Startmaand

September

Duur

2 jaar, duaal

Taal

Nederlands

Locatie

’s-Hertogenbosch

Ben je werkzaam in de logistieke sector? Wil je jouw carrière een boost geven? De Associate degree Logistiek duaal leidt jou op tot logistiek professional op hbo-niveau. Tijdens de opleiding ben jij werkzaam in het bedrijf om logistieke uitdagingen aan te gaan, om projecten vorm te geven of te leiden en impact te maken voor jouw werkgever.  

De Ad Logistiek duaal is een 2-jarige en praktijkgerichte hbo-opleiding voor professionals werkzaam in de logistiek. Deze opleiding biedt jou veel mogelijkheden om door te groeien binnen je bedrijf en/of sector. De focus binnen de opleiding ligt op het professionaliseren van jouw management vaardigheden, daarnaast vergroot jij je kennis omtrent logistieke thema’s. Je leert hoe je operatie en strategie kunt verbinden, waardoor je gesprekspartner bent voor zowel de uitvoerder, ontwerper, directeur en de klant.  

Als je geïnteresseerd bent in het managen en stroomlijnen van logistieke processen is dit de opleiding voor jou. Je vormt de verbinding tussen management, beleid en uitvoering. Je signaleert knelpunten, analyseert problemen en voert verbeteringen door. En dit allemaal op een gestructureerde maar praktische wijze met een 'hands-on' mentaliteit. 

Typerend voor deze opleiding

 • Aan de slag met actuele praktijkvraagstukken bij jouw werkgever
 • Persoonlijke begeleiding
 • Gevarieerde werk-, les-, en toetsvormen
 • Up-to-date inhoud en ervaren docenten uit de praktijk
 • Een waardevol hbo-diploma dat aansluit op de arbeidsmarkt
Meld je aan

De opleiding

Waar word je voor opgeleid?

Waar word je voor opgeleid?

Je bent al werkzaam in de logistieke sector en wil hierin jezelf verder ontwikkelen. Daarom kies je voor de Associate degree Logistiek duaal. Door het volgen van deze opleiding kun je (nog) meer  zelfstandigheid en verantwoordelijkheid verkrijgen in je huidige werkzaamheden. 

In twee jaar tijd word je opgeleid tot een professional met zowel praktische als theoretische kennis binnen jouw vakgebied op hbo-niveau. Met deze skills kun je jezelf gemakkelijk door ontwikkelen tot bijvoorbeeld: 

 • (Logistiek) Planner 
 • Logistiek manager 
 • Teamleider 
 • Inkoop coördinator 
 • Supply Chain manager 
 • Operationele controller 
 • (Logistiek) projectmedewerker 


Na de opleiding kun je met jouw kennis in diverse bedrijven of organisaties terecht. Denk daarbij aan logistiek dienstverleners, retailers, productiebedrijven of ziekenhuizen. De opleiding sluit goed aan op de arbeidsmarkt.  

Past de opleiding bij jou?

Past de opleiding bij jou?

Ben je werkzaam in het logistieke werkveld? Wil je je graag verder door ontwikkelen binnen de logistieke sector? En is jouw werkgever bereid om jou hierin te ondersteunen? Dan is de opleiding Logistiek duaal misschien wel iets voor jou. Leer door werken en leren te combineren.  

Ben je nieuwsgierig aangelegd? Kun je goed omgaan en communiceren met mensen uit verschillende lagen binnen een organisatie? Ben je een doorzetter? Dan past deze opleiding wellicht goed bij jou! 
 
Onze studenten zijn nieuwsgierig en geïnteresseerd in het managen en stroomlijnen van logistieke processen, kunnen goed plannen en coördineren én kennen een onderzoekende houding om hun studie tot een succes te volbrengen. 

Doorstuderen

Doorstuderen

Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren aan een bacheloropleiding. We bieden jou mogelijkheden om door te stromen naar een bacheloropleiding met een maatwerkprogramma. Dat betekent dat je met een op maat gemaakt programma je bachelordiploma kunt halen na je Associate degree. 

