Startmaand

September

Duur

2 jaar, duaal

Taal

Nederlands

Locatie

’s-Hertogenbosch

Jij hebt ‘iets met cijfers’ en bent geïnteresseerd in financiën én mensen. Je hebt een scherpe blik en wil je financiële kennis verbreden. Misschien heb je al ervaring in de sector en heb je ontdekt dat dit het vakgebied is waar jij verder in wil. Of wellicht heb jij net een studie afgerond en wil je verder leren terwijl je werkt? 

Onze duale Ad Finance is een praktijkgerichte opleiding die werken en leren combineert en jouw carrièremogelijkheden in de financiële branche vergroot. Tijdens deze tweejarige hbo-opleiding ben jij werkzaam bij een bedrijf in de financiële sector, bijvoorbeeld een (mkb-)bedrijf, een accountants- of administratiekantoor. Je volgt één dag in de week onderwijs bij Avans Academie Associate degrees (AAAd) en de andere dagen ontwikkel je kennis en skills direct op de werkvloer.  

Binnen het Ad-onderwijs heb je geen toetsen of tentamens. De praktijk staat centraal: Je past de gevraagde kennis en vaardigheden toe bij je werkgever en maakt daarmee direct impact. De duale Ad Finance fungeert daardoor als een springplank voor een succesvolle carrière in de financiële branche!  

Typerend voor deze opleiding

 • Jezelf ontwikkelen terwijl je aan het werk bent
 • Praktijkgerichte opleiding die ontwikkeld is in samenwerking met organisaties uit het werkveld
 • Leren op de werkvloer in plaats van enkel in de schoolbanken
 • Een waardevol erkend hbo-diploma dat je carrièremogelijkheden vergroot
 • Je wordt opgeleid binnen de vakgebieden Finance & Control en Accountancy
Meld je aan

De opleiding

Waar word je voor opgeleid?

Waar word je voor opgeleid?

In twee jaar tijd word je opgeleid met zowel praktische- als theoretische kennis binnen het financiële vakgebied op hbo-niveau. Met jouw kennis en kunde ben je als Ad Finance professional direct breed inzetbaar. Bijvoorbeeld als: 

 • junior) Assistent-accountant 
 • Medewerker administratiekantoor 
 • (junior) Assistent-controller 
 • Financieel medewerker 
 • (junior) Business/data-analist 


Tijdens en vlak na de opleiding werk je in een ondersteunende, assisterende rol. Vanuit hier kun je weer verder doorgroeien. Dit kun je doen bij profitorganisaties, bijvoorbeeld op de financiële afdeling van een bedrijf, administratie-, of accountantskantoor. Maar je kunt ook aan de slag bij non-profitorganisaties, zoals de Belastingdienst, binnen het onderwijs of gezondheidszorg.  

Past de opleiding bij jou?

Past de opleiding bij jou?

Ben jij al werkzaam in de financiële sector en pas je graag het geleerde gelijk toe in de praktijk? Dan past deze opleiding goed bij jou. Ontwikkel jezelf door werken en leren te combineren!

Als toekomstig financieel professional zijn er bepaalde eigenschappen en vaardigheden die jou helpen uitblinken in de financiële sector. Jij hebt in ieder geval interesse in cijfers én de financiële sector, de rest leren we je hier. Zoals:  

 • Zelfstandig werken  

 • Helder communiceren  

 • Samenwerken  

 • Integere- en professionele beroepshouding  

 • Rapporteren en adviseren 

Doorstuderen

Doorstuderen

Na afronding van de duale Ad-Finance kun je doorstromen naar de bachelor (voltijd/deeltijd) Finance & Control of Accountancy. De duur van je vervolgopleiding is afhankelijk van jouw achtergrond, kennis en vooropleidingen. Gewoonlijk varieert dit tussen de 2 en 3 jaar. Voor de deeltijdvariant is de duur van de opleiding afhankelijk van jouw resultaat bij de instroomtoets. 

 • Accountancy (voltijd), Avans Hogeschool Breda, 3 jaar
 • Finance & Control (voltijd), Avans Hogeschool Breda/Den Bosch, 2-2,5 jaar
 • Finance & Control (voltijd), HZ University of Applied Sciences Vlissingen, 2 jaar
 • Finance & Control (deeltijd), Avans Hogeschool Breda, >2 jaar*


*Voor de deeltijdvariant is de doorlooptijd afhankelijk van het resultaat van een instroomtoets.

