Startmaand

September

Duur

2 jaar, voltijd

Taal

Nederlands

Locatie

’s-Hertogenbosch

De opleiding Ad Built Environment is een tweejarige praktijkgerichte opleiding, waar je alles leert over de gebouwde omgeving. Tijdens de opleiding leer je alles wat erbij komt kijken om een duurzame omgeving in te richten waar mensen kunnen wonen en werken, en waar water is en goede wegen zijn.  

Bij het realiseren van projecten in de gebouwde omgeving zijn veel verschillende disciplines betrokken. In onze opleiding doe je basiskennis op over die verschillende vakgebieden en leer je hoe ze met elkaar samenhangen. Zo word je een professional die in staat is om op veel posities in built environment je steentje bij te dragen.

Waarom de Ad Built Environment?

Typerend voor deze opleiding

 • Praktijkgericht 
 • Goede kans op een baan na de studie 
 • In 2 jaar een diploma en doorstroommogelijkheden naar verschillende bacheloropleidingen 
 • Veel aandacht voor duurzaamheid in het curriculum 
 • Kleinschaligheid, je wordt als student gezien, gehoord en gekend 
Meld je aan

De opleiding

Waar word je voor opgeleid?

Waar word je voor opgeleid?

Na de Ad Built Environment heb je technische basiskennis en kan je operationele problemen binnen een bouwproject oplossen. Je overziet de 6 fases in het gehele bouwproces, namelijk: 

1. Initiëren en sturen 
2. Ontwerpen 
3. Specificeren 
4. Beheren 
5. Realiseren 
6. Monitoren, toetsen en evalueren 
 
Je kent de werkwijze van zowel deze fases als die van de verschillende disciplines in het bouwproces. Denk aan architect, calculator of uitvoerder. Hierdoor ben je in staat om goed te werken en communiceren met iedereen die betrokken is bij een bouwfase. Je kunt de fase waarin je werkt verbinden met de fase ervoor en erna. In lopende bouwprojecten breng je praktische, passende en duurzame adviezen in. Deze adviezen zijn gebaseerd op kennis van actuele technieken. Door deze kennis ben je goed voorbereid op veranderingen in de bouwbranche. Je kunt duurzaam en probleemoplossend handelen, werkt tradities doorbrekend en bouwt bruggen (communicatie). 

Beroepsbeoefenaars werken aan beroepsproducten zoals een ontwerp (van een gebied, gebouw of kunstwerk), de uitwerking van het ontwerp tot een technische specificatie (tekening, berekening), een uitvoeringsplan of een begroting. Je kunt diverse rollen vervullen. Denk bijvoorbeeld aan werkvoorbereider, operationeel leidinggevende op de bouwplaats of beleidsmedewerker. Je werkt aan projecten zoals stedenbouwkundige herontwikkeling, woningrenovatie of tunnelbouw. 

Past de opleiding bij jou?

Past de opleiding bij jou?

Heb jij interesse in de ontwikkeling richting duurzaam en circulair bouwen, wil je problemen signaleren en oplossen, lijkt het je leuk om mee te werken aan andere manieren dan de traditionele manieren in de bouwsector en vind je het leuk om samen met diverse partijen in het bouwproces samen te werken? Dan is deze opleiding echt iets voor jou. 

Doorstuderen

Doorstuderen

Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren aan een bacheloropleiding. We bieden jou mogelijkheden om door te stromen naar een bacheloropleiding met een maatwerkprogramma. Dat betekent dat je met een op maat gemaakt programma je bachelor-diploma kunt halen na je Associate degree. Je kunt doorstuderen naar de bachelor Built Environment in Utrecht (2 jaar), naar de bachelor Civiele techniek bij Avans Hogeschool (2,5 jaar) of naar de bachelor Bouwkunde binnen Avans Hogeschool (2,5 jaar). 

Je kunt kiezen uit de volgende doorstroommogelijkheden:

 • 2,5 jarige voltijd opleiding Civiele Techniek - Avans Hogeschool Den Bosch 
 • 2,5 jarige opleiding Bouwkunde duaal - Avans Hogeschool Tilburg

Nationale Studenten Enquête

Inhoud
73%
Aansluiting beroepspraktijk
94%
Docenten
93%

Studenten aan het woord

student
Over Built Environment

Yvette Klos

'Blijf naar je hart luisteren, het zal je de weg wijzen'

Lees meer

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

Studieprogramma

De Ad Built Environment duurt 2 jaar en is zeer gevarieerd. Qua inhoud, maar zeker ook qua vorm. Per studiejaar volg je 4 blokken of 2 semesters. Je start met een brede basis over diverse thema's, zoals ruimtelijke ontwikkeling, bouwkunde en civiele techniek. In jaar 1 volg je een stage bij een bedrijf en later in je studie kies je een specialisatie/keuzemodule waar je hart sneller van gaat kloppen. Het afstuderen vindt eveneens plaats in de praktijk 

Jaar 1

Jaar 1

De eerste 10 weken van je opleiding werk je aan een echte opdracht uit de praktijk, waar je samen met studenten aan de slag gaat met een wijkontwerp. Je maakt je direct kennis met de praktijk! 

Je bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling. De coachende rol van de docent zorgt ervoor dat je na de studie succesvol aan de slag kunt. 

Het onderwijs: 

 • Iedere 10 weken werk je aan een praktijkopdracht 

 • Je doorloopt de fasen van het bouwproces 

 • Je wordt gevoed door workshops over ruimtelijke ontwikkeling, civiele techniek en bouwkunde, maar ook krijg je les in ontwerpen & tekenen, Revit en sterkteleer. 

