Startmaand

September

Duur

2 jaar, voltijd

Taal

Nederlands

Locatie

’s-Hertogenbosch

Werken met mensen met complexe problematiek en daarmee bijdragen aan een veilige samenleving. Dat is waar de Ad Zorg & Veiligheid over gaat. Je leert daadkrachtig te handelen in situaties waarbij risico’s ontstaan door het gedrag van mensen. Als professional Zorg en Veiligheid sta je stevig in je schoenen en ga je uitdagingen niet uit de weg.

De tweejarige praktijkgerichte hbo-opleiding Ad Zorg & Veiligheid leidt je op om te werken met mensen waarbij sprake is van risico op gevaarlijk gedrag. Vaak hebben zij te maken met een opeenstapeling van hardnekkige problemen, waardoor er risico’s ontstaan voor henzelf en hun omgeving. Denk hierbij aan mensen met een verslaving, met psychiatrische problemen of die crimineel gedrag vertonen.

Je wordt bij de Ad Zorg & Veiligheid opgeleid om te werken met mensen met complexe problematiek. Je onderneemt actie om de veiligheid te borgen en tegelijkertijd hulp te bieden. Je kunt signaleren, preventief handelen en ingrijpen waar nodig. Door de opleiding weet je hoe te handelen in situaties waarbij sprake is van weerstand of agressie. Je werkt nauw samen met andere professionals en met de mensen om wie het gaat. Je hebt een verbindende rol in deze samenwerking.

Waarom de Ad Zorg & Veiligheid?

 • Goede aansluiting bij de beroepspraktijk
 • We werken samen met o.a. gemeenten, Zorg- en Veiligheidshuizen en PI Vught
 • Werken met mensen met complexe problematiek
 • Op het snijvlak van Zorg en Veiligheid
 • De eerste in Nederland
Meld je aan

De opleiding

Waar word je voor opgeleid?

Waar word je voor opgeleid?

Je wordt opgeleid om te werken met mensen met complexe problematiek. Als jij jouw diploma hebt behaald, ben je breed inzetbaar in het zorg- en veiligheidsdomein. Je kunt aan de slag in een intramurale setting. Bijvoorbeeld in het  gevangeniswezen of binnen een psychiatrische instelling. Ook buiten de muren komen de kennis en vaardigheden van jou als professional goed van pas. Je krijgt daar te maken met thema’s als woonoverlast, onbegrepen gedrag, criminaliteit of verslaving. Je weet daarbij hoe je moet handelen bij een crisis. Maar ben je ook in staat om vroegtijdig te signaleren en preventief te handelen, zodat tijdig de juiste zorg wordt ingezet.

Hieronder vind je een aantal sectoren waar je kunt werken na het behalen van de AD Zorg en Veiligheid.

Waar kun je zoal werken?

 • Gevangeniswezen
 • Woningcorporatie
 • Verslavingszorg
 • (Forensische) psychiatrie
 • Maatschappelijke opvang
 • Jongerenwerk
 • Justitiële jeugdinrichting
 • Vluchtelingenopvang
 • Gemeente

Past de opleiding bij jou?

Past de opleiding bij jou?

Je hebt een sociaal hart en bent geïnteresseerd in de mens achter gedrag. Want je begrijpt dat aan dit gedrag allerlei oorzaken en omstandigheden ten grondslag liggen. Daarbij heb je wel oog voor de gevolgen van dat gedrag voor de omgeving en de samenleving. Veiligheid staat bij jou voorop.

Herken jij jezelf in deze kenmerken? Dan is de AD Zorg en Veiligheid echt wat voor jou!

Doorstuderen

Doorstuderen

Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren aan de 2 jarige Bacherlor opleiding Social Work aan Avans Hogeschool in Breda of Den Bosch.

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

Studieprogramma

De opleiding bestaat uit twee jaar, deze twee jaar zijn verdeeld in acht blokken. Elk leerjaar bestaat uit vier blokken waarvan elk blok tien weken duurt. In blok 2 en blok 3 van het eerste jaar van de opleiding loop je een oriënterende stage. Je loopt twee dagen in de week stage in deze twee blokken.  

In het tweede jaar van de opleiding loop je het hele jaar stage. In blok 5 en 6 is de stage 2 dagen in de week. Naast het stagelopen volg je nog verschillende vakken. Het laatste half jaar in blok 7 en 8, loop je vier dagen in de week stage. In het laatste half jaar ligt de focus op het afstuderen aan de opleiding.  

Gedurende de opleiding volg je naast de standaard vakken workshops naar keuze die van toepassing zijn op je ontwikkeling.  

Jaar 1

Jaar 1

Binnen de opleiding wordt er zowel individueel als in groepsverband gewerkt. Er worden verschillende vakken aangeboden in leerjaar 1 die alle vier de blokken terugkomen. De vakken die aangeboden worden in leerjaar 1 zijn professionele ontwikkeling, gezondheidskunde, sociaal, innovatie en elk blok een project met een wisselend thema. In blok 1 staat ‘project ik’ centraal, in blok 2 staat ‘project online‘ centraal, in blok 3 ‘project sport en leefstijl’ en in blok 4 ‘project leven en ondersteuning’. Naast de standaard vakken worden er workshops aangeboden die je kunt volgen. In blok 3 en 4 volg je ook het vak Engels.  

