Associate degree voltijd, Den Bosch
September
2 jaar, voltijd
Nederlands
’s-Hertogenbosch
Bij de Associate degree Informatica leer je op een procesmatige manier softwaresystemen en applicaties te maken die bedrijfsprocessen automatiseren of om te gebruiken op pc’s en mobiele apparaten.
Na deze opleiding weet jij als softwareontwikkelaar hoe software werkt en hoe je daarmee problemen kunt oplossen. Met je object georiënteerde blik kun je structuur brengen in de oplossing. Je kunt op een brede manier naar software kijken. Het software ontwikkelproces wordt door je beheerst en big data, cloud omgevingen, Internet of Things en datasecurity zijn niet nieuw voor jou.
Door je praktische instelling pak je nieuwe ontwikkelmethodieken en progammeertechnieken snel op en ben je een waardevolle kracht binnen een software-ontwikkelteam.
De Associate degree Informatica is een praktijkgerichte opleiding. De projecten die je uitvoert zijn gemaakt door en met het bedrijfsleven. We noemen dat beroepsproducten. Tijdens de opleiding staan deze beroepsproducten centraal.
Je haalt bij deze praktijkgerichte opleiding in 2 jaar je hbo-diploma. Door jouw ervaring met de praktijk en de bedrijfsprojecten tijdens de opleiding ben je zeer goed voorbereid om direct aan het werk te gaan in het bedrijfsleven.
Na de opleiding weet je hoe softwaresystemen worden ontworpen en gerealiseerd. Je onderzoekt aan welke eisen software moet voldoen en deze vertaal je naar een werkend computerprogramma.
Mogelijke beroepen na deze opleiding:
Front-end developer
Back-end developer
ICT-consultant
Databasespecialist
Webdeveloper
Software-tester
Bij de opleiding Informatica leer je software te ontwerpen, te bouwen en te testen. Je leert op een brede en procesmatige manier naar software te kijken. Software development, big data, de cloud, Internet of Things, datasecurity zijn belangrijke begrippen.
Herken je jezelf in deze kenmerken? Dan is de Ad Informatica echt wat voor jou!
Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren aan een bacheloropleiding. We bieden jou mogelijkheden om door te stromen naar het derde jaar van een Avans bachelor software development opleiding. Dat betekent dat je na je Associate degree opleiding in 2 jaar je bachelor Informatica software development kunt halen.
Je kunt kiezen uit de volgende doorstroommogelijkheden:
De opleiding Informatica is een tweejarige opleiding die in blokken van 10 weken is georganiseerd.
Elk blok heeft in hoofdlijnen dezelfde opbouw en staat in het teken van het doorlopen van het software ontwikkelproces. Dit proces doorloop je als student door ieder blok zelfstandig een beroepsproduct (een software programmeeropdracht) af te ronden in een vooraf bepaald thema.
Om dit software ontwikkelproces uit te kunnen voeren krijg je gedurende 5 weken van het blok nieuwe lesstof aangeboden. Dan volgen er twee weken, waarbij er geen nieuwe stof aan bod komt, maar waarbij de stof extra toegelicht, herhaald en beoefend kan worden. Daarna is er een tentamenweek en in week 9 heb je tijd om je beroepsproduct af te ronden. In week 10 heb je je assessment waarbij je je beroepsproduct presenteert.
Je werkt tijdens elk blok agile-scrum en wordt wekelijks door het docententeam begeleid om de voortgang van het project te borgen.
In het eerste jaar ben je 4x 10 weken bezig met het uitwerken van een beroepsproduct. (software programmeeropdracht) Je bent bepaald daarin zelf het onderwerp in vooraf bepaalde thema’s.
Beroepsproduct blok 1
Databasedriven Java-applicatie in beperkte OOP-vorm, individueel uitgevoerd en thematiek gericht op Buurtactiviteit.
Beroepsproduct blok 2
Databasedriven Java-applicatie in volledige OOP-vorm, individueel uitgevoerd en thematiek gericht op Overheid en Open Data.
Beroepsproduct blok 3
Databasedriven Android-applicatie in volledige OOP-vorm, individueel uitgevoerd en thematiek gericht op Innovatie.
