Ondernemerschap en Retail Management

Associate degree, Den Bosch

Startmaand

September

Duur

2 jaar, voltijd

Taal

Nederlands

Locatie

’s-Hertogenbosch

De tweejarige hbo Associate degree Ondernemerschap en Retail Management (ORM) leidt je op tot zelfstandig ondernemer. Tijdens de opleiding werk je je ondernemersidee uit naar een eigen onderneming. Je bouwt zelf een netwerk op met andere ondernemers. Je spart met hen en met medestudenten om tot een hoger niveau te komen. Je gebruikt de tools die wij aanbieden om succesvol te worden. Jouw ondernemende houding bepaalt het succes van je onderneming.  

Jij redt jezelf. Je laat je niet uit het veld slaan door tegenslagen en je onderneemt met passie. Je bent een eigenwijze doorzetter. Hebt flair en legt gemakkelijk contact. Een 24/7-mentaliteit past bij jou. 

Van verkopen krijg je een kick, net als van productontwikkeling en van je eigen bedrijf promoten. Het risico dat bij ondernemen hoort spreekt je juist aan. Want je wilt zelf verantwoordelijk zijn voor je eigen succes. Je vindt het belangrijk om van toegevoegde waarde te zijn voor de samenleving door op een creatieve en duurzame manier te ondernemen. 

Waarom de Ad Ondernemerschap en Retail Management?

Typerend voor deze opleiding

 • Echt ondernemen, niet als een project 
 • Coaching van ondernemers 
 • Afstuderen in je eigen onderneming 
 • Zeer praktijkgericht 
 • Persoonlijk 
Meld je aan

De opleiding

Waar word je voor opgeleid?

Waar word je voor opgeleid?

Je wordt opgeleid tot ondernemer, die alle facetten van het ondernemerschap beheerst. Deze functie voer je uit in de eigen onderneming of als zogenaamde ‘intrapreneur’ bij een groter bedrijf. Dit zijn de innovators die nieuwe producten of diensten bedenken. Een goed voorbeeld hiervan is Tikkie, intern ontwikkeld bij de ABN AMRO. 

We zien dat onze studenten na de opleiding in 70% van de gevallen doorgaan met hun onderneming en deze duurzaam laten doorgroeien. 

De andere 30% komt terecht in verschillende beroepen, veelal in het commerciële domein. Dit kan zijn als de hierboven beschreven intrapreneur, maar ook in beroepen zoals accountmanager, marketeer of recruiter. 

Past de opleiding bij jou?

Past de opleiding bij jou?

Ondernemen wordt nogal eens geïdealiseerd en lijkt de snelste route te zijn richting onafhankelijkheid. Deels is dit zeker waar. Jij bepaalt de koers van jouw onderneming en jouw ondernemerschap. Je hebt visie, creativiteit en ontwikkelt producten of diensten waar de markt echt op zit te wachten. Ook wil je zelf verantwoordelijk zijn voor jouw eigen succes en bent niet bang voor risico’s. 

Maar ondernemen kan ook pittig zijn. Je hebt veel doorzettingsvermogen en lef nodig om het te maken als ondernemer. Het is hard werken en successen komen zeker niet aanwaaien. Tijdens de opleiding en het ondernemerschap ga je te maken krijgen met tegenslagen. Op dat soort momenten zet jij juist door en ziet dan nieuwe kansen voor succes. 

Herken je jezelf in deze kenmerken? Dan is de studie Ondernemen echt wat voor jou! 

Doorstuderen

Doorstuderen

Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren aan een bacheloropleiding. We bieden jou mogelijkheden om door te stromen naar een bacheloropleiding in de richting van ondernemerschap, binnen Avans. 

Je kunt kiezen uit de volgende doorstroommogelijkheden:

 • 2 jarige voltijd opleiding Ondernemerschap & Retail Management - Avans Hogeschool Den Bosch
 • 2 jarige deeltijd opleiding Ondernemerschap & Retail Management - Avans Hogeschool Breda en Den Bosch 
 • 2 jarige opleiding Ondernemerschap & Retail Management duaal - Avans Hogeschool Den Bosch 
 • 2,5 jarige voltijd opleiding Ondernemerschap & Retail Management - Avans Hogeschool Breda

Nationale Studenten Enquête

Sfeer
81%
Docenten
74%
Studeerbaarheid
74%

Studenten aan het woord

student
Over Ondernemen en Retail Management

Boris Eijck

If your dreams don’t scare you, they are too small.