Jaar 2

Jaar 2

In leerjaar 2 wordt er net zoals in leerjaar 1 individueel en in groepsverband gewerkt binnen de lessen. De vakken die in leerjaar 1 worden aangeboden worden in leerjaar 2 in blok 5 en 6 ook aangeboden. Dit zijn de vakken professionele ontwikkeling, gezondheidskunde, sociaal, innovatie en project met elk blok een wisselend thema. In blok 5 staat project de Wijk centraal en in blok 6 staat project (Publieke) voorlichting centraal. Daarnaast volg je in blok 5 en 6 het vak Engels.  

In blok 7 en 8 ligt de focus op afstuderen en zal de student voornamelijk binnen hen stagebezig zijn. Er wordt dan afstudeerbegeleiding aangeboden en er zijn verschillende intervisie momenten.  

Stage

Stage

Je kunt stage lopen bij verschillende soorten zorginstellingen:

 • Wijk 
 • Gehandicaptenzorg 
 • Oudenzorg  
 • Jongerenwerk 
 • Welzijnsorganisaties 
 • Gemeenten 
 • Vluchtelingenwerk 
 • Zelfstandige (bijv. leefstijlcoach) 
 • GGZ-instellingen 
 • Thuis en daklozen.  
 • En nog veel meer andere mooie bedrijven! 

Bekijk de presentatie

Bekijk de presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken. Bekijk alvast de presentatie, zodat je tijdens de open dag gericht vragen kunt stellen. 

Bekijk hier de opleidingspresentatie 

Toelatingseisen

Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding.   

Meer over toelating

Selectie voor toelating

Selectie voor toelating

Een Associate degree is een slimme zet voor mbo-4 studenten, praktische havisten of mensen met een aantal jaren werkervaring. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met praktijkopdrachten en ondersteunende theorie.

Studiekeuzecheck

Studiekeuzecheck

Iedereen die zich aanmeldt voor een Associate degree krijgt een studiekeuzecheck. Die check doen we in de vorm van een intake met een docent van de opleiding. De intake bestaat uit een opdracht en een gesprek. Vooraf krijg je een mail waarin de opdracht staat. Op basis van de intake krijg je een studieadvies. Lees hier meer over de studiekeuzecheck.

21+ toets

21+ toets

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Je kunt dan een Associate degree volgen na een toelatingsonderzoek door Aob Compaz. Zo’n onderzoek vraag je zelf aan. Dit is wat je moet doen:

 • Maak een afspraak bij Aob Compaz voor een toelatingstoets. Deze kost €320 en moet je zelf betalen.
 • Mail het rapport met de uitkomsten van je onderzoek vóór 1 augustus naar [email protected].
 • Wacht de reactie af van een medewerker van het Academiebureau. Hij/zij beoordeelt het rapport van je toets en laat weten of je toelaatbaar bent.
 • Als dat zo is, meld je je aan via Studielink. Hiermee start de intake en ontvang je een studieadvies. Het studieadvies dat je krijgt is bindend. Dat wil zeggen dat je bij een positief advies mag starten, maar bij een negatief helaas niet.

Praktische info

Aanmelden

Aanmelden

Aanmelden tot uiterlijk 31 juli

Aanmelden voor een Associate degree opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 werkdagen dus houd hier rekening mee.

Stap 1: DigiD aanvragen – dit duurt 5 werkdagen
Stap 2: Persoonsgegevens invoeren op Studielink
Stap 3: Verzoek tot inschrijving doen op Studielink
Stap 4: Studielink stuurt de aanmelding door naar Avans Academie Associate degrees
Stap 5: Check op Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht

Meld je uiterlijk 31 juli aan. We adviseren je echter om – in verband met de studiekeuzecheck – uiterlijk 1 juli aan te melden.

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan een bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van ons een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat je:

 • Je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • Je vooropleidingen zijn geverifieerd
 • Je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Studiekosten

Studiekosten

Als je studeert aan Avans Academie Associate degrees dan betaal je per studiejaar je collegegeld. Je betaalt het wettelijke collegegeld dat elk jaar wordt vastgesteld door het ministerie. Maar niet iedereen komt in aanmerking hiervoor. Als je niet aan de voorwaarden voldoet, betaal je het instellingstarief.

Neem een kijkje in ons gebouw

Avans Academie Associate degrees is gevestigd in ’s-Hertogenbosch. Een bruisende studentenstad waar je een onvergetelijke tijd gaat beleven. In ons prachtige gebouw vind je zowel open als gesloten klaslokalen, een gezellige kantine en fijne werkplekken waar je in alle rust aan opdrachten kunt werken. 

img alt
Heb je een vraag over een van onze voltijdopleidingen? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op met het academiebureau

Of misschien toch...

Bekijk alle opleidingen
image alt txt

Communicatie

Den Bosch

Haal alles uit taal en beeld en stoom jezelf klaar voor een baan in de interne en externe communicatie.

Lees meer
image alt txt

Human Resource Management

Den Bosch

Hier draait alles om mens en werk. Leer hoe je mensen kunt motiveren en hoe je hun prestaties kunt verbeteren.

Lees meer
image alt txt

Ondernemerschap en Retail Management

Den Bosch

Zet jouw idee om in een eigen onderneming. Leer alles over productontwikkeling en het promoten van je eigen bedrijf.

Lees meer