Jaar 2

Jaar 2

In jaar 2 van de opleiding start je met een onderwijsperiode met vrije keuze. In jaar 1 heb je mogen aangeven waar je jezelf in wilt verbreden of verdiepen. Ook ga je in deze periode werken aan een project uit de praktijk, samen met studenten van andere opleidingen. Deze opdracht heeft een maatschappelijk verantwoord karakter, waarbij het doel is om iets op te leveren dat duurzame impact maakt. Vervolgens krijg je daarna nog 10 weken les om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het afstuderen. Ook ga je in deze weken op zoek naar een bedrijf naar keuze waar je de laatste 20 weken gaat afstuderen. En als dat goed gaat, ontvang je je diploma! 

Stage

Stage

Tijdens de opleiding ga je aan het einde van het eerste jaar stagelopen, gedurende 10 weken bij een bedrijf naar keuze. Je bent dan ca. 3 of 4 dagen in de praktijk werkzaam. Je werkt niet alleen mee in het bedrijf, maar zorgt er ook voor dat je echt iets oplevert wat van toegevoegde waarde is voor het bedrijf (het hbo-niveau). In het tweede jaar, sluit je de opleiding af met een afstudeerstage van 20 weken, eveneens bij een bedrijf naar keuze. Tijdens deze fase, laat je zien dat je de eindkwalificaties beheerst die bij de opleiding horen. Deze eindkwalificaties zijn afgestemd met het werkveld, waardoor je na je afstuderen een goede kans hebt op een baan. 

Bekijk presentatie

Bekijk presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken. Bekijk alvast de presentatie, zodat je tijdens de open dag gericht vragen kunt stellen. 

Bekijk hier de opleidingspresentatie 

Toelatingseisen

Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding. 

Meer over toelating

Selectie voor toelating

Selectie voor toelating

Een Associate degree is een slimme zet voor mbo-4 studenten, praktische havisten of mensen met een aantal jaren werkervaring. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met praktijkopdrachten en ondersteunende theorie.

Studiekeuzecheck

Studiekeuzecheck

Iedereen die zich aanmeldt voor een Associate degree krijgt een studiekeuzecheck. Die check doen we in de vorm van een intake met een docent van de opleiding. De intake bestaat uit een opdracht en een gesprek. Vooraf krijg je een mail waarin de opdracht staat. Op basis van de intake krijg je een studieadvies. Lees hier meer over de studiekeuzecheck.

21+ toets

21+ toets

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Je kunt dan een Associate degree volgen na een toelatingsonderzoek door Aob Compaz. Zo’n onderzoek vraag je zelf aan. Dit is wat je moet doen:

 • Maak een afspraak bij Aob Compaz voor een toelatingstoets. Deze kost €320 en moet je zelf betalen.
 • Mail het rapport met de uitkomsten van je onderzoek vóór 1 juli naar [email protected].
 • Wacht de reactie af van een medewerker van het Academiebureau. Hij/zij beoordeelt het rapport van je toets en laat weten of je toelaatbaar bent.
 • Als dat zo is, meld je je aan via Studielink. Hiermee start de intake en ontvang je een studieadvies. Het studieadvies dat je krijgt is bindend. Dat wil zeggen dat je bij een positief advies mag starten, maar bij een negatief helaas niet.

Praktische info

Aanmelden

Aanmelden

Aanmelden vóór 1 juli

Aanmelden voor een Associate degree opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 werkdagen dus houd hier rekening mee.

Stap 1: DigiD aanvragen – dit duurt 5 werkdagen
Stap 2: Persoonsgegevens invoeren op Studielink
Stap 3: Verzoek tot inschrijving doen op Studielink
Stap 4: Studielink stuurt de aanmelding door naar Avans Academie Associate degrees
Stap 5: Check op Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht

Meld je uiterlijk vóór 1 juli aan. We adviseren je echter om – in verband met de studiekeuzecheck – al eerder aan te melden als jouw studiekeuze duidelijk is.

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan een bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van ons een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat je:

 • Je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • Je vooropleidingen zijn geverifieerd
 • Je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Studiekosten

Studiekosten

Wettelijk collegegeld

Voor 2024-2025 is het wettelijk collegegeld voor een voltijdopleiding bij Avans Academie Associate degrees is € 2.530,-. 

Voorwaarden

Je betaalt het wettelijk collegegeld als je aan de bepaalde voorwaarden voldoet. Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan betaal je het instellingscollegegeld. Check altijd de collegegeldmeter. 

Andere studiekosten

Naast collegegeld betaal je voor boeken en ander lesmateriaal. Een laptop is vaak handig, maar niet altijd verplicht. Als je vragen hebt over je studiekosten, stuur dan een e-mail naar [email protected].

Neem een kijkje in ons gebouw

Neem een kijkje in ons gebouw

Avans Academie Associate degrees is gevestigd in ’s-Hertogenbosch. Een bruisende studentenstad waar je een onvergetelijke tijd gaat beleven. In ons prachtige gebouw vind je zowel open als gesloten klaslokalen, een gezellige kantine en fijne werkplekken waar je in alle rust aan opdrachten kunt werken. 

img alt
Heb je een vraag over een van onze voltijdopleidingen? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op met het academiebureau

Of misschien toch...

Bekijk alle opleidingen
image alt txt

Bedrijfskunde

voltijd
Den Bosch

Een organisatie moet continu inspelen op externe ontwikkelingen om te overleven. Werk aan vraagstukken rond het verbeteren van organisaties.

Lees meer
image alt txt

Engineering

voltijd
Den Bosch

Je wilt in de snel veranderde wereld een bijdrage leveren aan de techniek om zo het leven van de mens aangenamer te maken.

Lees meer
image alt txt

Ondernemerschap en Retail Management

voltijd
Den Bosch

Zet jouw idee om in een eigen onderneming. Leer alles over productontwikkeling en het promoten van je eigen bedrijf.

Lees meer