Lees meer
student
Over Ondernemen en Retail Management

Nino Kusters

The only way to finish is to start.

Lees meer
student
Over Ondernemen en Retail Management

Tim van Benthum

Er is maar een manier om er achter te komen of het werkt, probeer het!

Lees meer
student
Over Ondernemen en Retail Management

Theun Dingemans

Het leven is te mooi om je slecht te voelen.

Lees meer
student
Over Ondernemen en Retail Management

Demi Bierings

Good things take time.

Lees meer

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

Studieprogramma

Uniek aan deze opleiding is dat je je eigen onderneming start en dat je hier 2 jaar lang aan mag werken. Je deelt je ervaringen met medestudenten, mede-ondernemers en coaches. Na 2 jaar heb je naast je Ad-diploma ook een eigen onderneming. Zo gaat je opleiding naadloos over in je carrière.

Deze opleiding is dus heel praktijkgericht. De praktijk is je eigen bedrijf. Weet je nog niet zeker of je een eigen onderneming wil starten? Of twijfel je nog over het product of de dienst die je wilt aanbieden? Dat is geen probleem, samen gaan we kijken hoe je jouw idee of product verder kunt ontwikkelen. 

Jaar 1

Jaar 1

Tijdens de opleiding ontwikkel je je eigen visie op ondernemerschap. Gastcolleges, projecten, instructielessen, praktijkopdrachten en workshops geven jou de inspiratie die je nodig hebt om je onderneming te starten. Daarnaast ga je ook zelf op zoek naar kennis. Je leert toekomstige trends naar kansen van nu te vertalen. Je ontwikkelt je eigen ondernemerspersoonlijkheid en je leert wat er allemaal komt kijken bij het opstarten van een onderneming. Duurzaam ondernemen staat centraal tijdens het neerzetten van je onderneming. 

Je gaat aan de slag met een eerste versie van een product of dienst, ookwel een Minimum Viable Product (MVP). In de video hieronder zie je studenten die hun MVP pitchen aan docenten en het werkveld tijdens Demo Day.

 

Praktijk en theorie staan in het teken van jouw eigen onderneming. Thema’s die we in de opleiding behandelen pas je daarop toe. Je krijgt de ruimte om eigen keuzes te maken die jou helpen om succesvol te zijn. Je gaat aan de slag met alle kanten van het ondernemerschap.

Vakken en thema’s jaar 1

 • Zelfontwikkeling  

 • Product- en dienstontwikkeling  

 • Marktonderzoek  

 • Branding & Online Marketing  

 • Multidisciplinair werken 

 • Finance 

 • Recht 

 • Verkoop 

 • Engels 

Jaar 2

Jaar 2

Nadat je de basis hebt neergezet in jaar 1 leer je in jaar 2 vooral hoe je je onderneming kunt opschalen. Hoe blijf je de markt voor en kun je met grote sprongen groei behalen? Wat zorgt voor meer omzet en betere processen binnen je onderneming? 

Tijdens het afstuderen ligt de focus vooral continuïteit in je onderneming. In deze laatste helft van het tweede jaar zet je de puntjes op de i van je eigen bedrijf. We helpen je om jouw onderneming succesvol te maken, ook op de lange termijn. 

Vakken jaar 2 

 • Scale-up 
 • Neuromarketing 
 • Keuzemodules bij andere opleidingen 
 • Finance 
 • Recht 
 • Persoonlijk leiderschap 
 • Innoveren 

Stage

Stage

Stage binnen de eigen onderneming of binnen een MKB die aan het groeien is.

Onderwerpen: Implementeren online marketing strategie / Creëren van een merk / Opzetten of verbeteren sales strategie / In kaart brengen en aanbevelingen doen wat betreft Business Model / Nieuw product/dienst ontwikkelen of herontwikkelen. / (Opnieuw) positioneren van een onderneming / Procesverbeteringen onderzoek Start-up.

Bekijk presentatie

Bekijk presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken. Bekijk alvast de presentatie, zodat je tijdens de open dag gericht vragen kunt stellen. 

Bekijk hier de opleidingspresentatie 

Toelatingseisen

Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding. 

Meer over toelating

Selectie voor toelating

Selectie voor toelating

Een Associate degree is een slimme zet voor mbo-4 studenten, praktische havisten of mensen met een aantal jaren werkervaring. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met praktijkopdrachten en ondersteunende theorie.

