Lizzy van de Pas

'Spelen is de hoogste vorm van onderzoek' – Albert Einstein

Naam: Lizzy van de Pas
Leeftijd: 23 jaar
Vooropleiding: mbo niveau 4 – Directiesecretaresse op het ROC Tilburg

Lizzy is in 2019 gestart met de Associate degree Communicatie op de Avans Academie in ’s-Hertogenbosch. Na het behalen van de mbo opleiding Directiesecretaresse op het ROC in Tilburg heeft ze gekozen voor een Ad opleiding in plaats van een hbo bachelor opleiding. Vanwege haar dyslexie en dyscalculie dacht ze dat een bacheloropleiding toch te hoog gegrepen was. Op dit moment denkt ze na om toch nog de hbo bachelor Communicatie erachteraan te plakken!

Waarom heb je gekozen voor de Associate degree Communicatie?
Ik wou erg graag doorstuderen, toch heb ik een tussenjaar gehad waarin ik gewerkt heb. Tijdens dit jaar kwam ik erachter dat ik nog té leergierig was om al in het werkveld te gaan. Ook wilde ik nog heel graag hoger op en opzoek naar een nieuwe uitdaging. Hierbij wilde ik vooral creatief bezig zijn en anderen helpen met teksten en beelden. 

Voor mij, een persoon die een vrij laag zelfbeeld had, omdat ik máár vmbo-kader heb afgerond, zijn stappen maken erg belangrijk. Dat ging mij goed af, ik ben snel van het mbo 3 naar mbo 4 gegaan. Ik dacht dat het hbo voor mij te hoog gegrepen was, vooral door mijn dyslexie en dyscalculie. Vandaar was mijn keuze voor een Associate degree snel genomen. Het gaat zelfs zo goed dat ik wellicht na mijn afstudeerstage ga doorstromen naar de hbo bachelor Communicatie.

Ben je tevreden over de keuze die je destijds hebt gemaakt?
Ik sta nog steeds volledig achter mijn keuze. Tijdens deze opleiding ben ik enorm gegroeid als persoon. Iets wat ik totaal niet had verwacht, maar heel erg blij mee ben. 1,5 jaar lang wordt je klaargestoomd voor het afstuderen. Door de groepsopdrachten, praktijkgerichte opdrachten en het individueel aan de slag gaan, wist ik wat er van mij verwacht werd en wat ik kon. Zo kon ik zelfverzekerd gaan afstuderen. 

Kan je iets meer vertellen over je opleiding?
Een Associate degree is een tweejarig praktijkgerichte hbo-opleiding, ook wel niveau 5. In het eerste leerjaar maak je al meteen kennis met de drie richtingen binnen communicatie: interne communicatie, externe communicatie en corporate communicatie. In totaal zijn er zes semesters waarvan je vier semesters hebt in het eerste leerjaar. Vanaf het eerste moment ga je al aan de slag voor echte werkgevers uit het werkveld. Zo doe je dus heel snel nieuwe informatie op. Ook ga je je netwerk vergroten en opzoek naar eigen opdrachtgevers. In het laatste jaar ben je eigenlijk alleen maar bezig voor opdrachtgevers en ga je vervolgens op afstudeerstage die je zelf mag zoeken. Tijdens deze stage maak je een communicatieplan waar je alles wat je hebt geleerd, moet toepassen. Naast deze fulltime stage werk je volledig mee met het bedrijf.
 

8LizzyvandePas.png

Hoe heb je het tweede jaar ervaren? 
Tijdens mijn vmbo en mbo-opleiding had ik al eens stage gelopen, maar natuurlijk was dit spannend. Een nieuwe omgeving, een nieuw ritme, nieuwe gezichten en een nieuwe uitdaging. Ondanks COVID-19 had ik gelukkig een hele fijne afstudeerstageplek gevonden. Hier hield ik mezelf vooral bezig met de corporate communicatie, daar waar écht mijn passie ligt. Ik hoop dan ook dat ik hier mijzelf later nog verder in kan ontwikkelen. Ik mocht elke dag naar kantoor komen, wat ik erg fijn vond. Wel heb ik ervoor gekozen om 1 á 2 dagen in de week thuis te werken. Tijdens het afstuderen had ik nog veel contact met studiegenoten en mijn coach. Mijn stagebegeleider en collega’s waren erg enthousiast over mijn werk en ik mocht al snel een campagne opstarten. 

Wat wil je graag bereiken in de toekomst?
Op het moment twijfel ik nog heel erg wat ik zou willen gaan doen. Ga ik door naar de bachelor Communicatie of ga ik werken? Studeren vind ik erg leuk en mocht ik gaan werken dan wil ik mezelf ook blijven ontwikkelen door cursussen en/of het volgen van webinars. Daarbij vind ik fotograferen en marketing steeds leuker worden. Mocht ik naar de bachelor gaan dan ga ik nog 1,5 jaar naar school en nog een keer afstuderen. Door alles wat er momenteel speelt twijfelde ik nog erg over mijn keuze. Gelukkig stonden mijn docenten altijd voor mij klaar!

Tip voor de studiekiezer
Ik heb een jaar lang (tijdens mijn tussenjaar) gezocht naar een passende opleiding. Wat wil ik nou? Die vraag heeft mij erg lang bezig gehouden en soms nog! En dat is helemaal geen schande. Je ontwikkelt jezelf namelijk constant. Kies iets waarvan je denkt wat bij je past, waar je goed in bent en waar je in kan groeien. Loop een dag mee en ga naar open dagen en -avonden. Zo proef je echt de sfeer. Maakt het je enthousiast en krijg je er een warm gevoel van? Het is erg belangrijk om vragen te stellen over hetgeen wat jij wil weten. Geen vraag is te gek. Deze opleiding is een perfecte tussenstap als je niet naar het hbo wil, maar wel stappen wil maken in niveaus.