Zorg & Veiligheid (duaal)

Associate degree, Den Bosch

Startmaand

September

Duur

2 jaar, duaal

Taal

Nederlands

Locatie

’s-Hertogenbosch

Jij bent geïnteresseerd in de mens achter het gedrag en wil bijdragen aan een veilige leefomgeving. Je werkt in een domein dat raakvlakken heeft met zorg, maar ook met veiligheid. Daarbij dien je stevig in je schoenen te staan, want je werkt met een doelgroep met complexe problematiek en uitdagingen. Jij wil je verder ontwikkelen binnen je vakgebied terwijl je aan het werk bent. Met de Associade degree (Ad) Zorg & Veiligheid duaal bieden we je de mogelijkheid om te werken en leren op hbo-niveau. Je haalt binnen twee jaar je diploma waarmee je je carrièremogelijkehden vergoot en van grote waarde bent voor het werkveld en de doelgroep. 

De Ad Zorg & Veiligheid duaal, een uitstroomrichting van Health and Social Work, is een 2-jarige praktijkgerichte hbo-opleiding voor professionals die werken met mensen waarbij sprake is van risico op gevaarlijk gedrag voor henzelf en hun omgeving. Denk hierbij aan mensen met een verslaving, met psychiatrische problemen of die crimineel gedrag vertonen. Als afgestudeerde Ad-er Zorg & Veiligheid duaal weet jij perfect de balans te vinden tussen zorg en veiligheid en kun je professionals uit beide domeinen met elkaar verbinden.

Typerend voor deze opleiding

 • Jezelf ontwikkelen én geld verdienen
 • Leren op de werkvloer in plaats van enkel in de schoolbanken
 • Praktijkgerichte opleiding die ontwikkeld is in samenwerking met organisaties uit het werkveld
 • Een waardevol erkend hbo-diploma die je carrièremogelijkheden vergroot
 • Veel focus op professionele weerbaarheid waardoor jij stevig staat in het werkveld en precies weet hoe je met de doelgroep omgaat
Meld je aan

De opleiding

Waar word je voor opgeleid?

Waar word je voor opgeleid?

Jij bent al werkzaam in het zorgdomein of in het veiligheidsdomein en hebt interesse in het snijvlak tussen deze twee domeinen. 

Je wordt bij de Ad Zorg & Veiligheid opgeleid om te werken met mensen met complexe problematiek. Je onderneemt actie om de veiligheid te borgen en tegelijkertijd hulp te bieden. Je kunt signaleren, preventief handelen en ingrijpen waar nodig. Door de opleiding weet je hoe te handelen in situaties waarbij sprake is van weerstand of agressie. Je werkt nauw samen met andere professionals en met de mensen om wie het gaat. Je hebt een verbindende rol in deze samenwerking.

Door het volgen van deze opleiding kun je groeien naar een functie met meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.

Past de opleiding bij jou?

Past de opleiding bij jou?

Je hebt een sociaal hart en bent geïnteresseerd in de mens achter gedrag. Je begrijpt dat aan het gedrag allerlei oorzaken en omstandigheden ten grondslag liggen. Tegelijkertijd heb je ook oog voor de gevolgen van dat gedrag voor de omgeving en de samenleving. Veiligheid staat bij jou voorop.

Je ontwikkelt jezelf door leren en werken te combineren. Wat je leert op de opleiding, pas je toe in je werk. Beroepsvaardigheden zoals de-escalerend werken en gesprekstechnieken hebben een belangrijk aandeel in de opleiding.

Doorstuderen

Doorstuderen

Je kunt doorstuderen aan de 2 jarige Bachelor opleiding Social Work aan Avans Hogeschool in Breda of Den Bosch.

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

Studieprogramma

De Ad Zorg & Veiligheid duaal duurt 2 jaar en kent een gevarieerd onderwijsprogramma. Het studiejaar is opgedeeld in 4 blokken van ieder 10 weken. Ieder blok maak je twee beroepsproducten. Dit zijn opdrachten uit de beroepspraktijk waarvan je er per blok één in je eigen beroepspraktijk kan maken. Daarnaast werk je ieder blok aan je professionele ontwikkeling en beroepsvaardigheden. In het tweede jaar ga je afstuderen. Dit doe je bij jouw werkgever.

Gedurende het gehele duale traject ben je werkzaam bij jouw organisatie. Je gaat één dag in de week naar Avans om onderwijs te volgen. In het onderwijs maken we gebruik van verschillende werkvormen zoals trainingen en werkcolleges. Voor het deelnemen aan de lessen is het noodzakelijk dat je je voorbereidt. Dit doe je door kennis tot je te nemen en opdrachten te maken. Voor zelfstudie maken we gebruik van e-learnings, podcasts en kennisclips.

Jaar 1

Jaar 1

Jaar 1 is oriënterend en verbredend van opzet. Middels het werken aan beroepsproducten werk je aan het vergroten van je kennis en leer je vaardigheden zoals gespreksvoering, observeren, rapporteren en de-escalerend werken.