Je kunt kiezen uit de volgende doorstroommogelijkheden:

 • 2 jarige deeltijd opleiding Bedrijfskunde - Avans Hogeschool Breda en Den Bosch 
 • 2,5 tot 3 jarige voltijd opleiding Technische Bedrijfskunde - Avans Hogeschool Den Bosch
 • 2 jarige voltijd opleiding Logistics Management  - Breda University of Applied Sciences Breda 
 • 2 jarig voltijd opleiding Logistics Management (mits ingangcheck voldaan) - Hogeschool Rotterdam 
 • 2 jarig deeltijd opleiding Logistics Management (mits ingangcheck voldaan) - Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) 

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

Studieprogramma

De Ad Logistiek duaal duurt 2 jaar en kent een gevarieerd onderwijsprogramma. 

Het onderwijsprogramma is per blok opgedeeld in 3 modules: de inhoudelijke leerlijn, het bedrijfsproject en beroepsvaardigheden. In totaal bestaan de twee jaar uit 6 onderwijsblokken waarna de student in twee blokken gaat afstuderen.  

Gedurende het gehele duale traject ben je werkzaam bij jouw bedrijf. Je gaat één dag per week naar de academie om onderwijs te volgen. In het laatste half jaar van de opleiding, leerjaar 2, studeer je af bij jouw werkgever.  

Tijdens de lesdag op de Avans Academie ben je van 08.45 uur tot 17.00 uur bezig onder begeleiding van een docent. Je gaat in op de voortgang van jouw bedrijfsproject, aan de slag met beroepsvaardigheden en werkt aan de inhoudelijke leerlijn. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende werk- en lesvormen. Voor het deelnemen aan de lessen is het noodzakelijk dat je je thuis voorbereid op de lessen. Dit doe je aan de hand van het kijken van kennisclips, het lezen uit de voorschreven literatuur en het maken van opdrachten. De totale studiebelasting voor de Associate degree Logisitiek duaal bedraagt ca. 20-24 uur per week.  

 • 8 uur per week voor het volgen van klassikaal onderwijs bij Avans Academie in ’s-Hertogenbosch; 
 • 8 uur per week de uitvoering van het bedrijfsproject; 
 • 5-8 uur per week voor zelfstudie en huiswerk. 

Jaar 1

Jaar 1

In het eerste jaar ga je aan de slag met analyseren en adviseren. Je start met het analyseren van het logistieke proces, maakt een plan van aanpak en identificeert de knelpunten. Vanuit deze analyses trek je conclusies. Aan de hand van deze conclusie breng je een advies uit. Daarnaast ga je aan de slag met professionele ontwikkeling en leer je processen gestructureerd verbeteren door middel van het toepassen van Lean (hiervoor behaal je een Lean Orange Belt certificaat). Andere onderwerpen die tijdens jaar 1 aan bod komen zijn ICT in logistiek, Supply Chain Management en project-, verander- en personeelsmanagement.   

Jaar 2

Jaar 2

In het tweede jaar ga je het logistieke proces (her)ontwerpen door het maken van een plan van aanpak en analyse. Vanuit hier ga je het logistieke proces optimaliseren en ook daadwerkelijk implementeren. Ook ga je aan de slag met twee ontwerpvakken: Warehouse & Distributielogistiek en Supply Chain Management. Na een half jaar ga je afstuderen. 

Toelatingseisen

Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding, mits je werkzaam bent binnen de logistieke sector. 

Meer over toelating

Selectie voor toelating

Een Associate degree duaal is een slimme zet voor mensen die al werkzaam zijn in de Logistieke sector en graag door willen groeien. Tijdens de opleiding ga je aan de slag in en voor het bedrijf waarin jij werkzaam bent aan de hand van zowel theoretische- als praktijkgerichte opdrachten.  