Beroepsproduct blok 4
Encrypted databasedriven mobile/web-applicatie in volledige OOP-vorm. Uitgevoerd als interdisciplinair project met de opleidingen Informatica, Engineering en Sociaal Werk. Hierbij wordt gewerkt met Agile Scrum en is de thematiek gericht op Zorg.
Gedurende de blokken krijg je onderwijs in de technieken die je toepast in je beroepsproduct. De ondersteunende technische vakken zoals ontwerpen, programmeren, databases, Human Computer Interfaces, Android, Arduino en encryptie.
In het tweede jaar ben je de eerste 20 weken bezig met het uitwerken van een complex beroepsproduct. (software programmeeropdracht)
Beroepsproduct blok 5 en 6
Databasedriven softwareapplicatie in volledige OOP-vorm, uitgevoerd in Agile Scrum en de thematiek gericht op landbouw, klimaatbeheersing en domotica.
In dit softwareproject ligt de nadruk op internet of things technologieën en hoe je hiermee sensor data verzameld, opslaat, presenteert en de applicatie slimme beslissingen laat nemen. (Artificial Intelligence)
In het tweede half jaar van het tweede jaar studeer je af bij een bedrijf. Je zoekt dan zelf een geschikte opdracht bij een bedmaMarijf in Nederland of in het buitenland waarmee je kunt aantonen dat je het software-ontwikkelproject op niveau 5 kunt uitvoeren.
In de tweede helft van het tweede jaar studeer je af bij een bedrijf.
In Nederland of in het buitenland.
Zelf bedrijf zoeken en vinden.
Plan van Aanpak schrijven.
Afstuderen
Je voert alle deelproducten die voorbijkwamen tijdens de opleiding nog een keer uit in een echte ICT-werkomgeving. Het is een werkstage waarin je alle aspecten van het software-ontwikkelproces doorloopt en uitvoert. Het gaat dan om ontwerpen, bouwen en testen. Aan het eind van je stage moet je je uitgevoerde werk verantwoorden, evalueren en hierop reflecteren.
Je hoeft niet te wachten tot een open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken. Bekijk alvast de presentatie, zodat je tijdens de open dag gericht vragen kunt stellen.
Een Associate degree is een slimme zet voor mbo-4 studenten, praktische havisten of mensen met een aantal jaren werkervaring. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met praktijkopdrachten en ondersteunende theorie.
Avans Academie Associate degrees biedt een studiekeuzecheck aan. Deze check doen we in de vorm van een intake en bestaat uit opdrachten en een gesprek. De opdrachten ontvang je per mail waarna je een gesprek kunt inplannen als daar behoefte aan is vanuit jou of de opleiding. Lees meer over de studiekeuzecheck.
Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Je kunt dan een Associate degree volgen na een toelatingsonderzoek door Aob Compaz. Zo’n onderzoek vraag je zelf aan. Dit is wat je moet doen:
Aanmelden vóór 1 juli
Aanmelden voor een Associate degree opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 werkdagen dus houd hier rekening mee.
Stap 1: DigiD aanvragen – dit duurt 5 werkdagen
Stap 2: Persoonsgegevens invoeren op Studielink
Stap 3: Verzoek tot inschrijving doen op Studielink
Stap 4: Studielink stuurt de aanmelding door naar Avans Academie Associate degrees
Stap 5: Check op Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht
Meld je uiterlijk vóór 1 juli aan. We adviseren je echter om – in verband met de studiekeuzecheck – al eerder aan te melden als jouw studiekeuze duidelijk is.
Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan een bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van ons een bericht over je aanmelding.
Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat je:
Voor 2024-2025 is het wettelijk collegegeld voor een voltijdopleiding bij Avans Academie Associate degrees is € 2.530,-.
Je betaalt het wettelijk collegegeld als je aan de bepaalde voorwaarden voldoet. Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan betaal je het instellingscollegegeld. Check altijd de collegegeldmeter.
Naast collegegeld betaal je voor boeken en ander lesmateriaal. Een laptop is vaak handig, maar niet altijd verplicht. Als je vragen hebt over je studiekosten, stuur dan een e-mail naar [email protected].
Avans Academie Associate degrees is gevestigd in ’s-Hertogenbosch. Een bruisende studentenstad waar je een onvergetelijke tijd gaat beleven. In ons prachtige gebouw vind je zowel open als gesloten klaslokalen, een gezellige kantine en fijne werkplekken waar je in alle rust aan opdrachten kunt werken.