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

Studieprogramma

De Ad Finance duaal duurt 2 jaar en kent een gevarieerd onderwijsprogramma. Ieder studiejaar is opgedeeld in 4 blokken. Gedurende het hele duale traject ben je werkzaam bij jouw bedrijf. Je gaat één keer per week naar AAAd om onderwijs te volgen. In het laatste half jaar van de opleiding studeer je af bij jouw werkgever. 

Tijdens de lesdag ben je van 08.45 uur tot 17.00 uur bezig onder begeleiding van een docent. Je gaat in op de voortgang van jouw bedrijfsproject, aan de slag met persoonlijke ontwikkeling en versterkt je financiële kennis. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende werk- en lesvormen. Voor het deelnemen aan de lessen is het noodzakelijk dat je je thuis voorbereidt op de lessen. Dit doe je aan de hand van het kijken van kennisclips, het lezen uit de voorschreven literatuur en het maken van opdrachten. Een typische lesweek ziet er als volgt uit: 
 

 • Een dag per week volg je klassikaal onderwijs bij de Avans Academie in ’s-Hertogenbosch;  

 • Op de overige werkdagen werk je, onder begeleiding van een praktijkopleider, o.a. aan je bedrijfsproject;  

 • Je besteedt 10-15 uur aan zelfstudie en huiswerk.

Jaar 1

Jaar 1

De eerste 10 weken van je opleiding maak je kennis met de rol van bedrijfsadministratie. Hierbij wordt de administratieve verwerking van de gangbare processen als inkoop, verkoop en magazijn behandeld. Daarnaast komen de hier behorende aspecten van omzetbelasting aan de orde. In het blok daarna borduur je voort op de basis die je in blok 1 hebt gelegd. Je kennis en vaardigheden op het gebied van bedrijfsadministratie en belastingen worden in dit blok uitgebreid en verdiept zodat je alle relevante financiële transacties kunt verwerken. Dit is nodig om tot kwalitatief goede financiële cijfers te komen, die als basis kunnen dienen voor het samenstellen van jaarrekeningen, belastingaangiftes voor inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting en het opstellen van managementrapportages en -dashboards.

In het tweede blok gaan we aan de slag met het samenstellen van jaarrekeningen en fiscale aangiften. We volgen hierbij alle stappen die in de praktijk gebruikelijk zijn om tot een jaarrekening of belastingaangifte te komen. Ook de hierbij relevante wet- en regelgeving, professionele richtlijnen, werkwijzen, dossiervorming en applicaties komen in dit blok voorbij. 

In het laatste blok gaan we aan de slag met het opstellen van managementinformatie op basis waarvan het management van een bedrijf het bedrijf kan besturen en betere besluiten kan nemen.  

Om in de beroepspraktijk effectiever te zijn verbeter je in ieder onderdeel van de opleiding ook jouw persoonlijke competenties en vaardigheden, presenteren, plannen, onderzoekend vermogen, analyseren, adviseren of kritisch denken. Ook is er in ieder blok van 10 weken aandacht voor actuele en voor de beroepspraktijk relevante applicaties en systemen en het verbeteren van je digitale vaardigheden.  

Jaar 2

Jaar 2

In het tweede jaar gaan we meer de diepte in met beroepsvraagstukken in de vorm van bedrijfseconomische berekeningen, analyses en adviezen die relevant zijn voor het management van (MKB)ondernemingen en die passen bij de rol van adviserend (MKB) Accountant. Denk hierbij aan budgetten, kostprijzen, investeringsanalyses en financieringsvoorstellen.
De opleiding sluit je af tijdens de afstudeerperiode van een half jaar die zich richt op het afdekken van de leeruitkomst verzorgen administraties (LU1) en kunnen functioneren in het werkveld (LU5) en tenminste 1 van de andere leeruitkomsten van de AD Finance duaal. In deze periode lever je een beroepsproduct op in de vorm advies of ontwerp. Het beroepsproduct dat je oplevert is gericht op een verbetering/optimalisatie op financieel-administratief gebied. In deze afstudeerstage komt veel van wat je in de opleiding geleerd hebt samen en toon je aan dat je persoonlijk en vakinhoudelijk over het niveau van een beginnend beroepsbeoefenaar beschikt. 

Toelatingseisen

Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding. Een baan in de financiële sector is verplicht.