Trainingen en vakken die je krijgt zijn:

 • Psychologie
 • Recht
 • Gespreksvoering
 • Psychopathologie
 • Ethiek
 • Intercultureel vakmanschap
 • Verbinden en netwerken
 • Professionele weerbaarheid


​​​​​​​Het studiejaar bestaat uit vier blokken van 10 weken. Je hebt ieder blok 7 tot 8 weken les. In de laatste weken van een blok maak je de beroepsproducten af en zijn er assessments.

 

Jaar 2

Jaar 2

In jaar 2 neemt de complexiteit van de beroepsproducten toe, waarbij de nadruk ligt op de balans vinden tussen zorg en veiligheid en werken in een multidisciplinair team. 

Toelatingseisen

Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding. Een baan in het zorg- of veiligheidsdomein is verplicht.

Meer over toelating

Selectie voor toelating

Een Ad duaal is een slimme zet voor mensen die al werkzaam zijn in het zorg- of veiligheidsdomein en graag door willen groeien. Tijdens de opleiding ga je aan de slag in en voor het bedrijf waarin jij werkzaam bent aan de hand van zowel theoretische- als praktijkgerichte opdrachten.  

Let op: Je kunt alleen starten met de studie Ad Zorg & Veiligheid duaal met een door alle drie de partijen ondertekende onderwijsarbeidsovereenkomst. De werkgever, de onderwijsinstelling en jij als werknemer tekenen deze overeenkomst alle drie. 

Studiekeuzecheck

Iedereen die zich aanmeldt voor een Ad krijgt een studiekeuzecheck. Die check doen we in de vorm van een intake met een docent van de opleiding. De intake bestaat uit een opdracht en een gesprek. Vooraf krijg je een mail waarin de opdracht staat. Op basis van de intake krijg je een studieadvies. Lees hier meer over de studiekeuzecheck.

21+ toets

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Je kunt dan een Ad duaal volgen na een toelatingsonderzoek door Aob Compaz. Zo’n onderzoek vraag je zelf aan. Dit is wat je moet doen:  

 • Maak een afspraak bij Aob Compaz voor een toelatingstoets. Deze kost €320 en moet je zelf betalen. 

 • Mail het rapport met de uitkomsten van je onderzoek vóór 1 augustus naar [email protected].  

 • Wacht de reactie af van een medewerker van het Academiebureau. Hij/zij beoordeelt het rapport van je toets en laat weten of je toelaatbaar bent. 

 • Als dat zo is, meld je je aan via Studielink. Hiermee start de intake en ontvang je een studieadvies.  

Locatie van Avans Academie

Avans Academie Associate degrees is gevestigd aan de Statenlaan in Den Bosch. En is op loopafstand te bereiken vanaf het Centraal Station.

Kom je met de auto? Dan kun je betaald parkeren in de Paleiskwartier garage. Bereken via Google Maps je route.

In ons gebouw vind je klaslokalen, fijne werkplekken en een kantine.

Praktische info

Aanmelden

Aanmelden

Aanmelden vóór 1 juli

Heb je interesse in Zorg & Veiligheid duaal? Stuur dan voor 1 juli een mail naar [email protected]. Er wordt contact met je opgenomen over de aanmeldprocedure.

Studiekosten

Studiekosten duaal

Wat kost eigenlijk zo’n duale Associate degree? Met je werkgever spreek je af wie de opleiding betaalt. Vaak zijn bedrijven bereid om mee te betalen aan jouw ontwikkeling. Ga dus in gesprek!

Wettelijk vastgesteld collegegeld

Je betaalt het wettelijk collegegeld als je aan de bepaalde voorwaarden voldoet. Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan betaal je het instellingscollegegeld. Check altijd de collegegeldmeter. 

Studiefinanciering

Soms heb je als werknemer recht op studiefinanciering. Dit is per persoon afhankelijk van de situatie (zoals vooropleiding, leeftijd, etc.) Meer informatie daarover vind je hier.

Of misschien toch...

Bekijk alle opleidingen
image alt txt

Health & Social Work

voltijd
Den Bosch

Mensen gezond houden in kwetsbare situaties. Dat vind jij belangrijk. Je wordt opgeleid tot gezondheidsbevorderaar of preventief gezondheidswerker.

Lees meer
image alt txt

Health and Social Work - Zorg & Veiligheid

voltijd
Den Bosch

Je wordt opgeleid om aan de slag te gaan op het snijvlak van zorg en veiligheid, bijvoorbeeld in een gevangenis, de verslavingszorg of TBS kliniek.

Lees meer
image alt txt

Human Resource Management

voltijd
Den Bosch

Hier draait alles om mens en werk. Leer hoe je mensen kunt motiveren en hoe je hun prestaties kunt verbeteren.

Lees meer