Let op: Je kunt alleen starten met de studie Logistiek duaal mits het contract door alle partijen ondertekend is. Deze partijen zijn: de werkgever, de onderwijsinstelling en jij als werknemer.  

Studiekeuzecheck

Iedereen die zich aanmeldt voor een Associate degree duaal krijgt een studiekeuzecheck. Die check doen we in de vorm van een intake. De intake bestaat uit opdrachten en een gesprek. Vooraf krijg je een mail waarin je opdrachten staan. Vervolgens zijn er intakegesprekken. Op basis van de intake krijg je een studieadvies. Het studieadvies is een niet bindend advies.  

21+ toets

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Je kunt dan een Associate degree duaal volgen na een toelatingsonderzoek door Aob Compaz. Zo’n onderzoek vraag je zelf aan. Dit is wat je moet doen:  

 • Maak een afspraak bij Aob Compaz voor een toelatingstoets. Deze kost €320 en moet je zelf betalen. 

 • Mail het rapport met de uitkomsten van je onderzoek vóór 1 augustus naar [email protected].  

 • Wacht de reactie af van een medewerker van het Academiebureau. Hij/zij beoordeelt het rapport van je toets en laat weten of je toelaatbaar bent. 

 • Als dat zo is, meld je je aan via Studielink. Hiermee start de intake en ontvang je een studieadvies.  

Locatie Avans Academie

Avans Academie Associate degrees is gevestigd aan de Statenlaan in Den Bosch. En is op loopafstand te bereiken vanaf het Centraal Station.

Kom je met de auto? Dan kun je betaald parkeren in de Paleiskwartier garage. Bereken via Google Maps je route.

In ons gebouw vind je klaslokalen, fijne werkplekken en een kantine.

Praktische info

Aanmelden

Aanmelden

Aanmelden vóór 1 juli

Aanmelden voor een Associate degree opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 werkdagen dus houd hier rekening mee.

Stap 1: DigiD aanvragen – dit duurt 5 werkdagen
Stap 2: Persoonsgegevens invoeren op Studielink
Stap 3: Verzoek tot inschrijving doen op Studielink
Stap 4: Studielink stuurt de aanmelding door naar Avans Academie Associate degrees
Stap 5: Check op Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht

Meld je uiterlijk vóór 1 juli aan. We adviseren je echter om – in verband met de studiekeuzecheck – al eerder aan te melden als jouw studiekeuze duidelijk is.

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan een bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van ons een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat je:

 • Je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • Je vooropleidingen zijn geverifieerd
 • Je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Studiekosten

Studiekosten duaal

Wat kost eigenlijk zo’n duale Associate degree? Met je werkgever spreek je af wie de opleiding betaalt. Vaak zijn bedrijven bereid om mee te betalen aan jouw ontwikkeling. Ga dus in gesprek!

Wettelijk vastgesteld collegegeld

Je betaalt het wettelijk collegegeld als je aan de bepaalde voorwaarden voldoet. Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan betaal je het instellingscollegegeld. Check altijd de collegegeldmeter. 

Studiefinanciering

Soms heb je als werknemer recht op studiefinanciering. Dit is per persoon afhankelijk van de situatie (zoals vooropleiding, leeftijd, etc.) Meer informatie daarover vind je hier.

Of misschien toch...

Bekijk alle opleidingen
image alt txt

Bedrijfskunde

voltijd
Den Bosch

Een organisatie moet continu inspelen op externe ontwikkelingen om te overleven. Werk aan vraagstukken rond het verbeteren van organisaties.

Lees meer
image alt txt

Communicatie

voltijd
Den Bosch

Haal alles uit taal en beeld en stoom jezelf klaar voor een baan in de interne en externe communicatie.

Lees meer
image alt txt

Logistiek

voltijd
Den Bosch

Je bent geïnteresseerd in het managen en stroomlijnen van logistieke processen. Je signaleert knelpunten en voert verbeteringen door.

Lees meer