Meer over toelating

Selectie voor toelating

Een Ad Finance duaal is een slimme zet voor mensen die al werkzaam zijn in de financiële sector en graag door willen groeien. Tijdens de opleiding ga je aan de slag in en voor het bedrijf waarin jij werkzaam bent aan de hand van zowel theoretische- als praktijkgerichte opdrachten. 

Let op: Je kunt alleen starten met de studie Ad Finance duaal met een door alle drie de partijen ondertekende onderwijsarbeidsovereenkomst. De werkgever, de onderwijsinstelling en jij als werknemer tekenen deze overeenkomst alle drie. 

Studiekeuzecheck

Iedereen die zich aanmeldt voor een Ad krijgt een studiekeuzecheck. Die check doen we in de vorm van een intake met een docent van de opleiding. De intake bestaat uit een opdracht en een gesprek. Vooraf krijg je een mail waarin de opdracht staat. Op basis van de intake krijg je een studieadvies. Lees hier meer over de studiekeuzecheck.

21+ toets

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Je kunt dan een Ad duaal volgen na een toelatingsonderzoek door Aob Compaz. Zo’n onderzoek vraag je zelf aan. Dit is wat je moet doen:  

 • Maak een afspraak bij Aob Compaz voor een toelatingstoets. Deze kost €320 en moet je zelf betalen. 

 • Mail het rapport met de uitkomsten van je onderzoek vóór 1 augustus naar [email protected].  

 • Wacht de reactie af van een medewerker van het Academiebureau. Hij/zij beoordeelt het rapport van je toets en laat weten of je toelaatbaar bent. 

 • Als dat zo is, meld je je aan via Studielink. Hiermee start de intake en ontvang je een studieadvies.  

Rondleiding door ons gebouw

Locatie van Avans Academie

Avans Academie Associate degrees is gevestigd aan de Statenlaan in Den Bosch. En is op loopafstand te bereiken vanaf het Centraal Station.

Kom je met de auto? Dan kun je betaald parkeren in de Paleiskwartier garage. Bereken via Google Maps je route.

In ons gebouw vind je klaslokalen, fijne werkplekken en een kantine.

Praktische info

Aanmelden

Aanmelden

Aanmelden vóór 1 juli

Aanmelden voor een Associate degree opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 werkdagen dus houd hier rekening mee.

Stap 1: DigiD aanvragen – dit duurt 5 werkdagen
Stap 2: Persoonsgegevens invoeren op Studielink
Stap 3: Verzoek tot inschrijving doen op Studielink
Stap 4: Studielink stuurt de aanmelding door naar Avans Academie Associate degrees
Stap 5: Check op Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht

Meld je uiterlijk vóór 1 juli aan. We adviseren je echter om – in verband met de studiekeuzecheck – al eerder aan te melden als jouw studiekeuze duidelijk is.

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan een bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van ons een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat je:

 • Je persoonsgegevens zijn geverifieerd
 • Je vooropleidingen zijn geverifieerd
 • Je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Studiekosten

Studiekosten duaal

Wat kost eigenlijk zo’n duale Associate degree? Met je werkgever spreek je af wie de opleiding betaalt. Vaak zijn bedrijven bereid om mee te betalen aan jouw ontwikkeling. Ga dus in gesprek!

Wettelijk vastgesteld collegegeld

Je betaalt het wettelijk collegegeld als je aan de bepaalde voorwaarden voldoet. Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan betaal je het instellingscollegegeld. Check altijd de collegegeldmeter. 

Studiefinanciering

Soms heb je als werknemer recht op studiefinanciering. Dit is per persoon afhankelijk van de situatie (zoals vooropleiding, leeftijd, etc.) Meer informatie daarover vind je hier.

Of misschien toch...

Bekijk alle opleidingen
image alt txt

Bedrijfskunde

voltijd
Den Bosch

Een organisatie moet continu inspelen op externe ontwikkelingen om te overleven. Werk aan vraagstukken rond het verbeteren van organisaties.

Lees meer
image alt txt

Finance

voltijd
Den Bosch

Leer meer over de administratieve, fiscale en overige financiële zaken in verschillende bedrijven.

Lees meer
image alt txt

Ondernemerschap en Retail Management

voltijd
Den Bosch

Zet jouw idee om in een eigen onderneming. Leer alles over productontwikkeling en het promoten van je eigen bedrijf.

Lees meer