Studiekeuzecheck

Studiekeuzecheck

Iedereen die zich aanmeldt voor een Associate degree krijgt een studiekeuzecheck. Die check doen we in de vorm van een intake met een docent van de opleiding. De intake bestaat uit een opdracht en een gesprek. Vooraf krijg je een mail waarin de opdracht staat. Op basis van de intake krijg je een studieadvies. Lees hier meer over de studiekeuzecheck.

21+ toets

21+ toets

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Je kunt dan een Associate degree volgen na een toelatingsonderzoek door Aob Compaz. Zo’n onderzoek vraag je zelf aan. Dit is wat je moet doen:

 • Maak een afspraak bij Aob Compaz voor een toelatingstoets. Deze kost €320 en moet je zelf betalen.
 • Mail het rapport met de uitkomsten van je onderzoek vóór 1 juli naar [email protected].
 • Wacht de reactie af van een medewerker van het Academiebureau. Hij/zij beoordeelt het rapport van je toets en laat weten of je toelaatbaar bent.
 • Als dat zo is, meld je je aan via Studielink. Hiermee start de intake en ontvang je een studieadvies. Het studieadvies dat je krijgt is bindend. Dat wil zeggen dat je bij een positief advies mag starten, maar bij een negatief helaas niet.

Praktische info

Aanmelden

Aanmelden

Aanmelden vóór 1 juli

Aanmelden voor een Associate degree opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 werkdagen dus houd hier rekening mee.

Stap 1: DigiD aanvragen – dit duurt 5 werkdagen
Stap 2: Persoonsgegevens invoeren op Studielink
Stap 3: Verzoek tot inschrijving doen op Studielink
Stap 4: Studielink stuurt de aanmelding door naar Avans Academie Associate degrees
Stap 5: Check op Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht

Meld je uiterlijk vóór 1 juli aan. We adviseren je echter om – in verband met de studiekeuzecheck – al eerder aan te melden als jouw studiekeuze duidelijk is.

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan een bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van ons een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat je:

 • Je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • Je vooropleidingen zijn geverifieerd
 • Je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Studiekosten

Studiekosten

Wettelijk collegegeld

Voor 2024-2025 is het wettelijk collegegeld voor een voltijdopleiding bij Avans Academie Associate degrees is € 2.530,-. 

Voorwaarden

Je betaalt het wettelijk collegegeld als je aan de bepaalde voorwaarden voldoet. Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan betaal je het instellingscollegegeld. Check altijd de collegegeldmeter. 

Andere studiekosten

Naast collegegeld betaal je voor boeken en ander lesmateriaal. Een laptop is vaak handig, maar niet altijd verplicht. Als je vragen hebt over je studiekosten, stuur dan een e-mail naar [email protected].

Lars & Lieke de Podcast over ondernemen

Lieke gaat beginnen met ondernemen, binnenkort begint ze met een foodtruck om daarna hopelijk door te groeien naar een eigen restaurant. Ondernemen zit in de familie, Lars kan natuurlijk niet achterblijven en gaat zijn kleine zusje volgen in deze belangrijke stap in haar leven middels zijn Podcast.

Luister naar de podcast

Neem eens een kijkje in ons gebouw

Avans Academie Associate degrees is gevestigd in ’s-Hertogenbosch. Een bruisende studentenstad waar je een onvergetelijke tijd gaat beleven. In ons prachtige gebouw vind je zowel open als gesloten klaslokalen, een gezellige kantine en fijne werkplekken waar je in alle rust aan opdrachten kunt werken. 

img alt
Heb je een vraag over een van onze voltijdopleidingen? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op met het academiebureau

Of misschien toch...

Bekijk alle opleidingen
image alt txt

Bedrijfskunde

voltijd
Den Bosch

Een organisatie moet continu inspelen op externe ontwikkelingen om te overleven. Werk aan vraagstukken rond het verbeteren van organisaties.

Lees meer
image alt txt

Management

voltijd
Den Bosch

Je wordt opgeleid als management ondersteuner. Leer hoe je project- en verbetervoorstellen voor een organisatie maakt.

Lees meer
image alt txt

Marketing (Sales & Online Marketing)

voltijd
Den Bosch

Verkopen en online marketing staat centraal. Je wilt graag scoren en redeneert vanuit de behoefte van de klant.

Lees meer