontwerp te komen en hoe je dit uit moet werken zodat je ontwerp gerealiseerd kan worden. Daarnaast zijn wiskundige vaardigheden essentieel binnen het technische domein. Gedurende het eerste leerjaar zul je dus ook werken aan wiskundige vaardigheden gericht op techniek.  

Tot slot volg je modules over persoonlijke- en professionele ontwikkeling, waaronder projectmanagement en communicatieve vaardigheden. 

 

Jaar 2

Jaar 2

In het tweede jaar volg je aanvullende modules om je technische kennis te vergroten. De vakken richten zich onder andere op het optimaliseren van ontwerpen. Het laatste half jaar van het tweede leerjaar staat in het teken van het afstuderen bij jouw werkgever. Hierin toon je aan dat je een volwaardig Ad engineer bent.  

Toelatingseisen

Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding. Een baan in de technische sector is verplicht.

Meer over toelating

Selectie voor toelating

Een Ad duaal is een slimme zet voor mensen die al werkzaam zijn in de technische sector en graag door willen groeien. Tijdens de opleiding ga je aan de slag in en voor het bedrijf waarin jij werkzaam bent aan de hand van zowel theoretische- als praktijkgerichte opdrachten.  

Let op: Je kunt alleen starten met de studie Ad Engineering duaal met een door alle drie de partijen ondertekende onderwijsarbeidsovereenkomst. De werkgever, de onderwijsinstelling en jij als werknemer tekenen deze overeenkomst alle drie. 

Studiekeuzecheck

Iedereen die zich aanmeldt voor een Ad krijgt een studiekeuzecheck. Die check doen we in de vorm van een intake met een docent van de opleiding. De intake bestaat uit een opdracht en een gesprek. Vooraf krijg je een mail waarin de opdracht staat. Op basis van de intake krijg je een studieadvies. Lees hier meer over de studiekeuzecheck.

21+ toets

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Je kunt dan een Ad duaal volgen na een toelatingsonderzoek door Aob Compaz. Zo’n onderzoek vraag je zelf aan. Dit is wat je moet doen:  

 • Maak een afspraak bij Aob Compaz voor een toelatingstoets. Deze kost €320 en moet je zelf betalen. 

 • Mail het rapport met de uitkomsten van je onderzoek vóór 1 augustus naar [email protected].  

 • Wacht de reactie af van een medewerker van het Academiebureau. Hij/zij beoordeelt het rapport van je toets en laat weten of je toelaatbaar bent. 

 • Als dat zo is, meld je je aan via Studielink. Hiermee start de intake en ontvang je een studieadvies.  

Locatie van Avans Academie

Avans Academie Associate degrees is gevestigd aan de Statenlaan in Den Bosch. En is op loopafstand te bereiken vanaf het Centraal Station.

Kom je met de auto? Dan kun je betaald parkeren in de Paleiskwartier garage. Bereken via Google Maps je route.

In ons gebouw vind je klaslokalen, fijne werkplekken en een kantine.

Praktische info

Aanmelden

Aanmelden

Aanmelden vóór 1 juli

Aanmelden voor een Associate degree opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 werkdagen dus houd hier rekening mee.

Stap 1: DigiD aanvragen – dit duurt 5 werkdagen
Stap 2: Persoonsgegevens invoeren op Studielink
Stap 3: Verzoek tot inschrijving doen op Studielink
Stap 4: Studielink stuurt de aanmelding door naar Avans Academie Associate degrees
Stap 5: Check op Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht

Meld je uiterlijk vóór 1 juli aan. We adviseren je echter om – in verband met de studiekeuzecheck – al eerder aan te melden als jouw studiekeuze duidelijk is.

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan een bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van ons een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat je:

 • Je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • Je vooropleidingen zijn geverifieerd
 • Je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Studiekosten

Studiekosten duaal

Wat kost eigenlijk zo’n duale Associate degree? Met je werkgever spreek je af wie de opleiding betaalt. Vaak zijn bedrijven bereid om mee te betalen aan jouw ontwikkeling. Ga dus in gesprek!

Wettelijk vastgesteld collegegeld

Je betaalt het wettelijk collegegeld als je aan de bepaalde voorwaarden voldoet. Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan betaal je het instellingscollegegeld. Check altijd de collegegeldmeter. 

Studiefinanciering

Soms heb je als werknemer recht op studiefinanciering. Dit is per persoon afhankelijk van de situatie (zoals vooropleiding, leeftijd, etc.) Meer informatie daarover vind je hier.

Of misschien toch...

Bekijk alle opleidingen
image alt txt

Engineering

voltijd
Den Bosch

Je wilt in de snel veranderde wereld een bijdrage leveren aan de techniek om zo het leven van de mens aangenamer te maken.

Lees meer
image alt txt

Logistiek

duaal
Den Bosch

Ben jij werkzaam in de logistieke sector? Geef jouw carrière een boost door het volgen van de Associate degree Logistiek duaal. Dit doe je op een praktische manier, waardoor je het perfect combineert met je werk.

Lees meer
image alt txt

Informatica

voltijd
Den Bosch

Je bent benieuwd hoe software werkt. De informatie- en communicatietechnologie boeit jou en je kijkt met een ICT-blik naar de wereld.

Lees meer